Nejen reprezentační sály, svatební síně, ale i tajuplné podzemí otevře Staroměstská radnice v rámci svých oslav 680. výročí. „Své založení bude oslavovat už počtvrté, oproti předchozím letům, kdy se jindy nepřístupné prostory otevřely nejvíce na dva dny, ale tentokrát na celých šest dnů,“ řekla Blesku Barbora Hrubá z Prague City Tourism.

Zcela mimořádně budou také součástí oslav pod názvem Radnice dokořán prohlídky sklepů radničních domů na Malém náměstí či netradiční vyhlídky na náměstí i čerstvě zrestaurovaný mechanismus orloje. „Poprvé v historii se lidé projdou i podzemním tunelem mezi Staroměstskou, Novou radnicí a Novou úřední budovou,“ prozradil Blesku manažer Staroměstské radnice Antonín Baloun. Mezi 13. a 18. zářím budou také připomenuty zásadní okamžiky dějin radnice z let 1338 až 2018.

Radnici získali měšťané darem

Na místě, kde radnice stojí, probíhaly už v 9. století trhy, tehdy tu byli k mání i otroci. V 10. století se tady lépe prodávala sukna z dovozu, řemeslné výrobky, lesní plody, maso, ryby a další pochutiny. Na volném prostranství u potoka Eytuch vlévajícího se do Vltavy koncem 13. století vyrostl bohatý dům, jenž se pak v roce 1338 stal radnicí. „Měšťanům ho poskytl kupec Volflin od Kamene. Do té doby se městská rada scházela v kostelích či domech boháčů,“ řekl Blesku průvodce Daniel Rejman.

Tajuplné podzemí

Překvapivé nálezy a vějička na spiritisty, i to je radniční podzemí. Zdaleka není celé probádáno, ukrývat se tu mohou dokonce celé místnosti. Nyní je tu k vidění kromě obytných prostor několik šatlav, včetně jedné vybudované z bývalé vodní nádrže, o několika málo metrech čtverečních. Bez denního světla, jakékoli možnosti hygieny a často i jídla v ní trpělo i více než deset vězňů najednou. Říká se, že zde docházelo i ke kanibalismu.

Návrat původního oltáře

Postupnými proměnami prošla i kaple Panny Marie. Nové vitráže, pocházejí z 80. let minulého století, vznikly v jihlavských sklárnách. Ve tvarech a křivkách různobarevného skla lze vidět siluety i zástupy věřících. Do radniční kaple se jako hlavní skvost po více než 73 letech vrací z dílen restaurátorů a různých koutů republiky původní oltář. Odhalen bude v rámci programu v úterý 18. září v 15:00 hodin.

Mezi cihlami a kamením podzemních zdí či vyzdění pecí lze nalézt všelicos, třeba i část kyčelní kosti, což nahrává strašidelné atmosféře stavby.
Autor: Tonda Tran, David Malík, Martin Sekanina, Prague City Tourism, Archiv HMP

Orloj, symbol celého města 

Po Pražském hradu je druhou nejvyhledávanější pražskou stavbou. Jeho dnešní podobu mu dal roku 1490 Mistr Jan Hanuš, zvaný Růže († po roce 1497). Sochařskou výzdobu orloje vytvořila kamenická huť stavitele Petra Parléře. Dle pověstí není jen obří časomírou, ale také pomocníkem astrologů, mágů a zasvěcenců. „Mystika při vzniku orloje hrála důležitou roli,“ potvrdil Blesku průvodce Daniel Rejman.

Při opravě radnice, která probíhá už více než rok, restaurátoři prý vrátí prvky na jeho astronomické desce zpět do středověké podoby. Slavnostního znovuspuštění orloje bychom se měli dočkat už brzy, na svatého Václava 28. září

Co, kdy, kde, za kolik...

Radnice dokořán 2018
Kdy: 13. až 18. září, od 9:00 hodin
Kde: Staroměstské náměstí 1/3, Praha 1- Staré Město
Za kolik: Zdarma, pro účast na všech akcích je nutná bezplatná registrace. Rezervační systém se otvírá 27. srpna 2018 v 9:02 na adrese eshop.prague.eu

Fotogalerie
18 fotografií