Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Snědá tíseň je v Mostě realitou?! „Deratizace na tu havěť nestačí!" Hlásal muž, který zastupuje neziskovku

Autor: DH - 
13. února 2019
14:16

Nad tím, co se děje v severočeském Mostě, kroutí mnozí nechápavě hlavou. Vznikla tu nezisková organizace, která má pomáhat sociálně slabým ve vyloučených lokalitách jako je sídliště Chanov. Statutární zástupce neziskovky je muž, který v komunálních volbách kandidoval za stranu hlásající slogan: „Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí.“ Tentokrát to však není komedie.

Kdo by v dnešních dnech neznal seriál Most! Populární osmidílná série z dílny České televize válcuje žebříčky sledovanosti a její ústřední heslo „Dycky Most!“ zlidovělo. Události, které se v seriálu řeší, sice jsou na první pohled absurdní. Jenže založení organizace „Snědá tíseň,“ nemusí mít k realitě zase tak daleko.

Severočeským Mostem v posledních dnech rezonuje zpráva o založení neziskové organizace s názvem Čonoro, což v překladu znamená „Měsíček“. Organizace se chce zabývat místními sociálními problémy, což by nebylo tak podivné, kdyby v jejím čele nestál muž, který v nedávných komunálních volbách kandidoval ve straně, kterou vyšetřovala policie.

Pavel Pöschl, kandidát číslo 8, figuroval na seznamu strany Otevřená radnice Most. Ta ve volební kampani šokovala především sloganem „Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí“ nebo dovětkem „Nulová tolerance nepřizpůsobivým.“  Na podnět organizace Romea se slogany nakonec zabývala i policie ČR, která věc vyhodnotila jako přestupek. Právě Pöschl, který byl členem strany, ale nyní statutárně zastupuje neziskovku na pomoc Romům. O situaci informoval server iRozhlas.cz.

„Neziskové organizace tady sice fungují, ale nedělají vůbec nic, protože neví jak,“ řekl Pöschl Českému rozhlasu Sever. „Tam je problém, že s romskou komunitou musí komunikovat Rom a to je klíč ke všemu,“ nastínil situaci statutární zástupce spolku Čonoro, který při svém slavnostním otevření hlásal, že má připravený projekt, jež vyřeší situaci v Chanově. Organizace funguje už půl roku, její hlavní činnost je sociální poradenství a pomoc sociálně slabým v celém Mostě. V současné době eviduje organizace asi 30 klientů a v komunitním centru má i sklad s trvanlivými potravinami, které pravidelně rozváží potřebným. A dotace? Pöschl Českému rozhlasu řekl, že organizace zatím jede jen ze svých zdrojů, kvůli výdělku prý nevznikla.

Založení neziskové organizace je samozřejmě chvályhodnou činností, v tomto případě se ale nabízí otázka, jak je možné, že Pavel Pöschl tak rychle přehodnotil své názory. „Média si z toho vždy vybrala jen tu romskou otázku a lidská práva, ale nikdo z nich nás neoslavil a nezeptal se, jak to bylo ve skutečnosti,“ řekl Pöschl Českému rozhlasu. Nekorektní slogan ale už dříve pro Lidovky vysvětlil předseda strany Karel Novotný, který uvedl, že narážka o havěti směřovala směrem k přemnožení štěnic v místních domech. Novotný byl mimo jiné dříve náměstkem ministra průmyslu a členem ČSSD. Odstoupil však, když na svůj facebook v roce 2017 napsal: „Cikáni jsou jako medúzy – otravný a k ničemu.“

Organizace Čonoro v současné době řeší například nedoplatky nájemníků za vodu ve zdevastovaných domech instalací speciálních vodoměrů. S tím ale ostře nesouhlasí vedení města, které tvrdí, že jsou objekty jeho majetkem a žádný třetí subjekt nemůže a nesmí takovýmto způsobem vstupovat mezi Most a jeho nájemníky, uvádí server iRozhlas.cz. Město chtělo nedávno v Chanově dva vybydlené domy zbourat, ale v jejich torzech stále žijí někteří občané.

Zdeněk Godla známý jako Franta z Mostu! říká, že má v rodině fotbalistu stejně talentovaného jako Lionel Messi

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání