Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Už aby bylo jaro, těšila se stařenka (†91). Pak ji u Boru roztrhala doga!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH - 
19. února 2019
16:47

Těšila se na jaro, až bude moct zase být na zahrádce. Ve středu však čipernou seniorku (†91) napadla volně pobíhající argentinská doga a způsobila jí vážná zranění po celém těle. V nemocnici žena bohužel den poté zemřela. Zdrcení sousedé popsali, co tragédii v novoborském Pihelu předcházelo. Podle nich zmíněný pes řádil ve vsi už vícekrát a bylo jen otázkou času, kdy k něčemu podobnému dojde. Majitel jim měl následně slíbit, že problémového psa utratí. 

Podle sousedů majitel zmíněného psa vlastní argentinské dogy dvě a ve vesnici je viděli volně pobíhat snad dvacetkrát. „A majitel to nikdy neřešil, jenom vždycky přidal prkýnko na místo, odkud se prokousali ven,“ popsala jedna z místních MF Dnes. Oba psi měli ve vesnici evidentně špatnou pověst. Jednou měli potrhat i malého jorkšírka, majitel však na jejich obavy údajně nebral ohledy. Že můžou někoho napadnout, tušili téměř všichni sousedé. Nikdo si ale neodkázal představit, že by došlo k něčemu až tak hroznému.

Obyvatelé Pihelu zároveň nejméně dvakrát vše oznámili místní policii. „Městská policie přijala od loňského října dvě oznámení na volně se pohybující dogy v Pihelu. Po příjezdu hlídky byli ale psi vždy za plotem,“ potvrdil Jaromír Dvořák, starosta Nového Boru, pod něhož Pihal spadá. Podle jeho slov ale strážníci pokaždé majitele konfrontovali a upozornili ho, aby si plot lépe zajistil.

Laxnost majitele skončila ve středu 13. února neuvěřitelnou tragédií. Krátce po poledni se vitální seniorka vydala s chodítkem na pravidelnou procházku. Pozdravila svého souseda, kterému prozradila, že se těší na jaro, až bude pracovat na zahrádce. To byla patrně její poslední slova a pak už přišly jen minuty hrůzy.

„Najednou slyším nářek, vykouknu z baráku a vidím, jak chodítko leží převržené na zemi,“ popsal deníku muž ze sousedícího domu. „Pes se sklání nad ní a škube hlavou, jak když něco trhá. Všude bylo plno krve. Byla to scéna jak z hororu,“ doplnil.

Podle slov muže byl útok dlouhý a brutální. Pes se prý ženě zakousl přímo do obličeje, napadená se prý snažila otočit na břicho, aby si ho uchránila, pak jí ale doga útočila i na zátylek a temeno hlavy, přičemž jí spolu s vlasy trhala i kusy kůže. Nakonec doga začala útočit na dolní končetiny, kterými se zuřivé zvíře snažila odkopnout.

Ženu od útoku zachránili až projíždějící sousedé. Lenka na zvíře zakřičela, aby upoutala jeho pozornost, a Martin ho pak chytl za obojek a odtáhl do zahrady, odkud doga utekla. Pár následně seniorku ošetřil s pomocí autolékárničky a vyčkal s ní až do příjezdu sanitky. „Vnímala nás, ale byla na tom špatně, ztrácela vědomí. Lenka ji utěšovala a objímala, než přijela záchranka. Největší trauma z toho má náš syn, který to všechno viděl. Měl starou paní rád, byla to naše sousedka,“ uvedl statečný muž, jehož hrdinský čin ocenili i policisté.

Případem se nyní zabývá policie. „Případ si převzala služba kriminální policie a vyšetřování, která bude nyní zjišťovat souvislost mezi zraněními, které žena utrpěla, a jejím úmrtím. Za tímto účelem si vyžádáme znalecké posudky z oboru zdravotnictví. Právní kvalifikaci případu určíme až po nashromáždění všech potřebných podkladů,“ uvedla na webu policejní mluvčí Ivana Baláková.

Majitel mezitím sousedům přislíbil, že dogu nechá utratit. Zda to ale už udělal, není jasné. „Zastavilo tam auto a jednoho psa cpali do kufru, tak možná ho někomu dal,“ řekl MF Dnes jeden ze sousedů.

 

 

 

Petr Mach ( 21. února 2019 09:44 )

Všechny bojová plemena by se měli zakázat.Ukázalo se,že někteří lidé nedokážou agresivitu svých psů zvládnout.V tomto případě měl být pes dávno utracen aniž by se majitele na to někdo ptal a na jeho náklady.Majitel by měl dostat vysoký peněžitý trest a odnětý svobody alespoň na několik let.Dokud se podobné případy nebudou trestat tvrdě!-tak se budou opakovat.

Marie91 ( 21. února 2019 00:05 )

Vy "pane" budete asi hodně chytrý že?! O plemeni toho určitě také spousty víte?! Zamyslete se nad sebou!!

villon ( 19. února 2019 21:43 )

Radši zamýst pod psama prochcanej zachlupacenej koberec, že jo?

villon ( 19. února 2019 21:41 )

Ten je tak leda u psí psycholožky, cha cha. Poléčit psí dušičku.

villon ( 19. února 2019 21:39 )

Jo argentýna, kolikátá oběť? Kdy už tohle zabijácký plemeno bude vyhubeno? Čekáme na další neštěstí ve jménu deklarace psích práv?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání