Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Děsivé teorie o upálení Jana Palacha (†20): Čínský vliv? Jehovisté? Duševní porucha?

Autor: T. Belica, J. Kopřiva - 
16. ledna 2019
05:00

Proč si dvacetiletý inteligentní student, který má před sebou celou budoucnost, vezme život? A ještě tak děsivým způsobem, jak to před 50 lety Jan Palach udělal? StB se domnívala, že byl pod čínským vlivem, nebo propadl sektě svědků Jehovových. Spekulovalo se i o psychické poruše. K těm, kteří zpochybňovali Palachovo duševní zdraví, patří i významné osobnosti. Podle historiků však byl Palach i ve chvíli, kdy se poléval benzinem a škrtal sirkou, absolutně při smyslech!

V šoku z Palachova činu byli všichni – rodina, spolužáci i tehdejší vyšetřovatelé. Alespoň to vyplývá z archivních materiálů i výpovědí lidí, kteří Jana Palacha znali. Nebo mysleli, že znali… „Pokud jde o motiv Palachova činu, většina z nich (spolužáků, pozn. red.) poukazuje na narůstající duševní krizi pramenící u Jana Palacha z rozporů mezi obsahem Ledna 1968 (začátky Pražského jara, pozn. red.) a současnou skutečností,“ stojí ve vyšetřovací zprávě z Archivu bezpečnostních složek z 16. ledna 1969. A tak i dnes zaznívají názory, že normální zdravý člověk by takovým způsobem proti pasivitě československé společnosti po srpnové invazi nikdy neprotestoval.

Statečnost ocenil, ale…

Hrůzná forma Palachova protestu donutila k vystoupení i tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobodu (†83). „V neděli (19. ledna, pozn. red.) zemřel mladý člověk Jan Palach. Člověk čistého charakteru i čistých záměrů. Jako voják dovedu ocenit sebezapření i osobní statečnost Jana Palacha. Jako prezident i občan naší republiky však nemohu skrýt, že nesouhlasím s tím, aby se tímto způsobem vyjadřovaly politické postoje,“ řekl národu. Svoboda tak nezneužil své pozice k tomu, aby Palachův čin označil za čin blázna. Jiné významné postavy československých dějin to ale viděly jinak…

Zbytečná smrt

K těm patří protikomunistický odbojář Josef Mašín (86). „Nepovažuji za zodpovědné a za dobrý příklad mládeži oslavovat čin sebezmrzačení, sebeupálení z jakýchkoli důvodů,“ řekl muž, který je částí společnosti považován za vraha, před sedmi lety MF Dnes. Ten se domnívá, že Palach byl labilní mladý muž trpící depresí. A jeho čin prý nic smysluplného nepřinesl.

O lednových událostech roku 1969 se zmiňuje ve své knize Mirákl i spisovatel Josef Škvorecký(†87). Ten jedné ze svých postav dal k Palachovi do úst tuto větu: „Inteligentní lidi, a jeden hysterickej psychopat je takhle zpitomí.“ Podle některých názorů si toto spisovatel myslel i v reálném životě. Jenže ti, co Palacha studovali a znali, říkají něco úplně jiného.

Video  Jan Palach a jeho rozhovor s doktorkou v nemocnici po upálení  - YouTube.com
Video se připravuje ...

Chtěl být pochopen

„Ten názor se ozývá dodnes, ale dle mého to je spíš vyjádření toho, že nedokážou pochopit vnitřní svět člověka, který prožívá politické události tak vážně a osudově, že dokáže obětovat svoji tělesnou schránku,“ řekl Blesku historik Jakub Jareš s tím, že o Palachově duševním zdraví není pochyb: „My máme i psychiatrické posudky, které si nechala vypracovat Veřejná bezpečnost, které jasně dokládají, že neměl psychický problém,“ dodává.

A že mladý student jednal s rozmyslem, potvrzuje také psychiatrička Zdeňka Kmuníčková. Ta v sanatoriu, kde Palach umíral, měla možnost s ním mluvit. „Šlo mu jedině o to, aby ho lidé pochopili. Že to není sebevražda, že to byl jen čin, který měl zatřást všemi lidmi,“ řekla v DVTV.

Jenže zda Palach opravdu plánoval umřít, o tom lze diskutovat. Tehdejší vyšetřovatelé na to totiž podle archivních záznamů nepřišli. „Nelze dnes jednoznačně říci, počítal-li Jan Palach s možnou smrtí jako s krajností, či zda to mělo být toliko demonstrace s kalkulací na možnost okamžitého uhašení (v dopisech se s nikým neloučil),“ píše se v archivu.

Čínský vliv? Jehovisté?

Zajímavý, avšak nepotvrzený, náhled do Palachovy duše dává vyšetřovací zpráva z Archivu bezpečnostních složek. „Spolubydlící Meszáros vypověděl, že Jan Palach navštěvoval pravidelně čínské velvyslanectví, odkud si přinášel literaturu a citáty Mao Ce-tunga. V posledních dnech si pověsil nad postel obrázek Buddhy,“ uvádí se v ní.

„Nevím o tom. Čínský komunismus byla jedna z těch levicových představ i na Západě, že by mohl být alternativou tomu sovětskému. To se řešilo i v studentské levicové společnosti,“ říká historik Jakub Jareš.

Podle zprávy vyšetřovatelé kvůli velmi nezvyklému způsobu sebevraždy také prověřovali, zda někdo z Palachovy rodiny nebyl členem sekty svědci Jehovovi. Nic tomu nasvědčujícího ale nenašli. V době upálení žil Palach jen se svou matkou, starší bratr Jiří už byl dospělý. Otec Josef, který byl cukrářem, zemřel v roce 1962 na infarkt. Podle historiků to byl pro rodinu otřes.

Video  Trailer na film Jan Palach (2018) Roberta Sedláčka  - Cinemart
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

franta-mlaticka. ( 17. ledna 2019 09:50 )

Kdyby byl Palach hrdina vystudoval by a aktivně bojoval za své přesvědčení, on volil sebevraždu, nic než slaboch. Hrdina byl Hus, Palach byl nezralej ma.gor.

franta-mlaticka. ( 17. ledna 2019 09:47 )

Hrdina byl Hus, tohle byl jen zoufalec, kterej promarnil vlastní život.

Pavel S. ( 16. ledna 2019 21:22 )

Určitě jsou lepší způsoby jak se stát slavným..

Pavel S. ( 16. ledna 2019 21:22 )

Určitě jsou lepší způsoby jak se stát slavným..

Pavel S. ( 16. ledna 2019 21:05 )

Chtěl na sebe upozornit sebevraždou, to se mu povedlo. Není třeba to oslavovat, sebevražda je ubohost

Zobrazit celou diskusi