Návštěvníci Staroměstské radnice v Praze se v budoucnu projdou celým jejím románsko-gotickým podzemím. Magistrát nechá opravit nejdříve již dnes přístupnou část a následně další dosud nepřístupné sklepy od domu U Minuty až na Malé náměstí. První fáze má začít v příštím roce a náklady na ni jsou odhadovány na sedm až deset milionů Kč. Kdy přesně začne druhá etapa, zatím není jasné. Řekl to ředitel magistrátního odboru služeb Lukáš Stránský, předseda představenstva Prague City Tourism (PCT) František Cipro a vedoucí Staroměstské radnice Antonín Baloun.

„Cílem revitalizace podzemí je zvýšit kvalitu a zatraktivnit návštěvnický provoz, stejně tak rozšířit nabídku o nové prohlídkové trasy," řekl Cipro. V budoucnu podle něj vzniknou expozice, jejichž podobu PCT teprve chystá.

Návštěvníci projdou dvěma druhy prostor. A sice původními sklepy a rovněž prostory, které byly přízemími domů, které na místě stály v polovině 11. století. Některé prostory jsou starší než samotná radnice. „Ačkoliv se dnes nacházíme v podzemí, jednalo se původně o přízemí románského, respektive raně gotického domu," řekl Baloun. Vzhledem k tomu, že terén byl v úrovni Vltavy, tak byly domy často vyplavovány povodní, proto byla původní niveleta navýšena.

Ve sklepech bývalo vězení s velmi špatnými hygienickými podmínkami, lidé tam byli připoutáni řetězy ke zdem či drženi v okovech. „Jednalo se často o tuláky, žebráky, kteří se provinili třeba výtržnictvím, opilstvím. Byli tam drženi lidé, kteří šidili na trhu nebo šířili pomluvy. Nejhoršími prostory byly různé vyhloubené otvory, bývalé cisterny, do kterých uvrhávali lidi, pro které byl určen trest smrti, tedy obvinění ze žhářství, vraždy nebo padělání peněz," řekl Baloun.

Návštěvníci se nyní podívají pouze do části podzemí, a to v omezeném počtu. To rekonstrukce změní. Nepřístupné prostory se nacházejí pod západním křídlem radnice. Otevřít se má například jedna z největších místností, která v minulosti fungovala mimo jiné jako sklad. "Určitě se to používalo jako součást novověkého vězení a ve 20. století tam byla zřízena trafostanice pro radnici," řekl Baloun.

Nepřístupné prostory zahrnují také místa, odkud bylo částečně řízeno Pražské povstání. V květnu 1945 tam byla mimo jiné ošetřovna pro obránce Staroměstské radnice a byli tu schováni i Pražané ohrožení ostřelováním radnice, což se týkalo zejména lidí z Pařížské ulice. Ošetřeno bylo 253 lidí a 12 lidí tam při povstání zemřelo. Vycházet budou turisté v budoucnu po nyní znepřístupněném schodišti vedoucím do podloubí na Malém náměstí naproti kašně a domu U Rotta.

Podzemí radnice je ale mnohem rozsáhlejší. Kromě sklepů pod ní a radničními domy jsou také pod parčíkem za radnicí. „Tam byly staré gotické domy a každý měl sklep. Když byla stará zástavba zbořena, terén se zarovnal a sklepy zůstaly netknuté. Tam je obrovský areál, kterému se přezdívá pražské Pompeje," řekl Baloun.

Nejdříve magistrát opraví nyní přístupné prostory. „Když se bavíme o první etapě, tak hlavní výzvou je instalace vzduchotechniky, abychom zachovali stálé klima. Střídání teplot působí degradaci původního zdiva. Stavebních úprav jako takových moc nebude, neboť se nacházíme v památkově chráněném objektu," řekl Stránský.

V nepřístupné části bude namontováno osvětlení nebo vzniknou lávky. Bourat se bude v místnosti s bývalou trafostanicí. Zbourány budou kobky, v nichž stála trafa, betonové schodiště a srovnána bude podlaha. "Tam je nyní v betonu vytvořená síť žlabů pro kabely, takže to přijde pryč a uvidíme, co pod tím najdeme," řekl Stránský.

Staroměstská radnice byla založena v roce 1338 jako sídlo samosprávy Starého Města. Tvoří ji komplex několika budov. Jedno křídlo radnice zničil na konci druhé světové války požár. Součástí radnice je orloj, který byl v loňském roce opraven.