Pro veřejnost orloj naposledy „zahraje“ v 9 hodin ráno v pondělí 8. ledna. Od té doby jeho soukolí utichne, stroj bude rozmontován, odvezen a průběžně renovován. Budova orloje se přitom zahalí do ochranné plachty. Při opravách se bude precizně zohledňovat nejen neobyčejná technologická stránka stroje, ale zejména i historická autenticita. „Ta by po konci oprav měla být dokonce ještě větší, než tomu je dnes. Rekonstrukcí se odstraní novodobé prvky, aby se navázalo na historickou podobu orloje,“ uvedl pro Blesk.cz současný orlojník Petr Skála.

Kompletní výměna soustrojí

Orloj prošel podobně rozsáhlými rekonstrukcemi v letech 1865 a po druhé světové válce, kdy byl poškozen požárem Staroměstské radnice. Tehdy se zvažovala značně modernizovaná podoba orloje, která měla zahrnovat i neonové prvky. „Díky pražskému archiváři Václavu Vojtíškovi z tohoto záměru nakonec naštěstí sešlo,“ upřesnil pan Skála. „Zasloužil by si za to zlatou desku.“

Po renovaci bude vnitřek orloje vypadat úplně odlišně. Do jeho soukolí se vrátí konopná lana nebo závaží s kameny. Na časovou přesnost Orloje bude i nadále dohlížet chronometr Romualda Božka, který je podle pana Skály technickým zázrakem 19. století“. Kromě rozebrání historického stroje, točny nebo systému závaží dojde i na restaurování všech figurek apoštolů. Sošky apoštolů bude opečovávat restaurátor Jiří Matějíček ze Středokluk. Změn dozná i fasáda, na které se opraví ozdobné sochařské prvky. V plánu je i vrácení kamenné fiály, která z věže orloje spadla v roce 1970. Opravy má starosti firma Hainz z Holešovic. Trvat by měly do léta letošního roku a vyjít by finančně měly přibližně do 10 milionů korun.

Historie orloje

Budova Staroměstského orloje byla postavena zkraje 15. století. Hodinový stroj vyrobil v roce 1410 hodinář Mikuláš z Kadaně. Postupem doby se orloj u Staroměstské radnice obohacoval o nové prvky jako sošky apoštolů nebo ozvučená soška kohouta. Během Pražského povstání v roce 1945 zasáhl budovu Staroměstské radnice dělostřelecký granát, který způsobil devastující požár. Ten se tehdy dotkl i orloje, kterému shořely dřevěné podlahy a byla poničena výbava. Od jejich oprav orloj nadále sloužil ku slávě Prahy i k obdivu kolemjdoucích. Od roku 2009 se o orloj zodpovědně stará akademický sochař Petr Skála.

Fotogalerie
42 fotografií