Prvotní odhady tvrdily, že shořelo 90 procent archivů látek, výrobní dokumentace a strojů. Památkáři nyní číslo upravili. „Odhadujeme, že se nám podaří zachránit až 60 procent exponátů. Zatím ale nevíme, jak moc byl poškozen archiv nejstarších látek, kde oheň vznikl. Policie nás tam ještě nepustila,“ řekla vedoucí odboru kultury a památkové péče Moravskoslezského kraje Karin Veselá.

V dezinatuře nyní pracuje od rána do večera přes 30 památkářů. „Většinu archivů látek stejně jako historické dokumenty poškodil požár i voda. Po očíslování a zabalení budou převezeny do opavských mrazíren. Mráz zabije bakterie, které by dokumenty zničily. Ty navíc zároveň vysuší. Následně poputují jednotlivé části archivu k restaurátorům,“ sdělila Veselá.

Krnované pomáhají

Textilka Karnola v Krnově ještě před několika lety fungovala. Na jedinečné stroje a archivy látek byli obyvatelé města hrdí. Požár památky je přiměl k akci. „Přišla jsem sama, abych památkářům pomohla. Po škole v padesátých letech jsem byla u vzniku archivu. V textilce jsem navíc pracovala jako vedoucí dezinatury a pamatuji si, co by kde mělo být,“ řekla seniorka Jitka Navrátilová (70).

Žháři byli profesionálové

Památku dle všeho zapálili profesionálové. Oheň totiž na oko rozdělali v přední části budovy, kde hasily první týmy hasičů. „V tu dobu už oheň ale dávno ničil cenný archiv. Hasiči ale museli čekat na příjezd posil,“ sdělil jeden ze svědků ohně.

Policie případ intenzivně vyšetřuje. „Při ohledání požářiště jsme zajistili stopy, které nyní zkoumají znalci. Kriminalisté prověřují všechny možné verze a zjišťují další skutečnosti. Přivítáme jakékoliv informace od svědků, kteří by nám mohli poskytnout fotky či videa před příjezdem hasičů a policistů,“ řekla policistka Pavla Jiroušková.

Muzeum vznikne

Krnov po letech úsilí získal na vznik muzea textilnictví 95 milionů korun z Evropské unie. Další peníze slíbil kraj. Celkem je potřeba zhruba 123 milionů. Tato částka se ale po požáru razantně navýší. „Textilnictví je součástí historie našeho města. Z dosavadních zjištění památkářů je jisté, že se Krnov muzea dočká. Bude to trvat jen o pár let déle,“ uvedl místostarosta Krnova Jan Krkoška.

Fotogalerie
54 fotografií