Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dívčí síla. Tričko vyráběly dělnice s platem 13 korun na hodinu, firma ho stáhla

Tričko podporující ženy údajně vyrobili bangladéšské dělnice s platem 13 korun na hodinu
Tričko podporující ženy údajně vyrobili bangladéšské dělnice s platem 13 korun na hodinu  (Autor: Reprofoto Instagram/fequalshq)
Autor: nkov - 
24. března 2019
13:47

Internetová oděvní firma stáhla z prodeje tričko s nápisem „Girl Power“. Rozhodla se tak poté, co se začalo šířit obvinění, že výrobek vyrábí bangladéšské dělnice v nevyhovujících pracovních podmínkách. Kus oděvu, který se prodával za 28 liber (asi 830 korun), měl být vyrobený v továrně, která svým pracovnicím platí v přepočtu asi 13 korun za hodinu, píše Independent.

Firma F=, která podle svých slov „poskytuje moderním ženám inspiraci a motivaci skrze příběhy úspěšných žen“, neměla z prodeje údajně žádný zisk. Z celkové ceny 28 liber šlo 10 liber na účet neziskové organizace Worldreader, charity, která zajišťuje lidem v rozvojových zemích přístup k digitálním knihovnám.

Zatímco slogan byl natištěn v Británii, trička z organické bavlny pocházejí od belgické značky Stanley/Stella, která využívá továren textilní společnosti Dird Composite Textiles v Bangladéši.

Jmenovaná továrna přitom propustila více než 100 svých pracovníků jako následek rozsáhlé stávky dělníků protestujících pro nízké platy. Jedna z pracovnic továrny měla pak být údajně zbita na rozkaz manažerského týmu.

Jako odpověď na obvinění vydala jedna ze zakladatelek F=, Danielle Newnhamová, otevřený dopis na stránkách společnosti. V něm ujišťuje zákazníky, že továrny, ve kterých se trička vyrábí, jsou certifikované pod FWF (Fair Wear Foundation, Nadace za férové oblečení), neziskovou organizací, která pomáhá zlepšovat pracovní podmínky dělnic v oděvním průmyslu.

Firma tričko propagovala také na svém instagramu Firma tričko propagovala také na svém instagramu | Instagram/fequalshq

„Vždy se zajímáme o to, aby se všemi bylo správně zacházeno,“ napsala dále Newnhamová. „Pokud bychom se dozvěděli o tom, že je s někým špatně zacházeno, ihned bychom změnili dodavatele.“ Firmu Stanley/Stella pak dvojice zakladatelek vybrala po měsících průzkumů. V rozhovoru pro deník Independent Newhamová řekla, že podle továrny odešlo zmíněných 100 propuštěných z továrny dobrovolně.

Chceme rozbít bludný kruh oděvního průmyslu

Nadace FWF prohlásila pro Independent, že Stanley/Stella je firma oddaná zlepšování pracovních podmínek v oděvním průmyslu. „Chápeme, že je pro zákazníky těžké pochopit, jak komplexní a složitá je celá situace. Stanley/Stella je jednou ze značek, která se snaží rozbít začarovaný kruh v tom, jak se vyrábí naše oblečení,“ napsali v oficiálním prohlášení.

Dodali také, že situace ohledně bangladéšské továrny je ve vyšetřování a oficiální stanovisko bude vydáno na stránkách společnosti, až budou zjištěna všechna potřebná fakta.

V rizikových zemích, jako je Bangladéš, se nevyhnutelně objeví závažné problémy u většiny dodavatelů. Zneužívání a nízké platy jsou zde obrovským problémem. Pokud se objeví nějak problémy, FWF požaduje po svých členech, aby je neprodleně řešili.“

Video  Budoucnost oblečení? Miniaturní solární články, které budou nabíjet zařízení na těle  - Živě.cz
Video se připravuje ...

panda82 ( 24. března 2019 15:19 )

Čemu se divíte, za kolik se šijí Baťové boty, a ještě k tom tam pracuje dětská síla, trička která se tady prodávají za 2 tis. koupíte v Thajsku za 100 i s tím krokodýlkem,

Zobrazit celou diskusi