Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Takhle už ne: Michala P. (†33) roztrhal lev, ministerstvo chystá na chovatele bič

Autor: ČTK - 
5. března 2019
14:40

Ministerstvo zemědělství dokončuje novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Mohla by částečně zabránit neštěstím, jaké se stalo v úterý na Vsetínsku - nelegálně chovaný lev zde usmrtil Michala P. (†33). Vládě chce novelu předložit do konce března, sdělil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý. Novela by měla platit od roku 2020. Chovatelé budou muset absolvovat kurz, ministerstvo také chce zákaz „kontaktních“ zoo.

Jednoho z chovatelů v úterý ráno ve Zděchově na Vsetínsku napadl a usmrtil lev. Stalo se to v kotci uvnitř oploceného výběhu, kde muž choval také lvici. Policisté ze zásahové jednotky museli obě zvířata zastřelit.

"Chovatelé šelem v zájmových chovech budou muset absolvovat speciální kurz a noví chovatelé po nabytí účinnosti zákona navíc budou muset své znalosti prokázat. Návrh předpokládá zákaz 'kontaktních zoo', tedy zařízení, kde se lidé můžou, obvykle za poplatek, mazlit se zvířaty. Velká část těchto zařízení nemá licenci zoo," uvedl Bílý.

Šelmy se také nebudou smět venčit například na vodítku na veřejných místech. Za porušení zákona bude platit až půlmilionová pokuta.

Přísné podmínky

Již nyní podle něj platí, že chovatelé velkých šelem musí mít povolení veterinářů, které platí na tři roky. "Nově navrhovaná opatření by se týkala všech velkých kočkovitých, medvědovitých a hyenovitých zvířat. Z čeledi psovitých pak vlků a psa hyenovitého," uvedl mluvčí. Nově bude zakázaný fyzický kontakt se zvířaty lidem kromě chovatele a jeho zaměstnanců, veterinárního lékaře nebo lidí zvířata odchytávajících a přepravujících. 

Chovatelé některých šelem také nebudou moci tato zvířata rozmnožovat nebo je přivážet do ČR ze zahraničí. Největší problémy jsou podle mluvčího v neodborných zájmových chovech. Zákazy by se neměly týkat komerčních chovů, ale právě domácích mazlíčků.

Domácí chovatelé šelem, ale také jedovatých hadů, krokodýlů a některých ptáků, jako jsou sovy nebo dravci, budou navíc muset před zahájením chovu zažádat o povolení. Budou k tomu muset mít kolaudační souhlas od stavebního úřadu. S chovem bude muset také písemně souhlasit vlastník pozemku nebo stavby. Rozhodnutí o chovu budou nově veterináři posílat na vědomí obci. Změní se také požadavky na chov některých druhů zvířat.

Masox z tygrů

Jak loni uvedli veterináři, chovatelů šelem chybují v oblasti pohody zvířat necelá tři procenta. U hospodářských zvířat dlouhodobě chybuje zhruba sedmina hospodářů, u zájmových chovů obecně šlo loni o 22 procent.

Představitelé ministerstva začali o novele mluvit loni, poté co celníci objevili tělo usmrceného tygra a tygří produkty jako masox a tygří víno. Mimo to i sadu varných nádob a forem používaných pro výrobu produktů tradiční asijské medicíny z částí tygřích těl a přes 1,8 milionu korun v hotovosti. Obžalováni byli v tomto případě tři muži, soud rozsudek zatím nevynesl.

Monikay ( 5. března 2019 17:23 )

tak už aby to bylo. nechtěla bych potkat lva na vodítku, zatím jsem potkala jen černé prase

wtempo ( 5. března 2019 17:11 )

Tito chovatelé - před pár dny nějaká důchodkyně co si pořídila dvě lvice na stará kolena - měli chovy na černo: tzn. nejdříve si pořídili šelmy, potom postavili na černo kotce a výběhy a povolení na chov nemají dodnes. Takže jaký bude postup úřadů a ministerstva, když tito rádoby chovatelé už platné předpisy obcházejí a všichni jsou na ně krátcí?????????? To je to, oč tu běží! A mělo by to být rozšířeno i na psy!!! Jeden soused má celý život velkého psa ve výběhu 2x2 metry a druhý nemá ani kotec, běhá celý den po zahradě a nestačí mu to - prostě mu utíká a ohrožuje okolí? Oba jsou ignoranti obhajující jen to svoje, vinni jsou všichni a já nic!

jajas ( 5. března 2019 16:17 )

Lvi toho bl.b.a zabili, ale nevěřím, že museli být zastřeleni. Však ho nesežrali.....tak se mohl zavolat někdo s narkotizační puškou a uspat je, ne? V nějaké ZOO by jim bylo lépe. Navíc lvice čekala mláďata, takže by byli úplně noví lvíčci. Tento postup nechápu a nikdo se vůbec nesnaží jej vysvětlit. Proč? Protože vysvětlení neexistuje.....prostě si "zastříleli" do lvů, no komu se to podaří....?

rezacek ( 5. března 2019 15:12 )

Těch lvů je ale opravdu škoda. Toho hňupa nikoliv.

Zobrazit celou diskusi