Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman kvůli pandě Čínu o pomoc nežádal, Rakušan ano. Pandí diplomacie v praxi

Autor: ČTK, simao - 
3. prosince 2018
22:30

Minulý týden se spor o pandy rozhořel v Česku. Nyní problém s pandami řešilo i Rakousko. V ČR upoutaly pandy pozornost poté, co ředitel pražské zoo Miroslav Bobek uvedl, že prezident Miloš Zeman svůj čínský protějšek o pandy nepožádal a pro Česko je nezískal. To rakouský prezident Alexander Van der Bellen naopak nyní během rakouské debaty o pandí diplomacii upozornil, že prezidenta Si Ťin-pchinga požádal o zapůjčení nového samce poté, co z vídeňské zoo vrátili do Číny pandí dvojčata a osiřela jim tam jejich matka.

Samice pandy velké Jang-jang, kterou chová zoologická zahrada v parku vídeňského zámku Schönbrunn, ve svém příbytku osiřela. Její dvě dvouletá mláďata Fu-feng a Fu-pan se totiž vydala na cestu do Číny, informovala dnes agentura APA. Dlouho by pandí samice ale sama zůstat nemusela. Rakušané doufají v pandího samce z Číny. 

Čínská vláda používá takzvanou pandí diplomacii k propagaci své země. Všechny pandy velké chované mimo území Číny přitom nadále zůstávají čínským majetkem.

Číně patří i mláďata narozená v cizině

Peking „své“ pandy pouze zapůjčuje. V Evropě se těmito šelmami mohou pochlubit například zahrady v Madridu, Edinburghu či francouzském Saint-Aignan. Ve volné přírodě žije už jen zhruba 1800 jedinců.

Číně patří také pandí mláďata, která se v cizině narodí. Ve věku dvou let se pak medvědovité šelmy vydávají zpět do vlasti svého druhu – tedy do Číny. V neděli přišla řada i na vídeňská pandí mláďata. „Rakouská“ dvojčata Fu-feng a Fu-pan se narodila v srpnu 2016 samici Jang-jang a samci Lung-chuejovi, který týž rok v prosinci uhynul.

S pandími mláďaty se loučil i prezident

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen se přitom osobně přišel v sobotu s pandími mláďaty rozloučit. A také avizoval, že by rád do Vídně dostal nového samce.

„Přeji pandím dvojčatům šťastnou cestu do Číny a velmi doufám, že už brzy do Schönbrunnu dorazí pandí samec. Během své cesty do Číny letos na jaře jsem o to prezidenta Si Ťin-pchinga požádal,“ napsal Van der Bellen o víkendu na Facebooku.

Prezident Miloš Zeman přijal 27. června na Pražském hradě rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena Prezident Miloš Zeman přijal 27. června na Pražském hradě rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellena | ČTK

Pandy trénovaly přepravu do Číny

V neděli se pandí mláďata vydala z Vídně do Frankfurtu nad Mohanem, kde dnes nastoupila cestu do Čcheng-tu. Poblíž města leží pandí rezervace.

„Lezení do přepravních boxů šlo díky tréninku jako po drátkách,“ řekla dnes agentuře APA zaměstnankyně zoo Eveline Dunglová. V přepravkách měli Fu-feng a Fu-pan přichystaný bambus, sladké brambory, mrkev a vodu.

Dvě pandy velké byly v roce 2017 letecky přepraveny do Berlína, kde se staly atrakcí místní zoologické zahrady. Dvě pandy velké byly v roce 2017 letecky přepraveny do Berlína, kde se staly atrakcí místní zoologické zahrady. | ČTK

Osiřelá matka

Mláďata pand velkých svou matku opouští zhruba ve dvou letech i ve volné přírodě. Aby změnu prostředí lépe snášela, bude s nimi ještě dva týdny přímo v čínské rezervaci jejich ošetřovatelka Renate Haiderová.

Matce Jang-jang se podle schönbrunnské zoo daří nyní dobře. Po nedělním odvozu mláďat v klidu spořádala svou denní dávku bambusu a usnula. Vídeňská zoo do Číny už dříve poslala tři pandí mláďata. V roce 2009 rodiče opustil Fu-lung, o tři roky později Fu-chu a v roce 2015 i třetí pandí bratr Fu-pao.

Český pandí spor: Zeman vs. Bobek

Během českého sporu prezident Miloš Zeman na TV Barrandov uvedl, že by se v Číně přimluvil za zapůjčení pandy velké do pražské zoo, šéf pražské zoo Bobek ale podle něj se svým čínským partnerem vůbec nejednal.

Podle Bobka je ale základním krokem k získání pand to, aby o ně čínského prezidenta požádala právě hlava příslušného státu. Jako to nyní udělal Van der Bellen. „Prezident Zeman svůj čínský protějšek o pandy velké nepožádal a pro Českou republiku je nezískal. To jsou bohužel politické kroky, které nejsme schopni ovlivnit a bez nichž získání pand nepřipadá v úvahu,“ avizoval Bobek na Facebooku a rozpoutal tím pandí kauzu.

Dvě pandy velké byly v roce 2017 letecky přepraveny do Berlína, kde se staly atrakcí místní zoologické zahrady. Dvě pandy velké byly v roce 2017 letecky přepraveny do Berlína, kde se staly atrakcí místní zoologické zahrady. | ČTK

„Samozřejmě že bych se rád přimluvil, pokud by toto jednání bylo neúspěšné, ale pokud vím, on ani nejednal,“ oponoval Zeman. „Zažil jsem tolik lidí, kteří omlouvali vlastní neschopnost tím, že svůj neúspěch sváděli na druhé, že pan Bobek není výjimkou,“ podotkl. Zeman také mimo jiné uvedl, že prezident tu není od toho, aby jednal o zvířatech. „Nechtějte od prezidenta, který má v Číně podporovat české exportéry, aby se zabýval každou maličkostí,“ dodal.

Agent_007 ( 4. prosince 2018 05:04 )

Zeman není od toho,aby o pandu žádal pomatenci.

murQ ( 4. prosince 2018 00:05 )

Nakonec dobře, nebudeme muset bejt vděčni ještě za pandu. Časem se získá jinde.

Citronel ( 3. prosince 2018 23:42 )

To by cinskej prezident musel mit plnej pytel těch priblblejch medvedu co stále jen sedí a zvejkaj rambus.Opravdu strašná tragédie pro naši zem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa