Holešovická tržnice v posledních letech prochází výraznou proměnou, jejiž součástí jsou i rekonstrukce jednotlivých hal. Od začátku minulého roku prochází rekonstrukcí kdysi nejhonosnější budova celé tržnice, Jateční burza z roku 1895. Do jejích oprav město investovalo už 70 milionů, oprava si nicméně vyžádá ještě další investice.

Letos městská firma Výstaviště Praha (VP) chce pokračovat v rekonstrukci i dalších hal. „Připravujeme kompletní rekonstrukci hal 27 a 28, do kterých půjde 28 milionů. Stavební úpravy haly číslo 11 si vyžádají 19 milionů a další peníze půjdou na rekonstrukci infocentra v hale číslo 1 a projektovou dokumentaci pro opravu haly číslo 35,“ vyjmenoval předseda představenstva VP Tomáš Hübl.

V letošním roce Holešovická tržnice také bude plánovat oslavy 130letého výročí, které připadá na příští rok. „Sháníme historické materiály jako fotografie nebo i příběhy spojené s tržnicí. A rádi bychom tímto oslovili i veřejnost, aby nám se sháněním materiálů pomohla,“ vyzvala Pražany mluvčí VP Linda Antony.

Znovuzrouzené Výstaviště

Větší část z celkové sumy 228 milionů ale poputuje do rozvoje Výstaviště v Holešovicích. VP zde hodlá proinvestovat bezmála 162 milionů. „12 milionů investujeme do finální úpravy střech Křižíkových pavilonů, po jejich kompletní opravě vznikne na střeše místo pro posezení a zeleň. Další peníze investujeme do akustického řešení pavilonů. Oprava fasády Lapidária si letos vyžádá 11 milionů,“ vyjmenoval Hübl.

Další desítky milionů spolkne oprava divadla Spirála. „Rekonstrukce Spirály bude dokončena v letošním roce a již nyní se připravuje program, který představíme v následujících měsících. V částce,která přesahuje 71 milionů, je zahrnuta například zvuková a osvětlovací technika, vyřešení akustiky malého sálu, nákup židlí, teleskopu motorického hlediště a další techniky,“ doplnil Hübl.

Průmyslový palác bude hotový za rok

Nejvýznamnější investicí na Výstavišti je bezesporu oprava Průmyslového paláce, který vyhořel před 16 lety. Rekonstrukci financuje hlavní město Praha. „V současné době jsou hotové všechny výkopy, vybudován je suterén pod vyhořelým křídlem, vjezd pro kamiony a dělníci vztyčili většinu ocelových konstrukcí. Hotová je jáma pro vzduchotechniku a zrekonstruovaná je většina vitráží,“ sdělil radní pro oblast majetku Adam Zábranský (Piráti). Kompletní rekonstrukce Průmyslového paláce začala v únoru 2022 a potrvá do roku 2025, náklady mají být zhruba 2,64 miliardy korun.

Video
Video se připravuje ...

Největším unikátem všech Křižíkových pavilonu jsou zatahovatelna stínidla pro zatemnění. Jan Dařílek

Fotogalerie
80 fotografií