Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pravda o kamarádství Zemana a prezidenta Číny: Pohrdání, nebo sympatie?

Video se připravuje ...
Autor: bel - 
29. ledna 2019
15:44

Má ho rád? Nemá ho rád? Podle nejbližších spolupracovníků se Miloš Zeman (74) těší velkým sympatiím svého čínského protějšku. A letos v dubnu Si Ťin-pching (65) Zemana opět v Číně uvítá. S opravdovým přátelstvím to ale má dle oslovených expertů jen pramálo společného.

Před třemi lety v Lánech oba státníci zasadili strom a vypili žejdlík plzeňského. Navíc letos na jaře se Zeman už popáté vydá do Číny a jeden z nejmocnějších mužů světa, Si Ťin-pching, jej opět osobně přijme.

„To, že mu tam pětkrát dovolí přiletět a setkat se, je něco výjimečného. Není to běžné u představitelů dvou států tak rozdílné velikosti a významu,“ potvrdil Blesku sinolog Jiří Hudeček z Ústavu Dálného východu Univerzity Karlovy. Prý za tím může být i trocha vděčnosti.

„Třeba za to, že tam český prezident přijel na oslavy konce druhé světové války, když tam nikdo jiný z Evropy nebyl,“ míní. A dodává, že kdyby se Zeman setkával třeba s tibetským dalajlamou, rozhodně by zván do říše středu nebyl.

Pozor na dveře

Podle Rudolfa Jindráka (55), šéfa hradního zahraničního odboru, má čínský prezident toho českého opravdu rád. „Nedávno ho velmi detailně seznámil se situací ohledně obchodní války s USA. To není automatické,“ řekl mimo jiné Blesku.

Video  Zeman zahrál na klavír, jeho hře přihlíželi čínský prezident i ruský premiér.  - Facebook Jiřího Ovčáčka
Video se připravuje ...

Možné osobní sympatie mezi oběma státníky nevylučuje ani bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda (62), ten by je však nepřeceňoval. „Čína je velmoc a země, která je uzavřená. Takhle byla celé dějiny. Tu a tam pootevře dveře a může je i kdykoliv zavřít,“ upozorňuje Svoboda s tím, že přátel typu Zemana má čínský prezident jistě více…

Pohrdá námi?

Celkem nedávno český prezident označil veřejně za »čučkaře« pracovníky Bezpečnostní informační služby i Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. První úřad totiž prý varuje před čínskými špiony v Česku, aniž by prý byť jediného odhalil.

Druhý si zase troufl označit technologické giganty Huawei a ZTE za možné bezpečnostní riziko a Zeman pak varoval před čínskou odvetou. Jenže tenhle prezidentův vstřícný postoj k Číně prý nemusí Si vůbec ocenit. „Myslím, že jím (Zemanem, pozn. red.) musí osobně trošku pohrdat. Když někdo skáče, jak někdo píská, tak pískající si skokana moc vážit nemůže,“ řekla webu iRozhlas.cz sinoložka Anna Zádrapová.

Video  Prezidenti Číny a Ruska čekali, až přijede Zeman. Kvůli bolesti nohou ho dopravili na vozíku.  - CCTV, Blesk.cz
Video se připravuje ...

carlae ( 29. ledna 2019 16:44 )

No upřímně - docela mne dostalo, že Zeman měl zase pravdu. To příznání amíků z kyselého jablka o zadních vrátkách , mne docela pobavilo. Jak vidno, Zeman byl zase o 14 dnů vepředu. I když to zase nebylo tak těžké. Stačilo si uvědomit, jak je pro cizince těžká čeština a jak pro cizince těžká čínština. Takže úplný nesmysl. Kolik by potřebovali číňané opravdových znalců aby rozuměli o čem se mluví? Gůgl to nezachrání. Zkuste si dát přeložit nějakou třeba anglickou větu do češtiny, a pak znovu do angličtiny. Uvidíte co se dozvíte. KOneckonců - taky se zamyslete nad nesmysly psavců - když předkládají - "jin´mi pčeložené". články...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa