Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komentář: Špioni a „čučkař“ Zeman. Z prezidenta se stává ruský car

Autor: Petr Holec - 
8. prosince 2018
07:07

Prezident Miloš Zeman nemiluje nic tak jako své bonmoty, umí si je užít. Teď proto zas jeden pustil na TV Barrandov. Jenže tentokrát trochu přestřelil, když BIS označil za partu „čučkařů“, co ve svých výročních zprávách jen děsí ruskými a čínskými agenty, místo aby honili islámské teroristy.

Vlastně je to logické. Zeman nám slibuje teroristický útok už několik let a pořád nic. Je to podobné jako s jeho údajným článkem, v němž podle něj Ferdinand Peroutka velebí Adolfa Hitlera. Musí to být frustrující. A zvlášť, když místo džihádistů, BIS opakovaně upozorňuje hlavně na zvýšený zájem ruských a nyní i čínských agentů o Česko. Ne však kvůli „zemi příběhů“, Rusko a Čína cítí v Česku stále větší oficiální politickou náklonnost a prostě toho využívají. 

V poslední výroční zprávě BIS upozorňuje, že Rusko při své zpravodajské činnosti v Česku těží z velké diplomatické mise i lehkovážného přístupu politiků a státních zaměstnanců k interním informacím. Rusko u nás podle kontrarozvědky cílí na vlivové operace a vědomé i nevědomé vytěžování českých zdrojů. Očividně to nese plody, BIS totiž opakovaně upozorňuje i na větší náklonnost Čechů ke stále agresivnějšímu Rusku. Snad je to za „bratrské“ osvobození v roce 1968.

BIS obvykle mlčí, patří to k jejímu krédu i práci. Poslední Zemanův bonmot ale rozvázal jazyk dokonce i šéfovi kontrarozvědky Michalu Koudelkovi. Ten řekl, že za posledních pět let BIS „zamezila desítkám ruských a čínských zpravodajských důstojníků v jejich činnosti, buď nedoporučením udělení akreditace, nebo jejich odchodem tzv. „tichou cestou“. A že taky sledovala pražského imáma obviněného z podpory terorismu a že to všechno dobře ví nejen vláda, ale i prezident, jeden z přímých příjemců zpráv BIS.

Možná ale prezidentovi nepohodlné informace na Hradě radši nedávají, aby mu nekazili náladu, když se v Lánech večer dívá na televizi. Navíc to není jen BIS, kdo v Česku poslední dobou cítí zbytečně moc lásky k Rusku. Kvůli Zemanovu bratrství s ruskou vládou se několikrát ozvali i naši spojenci z NATO. A že to prezident tentokrát s BIS fakt přehnal, dokazuje i reakce Tomia Okamury, který jinak jen opakuje jeho slova, byť po svém. I on to nazval „nespravedlivým zjednodušeným hodnocením práce bezpečnostní složky“. A to z něj BIS v podstatě dělá extremistu.

Tajné služby samozřejmě nejsou ani svaté, ani neomylné. V demokraciích ale bývá zvykem, že prezidenti, premiéři i další vysocí politici veřejně nezpochybňují jejich práci. A když, tak si to řeknou jen ve vládní kantýně. Co ale chtít od prezidenta, který se stále více vznáší nejen nad ústavou, i když byste to při pohledu na něj úplně neřekli? Udělat z BIS „čučkaře“ je jen dalším důkazem, že Zeman už moc neví, čí je vlastně prezident. Rusko totiž hájil i v kauze otráveného agenta Skripala, když z Česka udělal fabriku „novičoku“. Takhle se chová ruský car a ne český prezident.

cepp ( 8. prosince 2018 20:02 )

Trhněte si nohou Zemanovi Hujeři.

4552 ( 8. prosince 2018 13:50 )

Vy co nemáte na to myslet a stačí Vám návnada k prskání jste chudí duchem.Miloš Zeman má na to aby se vyjadřoval tak jak se vyjadřuje.On je velice chytrý člověk a s tupcema se musí jednat jak si zaslouží.Zeman má rozsáhlé znalosti v různých oborech málo kdo by s ním mohl soupeřit.Proto se mu nedivím když kolem sebe vidí ubohou chátru, která jenom řve a vlastně ani neví co chce že se tak vyjadřuje.A tady prskají nuly které nác jiného neumí než právě toto.Takže hodně zdraví panu prezidentovi a jen tak dál , všechny umlátí argumenty!

avina ( 8. prosince 2018 12:44 )

Slabá práce, zaměřená jen na 2 země. Přitom tolik migrantů projde zemí a oni nenajdou ani 1 špiona. Ruský, čínský- co by u nás udělali? Nejsou to teroristé, ani islamisté.

ja01 ( 8. prosince 2018 11:28 )

Doufám, že úkolem BIS se taky sledovat komentáře zde a na Novinkách plus účastníky tzv. alternativních webů. A až dojde k nejhoršímu (snad ne, ale vypadá to čím dál tím hůř) budou vědět ke komu jít najisto. Ruská (a čínská) úderka tak dostane přes prsty. A to bude jen dobře.

luder ( 8. prosince 2018 10:17 )

Miloš Zeman moc dobře ví co říká a nevymýšlí si! Pokud by došlo k přímé konfrontaci BIS s prezidentem před médii tak by Zeman celou BISku dozajista umlátil argumenty!Jinak další lží je, že proti Zemanovi jsou prý kvůli BIS i jeho příznivci; a to jako proč? Že by měli Zemanovi příznivci mít nějakou slabost pro BIS? Že nahánějí nějaké domnělé ruské špiony a ty z ostatních zemí je nezajímají, nebo je alespoň nezmiňují? K smíchu!BIS prostě dělá špiony i z lidí kteří nejsou proamericky založeni a vyjadřují pouze svůj názor!3 miliardy z našich daní si holt BIS musí alespoň okecat!

Zobrazit celou diskusi