Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Exekutoři začali „lovit“ dlužníky pomocí městských kamer. Program rozpozná obličeje neplatičů

Autor: ČTK, FiM - 
28. února 2019
11:30

Dosud se kamery využívaly ve světě primárně za účelem zvýšení bezpečnosti obyvatel. Teď se v Rusku rozhodli je využít i jinak. O svou „bezpečnost“ by se měli začít vážně obávat tamní lidé dlužící peníze. Soudní exekutoři v Moskvě totiž začali vyhledávat dlužníky pomocí kamerového systému, který je schopný rozpoznávat lidský obličej. V databázi teď figuruje 1500 neplatičů. Zatím ale není zřejmé, nakolik jsou v tomto snažení úspěšní, informovala ruská média.

„Nyní můžeme sledovat pohyb dlužníků,“ uvedl šéf exekutorů v Moskvě Sergej Zamorodskich, podle nějž je toto možné díky přístupu exekučního úřadu do centrálního úložiště kamerových dat. „Do současné doby bylo do systému nahráno asi 1500 fotografií dlužníků s cílem odhalit je na území města,“ dodal, aniž upřesnil, kolik lidí se tímto způsobem skutečně podařilo najít.

Pohyb lidí v Moskvě nyní sleduje 167 000 bezpečnostních kamer, do konce roku jich má přibýt dalších 7000. Pouze část z nich je ale vybaveno funkcí rozpoznání obličeje, která umožňuje porovnávat v reálném čase snímané tváře s fotografiemi uloženými v centrální databázi.

Za loňský rok vymohli moskevští exekutoři 90 miliard rublů (přes 30 miliard Kč) dluhů. Celkové zadlužení všech obyvatel Ruska se oproti předchozímu roku zvýšilo o 46 procent a dosáhlo 8,6 bilionu rublů (2,9 bilionu Kč).

Zobrazit celou diskusi