Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyvolává zvracení a halucinace. Putinova nová zbraň děsí celý svět

Autor: Mii - 
6. února 2019
19:05

Ne vždy je cílem nepřítele zcela zneškodnit, občas ho stačí pouze paralyzovat. Způsobů, jak to provést, existuje hodně, Rusové ale přišli se zcela novým. Místní námořnictvo představilo přístroj, o kterém tvrdí, že umí vyřadit z provozu nepřátelské senzory a navigační systémy, a dokonce vyvolat u lidí zvracení a halucinace. Informuje o tom ruská agentura Ria Novosti.

Jakým typem zbraně nový přístroj je, není jisté, ruské námořnictvo jen prozradilo, že se označuje 5P-42 Filin a již jím vybavilo dvě své fregaty Admirála Gorškova a Admirála Kasatonova. Ty se pohybují většinu času v Severním moři.

Cílem 5P-42 Filin je zcela ochromit nepřítele, aby nemohl nic dělat. Nejenže má dokázat deaktivovat techniku – například laserové zaměřovací senzory, noční vidění nebo naváděcí systém pro rakety, ale také vyvolávat špatné fyzické a psychické stavy u lidí. Námořníci při testování zvraceli a měli halucinace.

Dává čas na neutralizaci nepřátel

Za zbraní stojí státní firma Ruselectronics, podle které má dosah 5 kilometrů. Přesně na takovou vzdálenost dokáže vše výše popsané. Jejímu uvedení předcházelo důkladné testování, při kterém se podle Ria Novosti potvrdila její funkčnost a bezpečnost. Nepřátelské lodě se nemohly bránit a 45 % posádky zažilo pocity nevolnosti. 20 % pak mělo problém s viděním.

Ruské ministerstvo obrany vysvětlovalo, že námořnictvo plánuje zbraň využít při operacích vyžadujících velkou míru utajení a v obraně proti teroristům. Podle něj je filin postaven na bázi pokročilé optické radiace a dokáže zajistit, že Rusové budou mít čas na neutralizaci hrozeb.

„Kriminálníci díky tomu nezvládnou zaměřovat střelbu nebo sledovat pohyb jednotek,“ chlubil se Sergej Abramov, mluvčí společnosti Ruselectronics. Oběma fregatám společnost věnovala dva kusy 5P-42 Filin. Vybaveny jím budou i dvě budoucí válečné lodě, které Rusko momentálně staví.

A co protokoly OSN?

Ria Novosti uvádí, že zbraň nijak neporušuje mezinárodní stanovy. Objevily se totiž pochybnosti, zda je filin v souladu s Protokolem OSN o použití oslepujících laserových zbraní. Ten, jak název napovídá, zakazuje v boji používat zbraně, které permanentně poškozují zrak.

Mezinárodní soudní dvůr dokonce v roce 2017 rozhodl, že fyzické utrpení způsobené laserovými zbraněmi lze kvalifikovat jako válečný zločin. Filin je však podle Ruselectronics v pořádku. Lidi sice dokáže trochu oslepit, efekt je ale dočasný a nikdy netrvá déle než pár minut.

V minulosti se ovšem vyskytly informace, že Rusko koketuje se zakázanými laserovými zbraněmi. Stěžovala si na to loni ukrajinská armáda, podle které nejméně šest příslušníků ukrajinských bezpečnostních složek utrpělo v roce 2016 poranění oka po zásahu oslepujícím laserem. Tím měli disponovat proruští povstalci.

„Všichni spatřili specifický záblesk, který zřejmě indikoval použití laserové zbraně. A lékaři, kteří je ošetřovali, prohlásili, že podobná zranění bývají způsobená laserem,“ uvedl tehdy pro agenturu AFP mluvčí ukrajinské pohraničí stráže. Jeden ze zraněných pohraničníků musel podstoupit operaci rohovky. „Můžeme se jen domnívat, že to testují. Není žádným tajemstvím, že Rusko používá Donbas pro testování svých nových zbraní,“ dodal.

sidneyfoster ( 7. února 2019 05:31 )

Chudáci vojáci. Místo hrdinské smrti se poblijou.

Agent_007 ( 6. února 2019 23:54 )

Americké agresory je třeba likvidovat jakýmkoliv způsobem.

novakalex ( 6. února 2019 22:38 )

Pokud toužíš soudruhu po zemi, kterou ročně opustí více než milion mladých lidí, kde balí ryby do novin, kde vodku chlastají i piloti dopravních letadel, nikdo ti nebrání, táhni.

novakalex ( 6. února 2019 22:34 )

To, že námořníci zvraceli nebylo novou zbraní, ale vodkou. Známe Rusáky............

1917 ( 6. února 2019 21:28 )

NATO ukazuje slabost proti bolševikovi tím, že Turecko, jako členský stát NATO neuzavřelo ještě bolševikovi průliv Bospor-Dardanely, který je celý na území Turecka.Bolševik, na rozdíl od NATO klidně uzavřel mezinárodní vody do Azovského moře a Svět a NATO nic. Ten trpaslík z Kremlu si bude tak dlouho vyskakovat až mu někdo dá pořádně do držky!

Zobrazit celou diskusi