Na využití kamerového sledování uvnitř vozů máme právní posudek. Záznamy nebudou v majetku firmy, bude je zpracovávat jen policie, vedle prevence tak budou samozřejmě sloužit také k vyšetřování případných incidentů. Garantovaná minimální doba uložení dat bude tři týdny,“ vysvětlil dopravně-provozní ředitel PMDP Jiří Ptáček.

„Předpokládáme, že kamery budou mít zejména preventivní charakter, a že se tedy výrazně omezí počet případů napadení, kapsářství a výtržnictví. Ve vozech bude vždy rozmístěno 5 až 8 kamer dle velikosti vozidla,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký.

Kamery budou nahrávat záznam na vnitřní SD kartu, vždy na konečné nebo v depu se nahrávky pomocí wi-fi připojení uloží na centrální městské úložiště. Záznamy se tak z kamer dostanou na pult městské policie. „Z počátku to bude nejdéle s půlhodinovým zpožděním. Do budoucna se počítá s online přenosem, kdy by bylo zajištěno přímé spojení s policií,“ vysvětlil Ptáček.

Od zavedení kamer si dopravní podniky slibují zvýšení bezpečnosti cestujících. „Již více než rok mají řidiči k dispozici nouzové tlačítko, po jehož stisknutí dojde k okamžitému přednostnímu volání na dispečink, kde se v systému zároveň automaticky zobrazí informace o vozidle. Policie tak dokáže v případě potřeby zasáhnout během minimální doby,“ doplnil koordinátor bezpečnosti Robert Houdek.

Náklady na instalaci kamer se odhadují na zhruba 20 milionů korun, částka pokryje pořízení zařízení a instalaci do stávajících vozů. Nová vozidla pak budou mít integrovaný kamerový systém jako součást palubního počítače. Všechna vozidla by mohla být odolnými IP kamerami s Full HD rozlišením osazena do tří let.

VIDEO: Podívejte se, co zachytily před pár dny kamery v ostravské tramvaji. Útočník rozbil muži lahev o hlavu.