Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Helenka (9) podstoupila výjimečnou operaci: Měla 5 cm velký pupík

Autor: rys - 
8. listopadu 2018
11:46

Na svět přišla s vrozenou vadou břišní stěny. Zažila, jak umí být ostatní děti kruté. Teď se život Helenky Doupcové (9) z Rejchartic na Šumpersku obrátil k lepšímu. Pomohla operace, kterou jako první v Česku provedl olomoucký plastický chirurg Bohumil Zálešák.

Helenka měla od narození defekt pupíku, který byl zhruba pět centimetrů široký. K tomu měla rozestoupené břišní svaly a břišní kýlu.

„Spolužáci mi kvůli mému pupíku nadávali a odháněli mě od sebe. Teď už se mi děcka ve škole nebudou posmívat. Jsem strašně moc ráda. A ani to už nebolí,“ řekla šťastná Helenka krátce po operaci. Těší se, jak v létě bude moci na koupaliště v bikinách.

Lékaři se rozhodli pro dosud v ČR neprovedený postup. „Chtěli jsme dosáhnout co nejlepšího výsledku, a to nejen z hlediska řešení zdravotních potíží, ale taky po stránce estetické,“ vysvětlil důvody endoskopického řešení Bohumil Zálešák, primář Oddělení plastické a estetické chirurgie Fakultní nemocnice Olomouc. Vše dokázali provést jen pomocí miniaturních řezů.

Neobvyklý zákrok

Primář Zálešák uvedl, že jeho postup je výjimečný nejen u nás, ale i v celosvětovém měřítku. „Defektní pupek jsme nejdříve obřezali, vytvořili jsme si v těch místech přístup, endoskopicky jsme opravili stěnu břišní, zašili jsme svaly a ošetřili kýlu. Pak jsme celý ten starý pupek odstranili a zhruba sedmicentimetrový otvor jsme stáhli a zakotvili do místa, kde má pupek být. A vznikl tak pupík, který už na sále vypadal skoro tak, jak má vypadat,“ popsal hodinu a půl trvající výkon Zálešák.

VIDEO: Plastická operace břicha a modelace poprsí paní Lenky

Video  Plastická operace břicha a modelace poprsí paní Lenky  - Maminka.cz, Supermamy.cz/MEDICOM Clinic
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi