Na věži Staroměstské radnice se před druhým březnovým víkendem opět rozezněly hodiny pod ochozem. K jejich demontování došlo loni na konci června v rámci stále probíhající rekonstrukce historické budovy. Odstraněné ciferníky se na radnici objevily po druhé světové válce poté, co původní originály poslední den války zničil požár.

„Jsou to čtyři hodiny, které zde byly instalovány v roce 1787. Byly to první hodiny v Praze, které měly moderní mechanismus. Hodiny se dnes vracejí do původní podoby. Ze současnosti jsme zvyklí, že velká ručička bývá minutová a malá hodinová. Zde je to obráceně. Vysvětluji si to tím, že před 250 lety lidé neměli takovou potřebu se orientovat po minutách, ale spíš během dne,“ prozradil k historickým souvislostem pražský radní Jan Wolf (KDU-ČSL).

„Barokní podoba se liší od podoby dosavadních ciferníků nejen zlacením, ale také tím, že je na nich uvnitř hodinového číselníku vyznačen ještě číselník minutový, označený po čtvrthodinách,“ uvedl k ciferníku hodin orlojník Petr Skála. Nové hodiny jsou pozlacené 24karátovým zlatem, každý z ciferníků váží 110 kilogramů.

Rozsáhlá rekonstrukce Staroměstské radnice je v plném proudu, v současnosti je akce v polovině druhé ze tří fází. Druhá fáze skončí v červnu. Podle radního Jana Wolfa stavba probíhá dle harmonogramu a nic by tedy nemělo bránit tomu, aby se dominanta Staroměstského náměstí stala dějištěm říjnových oslav v rámci stoletého výročí od vzniku samostatného Československa.

Fotogalerie
12 fotografií