Po rekonstrukci za 9,4 milionu byl orloj slavnostně spuštěn 28. září. Když však historický skvost prohlédli astronomové, nestačili se divit. Astroláb, tedy historický astronomický přístroj, je špatně vymalovaný. Problém je ve znázornění noci. „Kružnice astronomické noci měla být podle dohody ostrá,“ vysvětlila názor památkářů Simona Cigánková, mluvčí ministerstva kultury.

Jednou, dvakrát...

Orlojník Petr Skála musel před koncem oprav na pokyn magistrátních úředníků ciferník dvakrát přemalovat. „Pak mi nařídili zastavit práce na tři týdny, aby vydali v srpnu nové závazné rozhodnutí,“ vysvětluje Skála a pokračuje: „Bylo to na poslední chvíli a na diskuze o tom, že to není správně, už nebyl čas. Udělal jsem to, jak chtěli,“ dodává. Tak vznikla třetí verze. Spokojený s ní není on ani odborníci.

Na jaře tedy čeká památku další oprava. Z lešení se bude astroláb upravovat přímo na náměstí. Ale proč vlastně k problémům došlo? Blesk požádal v pátek dopoledne o vyjádření mluvčího magistrátu Víta Hofmana, ten ale do včerejšího večera komentář neposkytl.

Návrat do středověké podoby

Když se rozhodlo o opravě orloje, byla snaha vrátit památku do podoby vzniku, tedy 15. století. Jenže přesné plány nejsou, na řadu tak přišly návrhy. Vyjadřovali se k nim astronomové i orlojník Skála. Některé byly schválené, jiné nikoli. Mezi schválenými návrhy bylo i přidání soumraku mezi oranžovou část zvanou Svítání a černou část zvanou Noc.

Vymaloval a dvakrát přemaloval

Orlojník Skála na základě požadavku magistrátu vymaloval na astrolábu průběžný obzor, linie mezi dnem a nocí procházela přes celý astroláb. Následně dostal za úkol středový kruh, který je ohraničený obratníkem Kozoroha, vybarvit šedě. Po zastavení prací úředníci nařídili vyvést středový kruh světle šedé s nádechem do modra. A také vrátit na ciferník astronomickou noc, která tam byla do začátku oprav v roce 2017.

„Linie je nyní rozpatlaná, nejde určit, kdy se Slunce dostane 18 stupňů za obzor a nastane noc,“ říká Antonín Vrba, bývalý pracovník Matematického ústavu AV, který historii orloje zkoumá. Orlojník Skála má se současnou podobou také problém, ale říká: „Požadovaná ostrá linie tam je, hraničí s temně červenou. Okolí astronomické noci jsem omaloval tak, jak je stanoveno v závazném stanovisku.