Venkovní bitka, při které Luďan zachraňuje syna Tondu, se točila před panelákem číslo 5. V záběrech se objevují i další vybydlené paneláky Chanova, symbolu nepovedené komunistické integrace Romů v 70. letech minulého století.

Při procházení sídlištěm, které bylo kvůli zimě skoro liduprázdné, bylo zvláštní, že málokdo chtěl o natáčení mluvit. „Já jsem tam stála na ulici a zametala! Ale nefoťte mě,“ odmítla odbarvená žena s tím, že už je to minulost.

„To víte, i mezi cikány je závist. To nikdo neřekne, na kolik si přišel nebo na jak dlouho půjčil byt. Všechno filmaři zaplatili. Ani my sami to tady nevíme,“ řekla Blesku Romka, která nesla nákup do paneláku z poloviny průhledného. Neherec Peter Bažo (56), který se v titulcích seriálu Most! objevil jako Jožo II., bydlí v jednom z opravenějších panelových domů.

Byl ochotný a pozval nás dál do uklizeného a moderně zařízeného bytu 4 + 1, kde žije s manželkou Květou (47). Tři dospělé děti už bydlí samostatně. V Chanově žijí manželé skoro 30 let! „Chci, aby se tu dalo slušně žít,“ prohlásil Peter, který se v nechvalně proslulém sídlišti angažuje několik let. Je zaměstnán u městské policie jako asistent a šéfuje místním pochůzkářům.

„V roli prakticky hraji sám sebe. Takového hodného pochůzkáře,“ popsal. Do konkurzu se nehlásil, filmaři ho oslovili sami. „Nevím, jak mě našli...“ pokrčil rameny.

Godla králem

Pro obyvatele Chanova pak navíc není hvězdou populárního seriálu představitel hlavní role Martin Hofmann, ale Zdeněk Godla (43), který v seriálu ztvárňuje romského popeláře Frantu.

„To je pan herec! Jde mu to nějak samo. Nedávno tady za mnou byl, že bychom měli někde hrát spolu,“ prozradil Bažo a netajil, že by byl rád za další hereckou příležitost. „Sám sice o svých hereckých schopnostech pochybuji, ale režisér mě chválil...“

Seriál se mu líbí a za rasistický ho vůbec nepovažuje. Preferuje však pro svoji menšinu označení Rom. „Není to pro nás tak urážející, ale záleží na každém z nás...“ dodal Peter. Co dokazuje názor samotného Zdeňka Godly, jenž se naopak řadí k druhé skupině. „Já mám radši oslovení cikán,“ tvrdí.

Paneláky na odstřel

„Spoustu lidí v komparzu hrálo, ale oni už to neřeší. Spíš je trápí návrh města, že by tu mělo vzniknout kontejnerové bydlení,“ řekl Blesku Martin Nebesář (62), ředitel Domu romské kultury. A dodal, že o projektu obyvatelé málo vědí, protože neproběhla žádná diskuze. „Těm, kterým jsem ukázal, jak by kontejnerové domky měly vypadat, se to však líbilo...“ dodal.

Plán města měl začít v roce 2019, ale... „Návrh kontejnerového bydlení se bude teprve projednávat. Byla totiž pozastavena demolice bloku číslo tři, protože nesplňovala podmínky dotace. Při dalším vyhlášení dotačního titulu bude podána znovu,“ sdělila Blesku Alena Sedláčková, tisková mluvčí Magistrátu města Most.

V Chanově původně žilo asi dva tisíce lidí, nyní zhruba šest set. Romští obyvatelé totiž některé paneláky zcela zdevastovali a »vybydleli«. Momentálně je určen ke zbourání panelák č. 3, v pořadí už pátý. Skrz půlku domu je vidět, jak mu chybí dveře, okna a vnitřní příčky... I tak je v něm osmnáct bytů stále obydleno, lidé z nich by měli jít bydlet do obytných kontejnerů...

VIDEO: V Chanově začala demolice vybydlených paneláků

Fotogalerie
64 fotografií