Orloj Staroměstské radnice se právě nachází v restaurátorské dílně, na své místo by se měl vrátit koncem léta. Do roku 1911 na něm byla malovaná skleněná okénka, poté byla vyměněna za vitráže. V 70. letech minulého století vitráže nahradil plech s namalovanou iluzí vitráží. „Já se domnívám, že to tehdy udělali, protože měli poruchu, okénka se neotevřela a apoštolové vitráž patrně rozbili hlavami,“ řekl orlojník Petr Skála, který se snaží vytvořit takový mechanismus, aby se při neotevření okénka vyklopila a nerozbila se.

Předlohou pro vitráže jsou dochované fotografie, z nichž je patrné, že byly dost průhledné. Není však jasné, jak byly barevné. Jedno okénko je již vyrobené, druhé by mělo být v příštím týdnu.

Stroj orloje je již téměř kompletně zrestaurovaný, zbývá jen dokončit lanové bubny. Na přelomu července a srpna začne Petr Skála stroj v dílně rozebírat a po částech ho přestěhuje zpátky do věže. „Zatím nás limituje to, že nejsou hotové omítky a musí se dělat ještě výmalba,“ uvedl orlojník.

Takto orlojník Petr Skála na stroji pracuje v restaurátorské dílně.
Autor: Tonda Tran

Jak jsou na tom další části?

Finišují i restaurátorské práce na dalších částech orloje. Astroláb, který získá vzhled odpovídající historickým dokumentům, čeká druhý nátěr a zlatí se jeho linie. Hotový je zodiak a zrestaurované jsou sochy apoštolů.

V první fázi rekonstrukce věže Staroměstské radnice byla zabezpečena statika kamenů, v oknech ochozu přibyly kvůli bezpečnosti mříže a byly vyleštěny zlaté prvky na věži. Ochoz byl zpřístupněn loni v prosinci. V březnu se na věž vrátily věžní hodiny. Nyní následuje oprava orloje a kaple Staroměstské radnice. Vše by mělo být hotové letos v září. Za kompletní rekonstrukci hlavní město zaplatí 48 milionů korun.

Fotogalerie
5 fotografií