Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Povedlo se. Skauti našli po 50 letech chlapce ze staré fotografie, kde se loučí s Palachem

Autor: Mii - 
16. ledna 2019
15:02

Jedna výzva na sociálních sítích, tisíce sdílení a tři dny. Tolik stačilo k tomu, aby se skauti po dlouhých letech dozvěděli, kdo je chlapec ze slavné fotografie, na které se skautským pozdravem loučí se zesnulým studentem Janem Palachem. S pátráním, kterého se účastnily tisíce lidí, pomohly i Blesk Zprávy. Jméno muže nakonec prozradili jeho spolužáci ze školy. Potvrdila to mluvčí organizace Junák Barbora Trojak.

Ikonický snímek byl pořízen na pohřbu Jana Palacha, 25. ledna 1969 v Praze. Na černobílé fotografii mladý chlapec skautským pozdravem vzdává hold činu, který navždy ovlivnil české dějiny.

Skauti dlouhá léta chtěli vědět, jaký příběh se za snímkem skrývá, aktivně pátrat se ale rozhodli až letos 13. ledna, pár dní před výročím upálení.

Snaha rychle přinesla ovoce. Chlapec ze snímku je pan Vladimír, jak uvedla ve středu mluvčí Junáku Barbora Trojak. Zveřejnila i fotografii jeho starého průkazu, na které je zřetelně vidět, že jde skutečně o chlapce ze snímku.

Podle Trojak pomohlo zapojení médií a fakt, že snímek otiskla řada novin. „Nejdříve se nám ozvali spolužáci pana Vladimíra ze základní školy, pak jsme mluvili s jeho manželkou,“ vysvětlovala mluvčí, kdo byli ti, kteří skauty o identitě chlapce informovali.

S manželkou mluvili proto, aby se ujistili, že se pan Vladimír zájmem necítí obtěžován. Nakonec ale získali povolení informaci zveřejnit a s tím i jeho telefonní číslo, od kterého byl jen krok k osobní schůzce, která proběhla ve středu ráno. „Cítil to jako povinnost ke skautům,“ popsala Trojak, proč se pan Vladimír rozhodl vyjít vstříc žádosti.

Na památný moment z fotografie si muž podle mluvčí „pamatuje moc dobře“. O tom, jak to celé cítil, chtějí skauti vydat delší stať. Pan Vladimír totiž uvedl, že bude mluvit jen s nimi a s nikým jiným.

Pohřbu se účastnily desítky tisíc lidí

Pohřeb Jana Palacha, na kterém památná fotografie vznikla, byl důležitým momentem, při kterém společnost vyjádřila nesouhlas s probíhající okupací.  Účastnilo se jej na 200 tisíc lidí a vystoupila během něj řada řečníků včetně studentského vůdce Luboše Holečka. Pohřben byl Palach na Olšanských hřbitovech.

V roce 1973 byly Palachovy ostatky zpopelněny a popel převezen do jeho rodných Všetat. Rodina s tím nesouhlasila, nemohla tomu ale zabránit. Akce proběhla narychlo a tajně. Urna s popelem se zpět na Olšanské hřbitovy dostala až v roce 1990. I během doby, kdy byl hrob prázdný, jej však hojně navštěvovali lidé.

 

janhu ( 18. ledna 2019 07:32 )

Karel Kryl po 89.roce : O rozbití Československa a rozkrádání republiky havlofašistickými zloději https://www.youtube.com/watch?v=Y5YuTiGxoFY

kupredu-leva ( 17. ledna 2019 20:48 )

Je potřeba dehonestovat každého, kdo přikládá nějakou váhu činu Palacha. Každý správný soudruh jej musí zesměšňovat a plivat. Čest práci!

agfor ( 17. ledna 2019 17:31 )

Po svatém Václavovi V. a svatém Václavovi VI. budeme holt slavit svatého Jana. Novodobá církev si toho žádá.

petrw ( 17. ledna 2019 17:02 )

zada

janhu ( 17. ledna 2019 16:14 )

tyhle lži tě učí dnes havloidi v hitlerjugend?USa jsou okupant,agresor ,teroristický režim,který vyvraždoval systematicky civiulisty jižního vietnamu , viz operace PHOENIX

Zobrazit celou diskusi