Valenta chce, aby poplatky neodváděly veřejně přístupné provozovny, kde „sdělování díla nemá hospodářský význam“. Petici proti tomu už ale podepsalo 1800 lidí.

„Jediným důvodem tohoto návrhu je, aby pan Valenta nemusel platit autorům za hudbu, kterou pouští ve svých hernách,“ opřel se frontman Olympiku Petr Janda (76) do majitele skupiny herního průmyslu. Stejně jako umělci i ministerstvo kultury změnu odmítá s tím, že je to v rozporu s unijním právem.

Do boje za zachování aktuálního systému autorských práv ve veřejných prostorách se aktivně zapojily i další české celebrity. V zahraničí se často stává, že dojde-li k nějaké citlivé problematice, veřejně se k ní vyjádří spousta známých osobností, v Česku je ovšem taková iniciativa poměrně vzácná. 

Herečka Iva Pazderková (38) si myslí, že prosadí-li se novela, poruší se tím nařízení EU. Návrh je nejednoznačný, vznikne chaos. ČR hrozí postihy za špatné provedení evropské směrnice,“ říká „blbá blondýna“ ve videu, které je umístěné na facebookovém profilu Svazu autorů a interpretů.

Jednoznačně se proti novele zákona ve videu vyjádřili také zpěvák Ondřej Ruml (37), houslista Pavel Šporcl (45) nebo kapela Čechomor. Podobně jako ostatní jejich kolegové promluvili i členové skupiny Mirai. „Kapela Mirai říká rezolutní ne, protože zásadním způsobem zasahuje do práva autorů. Začne to právy o duševním vlastnictví a kde to skončí,“ naznačili muzikanti velké problémy do budoucna.

Podle umělců je senátorská verze novely autorského zákona připraví asi o třetinu jejich příjmů. Není divu, že se proti tomu brání zuby nehty,

VIDEO: Petr Janda se plácl přes kapsu! Svou mladou ženu slušně rozmazluje

Video
Video se připravuje ...

Petr Janda se plácl přes kapsu! Svou mladou ženu slušně rozmazluje Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
55 fotografií