Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tohle jsme my: Rodinný seriál, u kterého spotřebujete víc než krabici kapesníků

Autor: Ivan D. Hladík - 
11. února 2019
10:46

Když se poprvé objevil na obrazovkách, způsobil doslova rozruch. Seriál Tohle jsme my přitom nepřináší šokující scény plné krve, násilí a chrabrých detektivů. Naopak vypravuje obyčejně a lidsky příběhy členů jedné rodiny. Takové, které by se klidně mohly odehrát i u vás doma.

Seriál, jak ho představuje Česká televize, sleduje životy manželů Jacka a Rebeccy Pearsonových a jejich tří dětí, jež přišly na svět v den otcových narozenin. Působivé drama je vyprávěno na sledování náročnějším způsobem, kdy se prolínají jednotlivé časové úseky. Základ tvoří tři – rok 1980 (narození dětí), 1987–95 (děti rostou), současnost (děti jsou dospělé) – v jedné scéně se tak můžeme dozvědět o úmrtí jednoho z aktérů, abychom ho vzápětí sledovali v jiném období.

Podívejte se na originální upoutávku seriálu:

Video  Seriál Tohle jsme my vypravuje obyčejně a lidsky příběhy členů jedné rodiny. • TRAILER  - Česká televize, NBC
Video se připravuje ...

V průběhu seriálu si ale odskočíme i do dob, kdy se Jack a Rebecca ještě neseznámili, nebo naopak do dob, kdy jejich děti mají dospělé potomky. Přesto však sledování seriálu není nic komplikovaného. Vše společně souzní a divák brzy pochopí, že každý nový směr má své důležité vyústění. Na našich obrazovkách se o tom lze přesvědčit každé úterý večer na programu ČT art.

Čím je seriál Tohle jsme my tak úchvatný, že oslnil miliony diváků? Především skvělým obsazením každé jediné postavy, ať už je součástí hlavního týmu, či jen proběhne. Například Jacka si zahrál Milo Ventimiglia (41), známý zejména fanouškům fantasy série Hrdinové (2006 až 2010). Za svou roli v tomto seriálu získal dvě nominace na cenu Emmy. Jeho životní lásku Rebeccu pak ztvárnila americká herečka, zpěvačka, módní návrhářka a modelka Mandy Mooreová (34), za roli získala jednu nominaci na Zlatý glóbus. U nás ji diváci mohli zahlédnout třeba ve snímku Deník princezny (2001).

Seriál Tohle jsme my vypravuje obyčejně a lidsky příběhy členů jedné rodiny. Seriál Tohle jsme my vypravuje obyčejně a lidsky příběhy členů jedné rodiny. | Česká televize, NBC

Výčet postav a jejich představitelů by byl ale dlouhý, zvláště, pokud bychom chtěli chválit jejich práci. Zajímavostí je, že kromě hlavních představitelů si menší role sama sebe střihli americký režisér, producent a herec Ron Howard (64) a dokonce Sylvester Stallone (72).

Tři děti Pearsonových, Kate, Kevin a Randall, ztělesňují všechno, co je divákům povědomé. Kate bojuje celý život s nadváhou a pořád hledá svůj kousek štěstí. Kevin je zdánlivě prvoplánový floutek vyhřívající se v záři reflektorů a těžící z úspěchu laciného seriálu, v něm hrál titulní roli. Randall, vždy zodpovědný, cílevědomý, ale i milující otec. Na svojí cestě životem se dopouštějí řady chyb, ale často i uspějí v méně či více důležitých okamžicích. Všichni mají společnou minimálně jednu věc – vzpomínky. Vzpomínky na svého dokonalého tátu Jacka, pro něhož byla rodina vším.

Seriál Tohle jsme my vypravuje obyčejně a lidsky příběhy členů jedné rodiny. Seriál Tohle jsme my vypravuje obyčejně a lidsky příběhy členů jedné rodiny. | Česká televize, NBC

Obecně vztah Rebeccy a Jacka je dalším argumentem, proč je seriál Tohle jsme my tak milovaný. Je totiž dokonalou esencí lásky a partnerství mezi mužem a ženou. Přitom není sladkobolný, infantilní, přeromantizovaný. Je okouzlující a naprosto pochopitelný je pak fakt, že ve Spojených státech píšou muži do přání ke dni sv. Valentýna partnerkám „Miluji tě jako Jack Rebeccu“. Všechno, co Jack pro Rebeccu dělá, celá jeho oddanost vztahu a rodině, jsou přitom naprosto přirozené. Zvláště když divák pochopí podmínky, v jakých vyrostl sám Jack. Shrnuto a podtrženo – chcete-li seriál, při němž si odpočinete od krimi trháků, jež se může stát odrazem vašeho vlastního života, u kterého proslzíte kopce kapesníků (ano, i když jste muž), pak Tohle jsme my je správná volba! A nezbývá než doufat, že Česká televize zakoupí i další dvě jeho řady.

Hodnocení: 95 %

Tohle jsme my (TV seriál)

Komedie / Drama

Česká premiéra: 8. ledna 2019, ČT art

USA, 2016 až 2019, minutáž: 42 – 46 minut / díl

Autor: Dan Fogelman

Režie: G. Ficarra, J. Requa, K. Olin a další.

Scénář: K.J. Steinberg, I. Aptaker, E. Berger a další.

Kamera: Brett Pawlak, Yasu Tanida

Hudba: Siddhartha Khosla

Hrají: Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Sterling K. Brown, Chrissy Metz, Justin Hartley, Susan Kelechi Watson, Gerald McRaney, Chris Sullivan a další.

Zobrazit celou diskusi