„Výběrové řízení na dodavatele rekonstrukčních prací pro budovu Maroldova panoramatu bylo pozastaveno z důvodu nižších investic ze strany jediného akcionáře, tedy hlavního města Prahy, pro letošní rok. Výstaviště Praha bohužel neobdrželo v rámci rozpočtové politiky pro rok 2024 dostatečné ekonomické prostředky pro plnění této veřejné zakázky,“ uvedl Hübl. Jakmile bude mít firma dostatek peněz na investice, památku opraví.

Do oprav chtělo bubenečské výstaviště vložit podle předběžných odhadů sedm milionů korun. Přesná částka by vzešla z výsledku výběrového řízení. Stavebních úprav se měly dočkat vnitřní a vstupní prostory, opravena měla být elektroinstalace, doplněno chlazení či zatemnění prostoru expozice a obnovena fasáda parteru. Panorama mělo být oživeno multimediálními prvky, které divákům představí samotný obraz a přiblíží jeho zajímavé prvky. Rovněž by mělo přiblížit příběh Luďka Marolda i důvod, proč si vybral právě bitvu u Lipan.

Maroldovo panorama je 11 metrů vysoké a 95 metrů široké a vyobrazuje bitvu mezi vojsky katolíků a umírněných husitů s husitskými radikály, která se uskutečnila v roce 1434. Vystaveno je v kruhovém pavilonu na Výstavišti. Dílo bylo původně určeno pro výstavu architektury a inženýrství v roce 1898.

Video
Video se připravuje ...

Highway to Hrad, Výstaviště (9. března 2023) Blesk.cz - Daniel Šesták

Fotogalerie
12 fotografií