Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Rudá spolupráce v ODS dráždí Fialu. Místním buňkám kvůli komunistům hrozí zrušení

Autor: peb, ČTK - 
4. listopadu 2018
15:10

Místnímu sdružení občanských demokratů v Rychnově nad Kněžnou hrozí zrušení. Po volbách uzavřelo koalici s komunisty, což stranické usnesení z roku 2006 zakazuje. Podobná situace je i v Hranicích. Podle předsedy ODS Petra Fialy mají nyní možnost odejít z té koalice, nebo strana bude postupovat v souladu se stanovami. Čož znamená, že dojde k zrušení místních sdružení. Fiala to řekl v nedělních Otázkách Václava Moravce České televize.

„My považujeme komunismus za nebezpečnou ideologii, s komunistickou stranou jsme se rozhodli, že nebudeme dělat koalice, a prostě je neděláme, a tak to je,“ řekl předseda ODS. Připustil ale, že všichni kolegové nemuseli docenit politický význam tohoto zákazu.

„Kolegové buďto mají možnost odejít z té koalice, nebo budeme postupovat v souladu s našimi stanovami, to znamená, že dojde k zrušení místních sdružení,“ řekl Fiala.

Podle předsedy ODS je případ Rychnova nad Kněžnou a Hranic marginální. „V 800 obcích, kde jsme zastoupeni, se chováme naprosto v souladu s naším politickým programem,“ uvedl.

Koalice s SPD? „Otázka vkusu,“ míní Fiala

V Rychnově nad Kněžnou vyhrálo volby uskupení starosty Jana Skořepy Nezávislí za Rychnov a na koalici se dohodlo s ODS, Nestraníky a KSČM. Koalice by měla většinu i bez ODS. Podle Drejslové má situace kořeny v roce 2010, kdy se ODS dostala po 20 letech v opozici do vedení města jen díky podpoře zastupitelů KSČM. Od té doby je Milan Novák za KSČM v radě města. „Koalice fungovaly úspěšně. Důkazem je to, že ODS nyní získala ve volbách čtyři mandáty po dvou mandátech v roce 2014,“ uvedla Drejslová. „“

ODS by podle ní z koalice odejít neměla, protože by tím znehodnotila zisk 20 procent hlasů. „Práce na městě není o ideologii. Je o každodenní práci, o tom, aby se lidé dohodli, aby fungovaly školy či kanalizace. Nepřijde mi fér, abych se po osmi letech k tomu člověku (z KSČM) otočila zády,“ řekla Drejslová. Zdůraznila, že ODS koalici nesestavovala a byla do ní stejně jako KSČM přizvána vítězem voleb. „V místním sdružení se tím ale budeme zabývat a vedení ODS se to budeme snažit vysvětlit,“ řekla Drejslová, která je za ODS od roku 2016 i krajskou zastupitelkou.

V Hranicích se domluvilo na povolební spolupráci sedm z devíti stran a hnutí, které se dostaly do zastupitelstva. Jde o ANO, sdružení Naše krásné Hranice, Hranice pro život, Hranice 2000, komunisty, ODS s podporou Svobodných a SPD. Bývalý člen místní rady ODS v Hranicích Ivan Bardoň řekl ČTK, že po rezignaci šestičlenné místní rady už místní sdružení ODS v Hranicích fakticky zaniklo. O dalším postupu příští týden rozhodne regionální rada ODS v Přerově.

Kritika předsednictva ODS je podle Bardoně postavena na mylném předpokladu, že v Hranicích vznikla koalice. „Nikdy nebyla uzavřena koaliční dohoda,“ upozornil Bardoň, podle kterého bude město řídit uskupení několika politických stran a subjektů, které ale není klasickou koalicí. Má pouze programové prohlášení. Bardoň dodal, že na protest proti nařízení předsednictva už první dva lidé v Hranicích ukončili členství v ODS. „Je to řešeno přes média. Nikdo z vedení nás neoslovil,“ podotkl.

Do debat se dostaly i koalice občanských demokratů s hnutím SPD Tomia Okamury. Vedle Hranic má fungovat spolupráce ODS s SPD i v Kladně. „S SPD je to otázka politického vkusu, koalice s SPD neděláme, i když to nemáme zakázáno stranickým usnesením,“ uzavřel Fiala.

marmat ( 5. listopadu 2018 22:04 )

"Nejlepší" je zeptat se Fialy na EET, nebo Brněnský podraz nové primátorky... Jinak Filip u Moravce OK....je to zkušený pardál...S jiným komunistou v čele by to byl už dávno daleko rychlejší , samovolný Titanik.

marmat ( 5. listopadu 2018 21:58 )

OK cezar8- Fiala je panák, který se chytal do vlastních nabubřelých předvolebních prohlášení....Je jak z panoptika ...Jak ON se vykolejí debatou o EET-jakoby(!?) vlastnil 3 restaurace 2 penziony a 1 hotel s pohostinstvím !!! Nebo cokoliv z toho s příbuznými. Mlčeti=zlato. Jinak Moravec jako zoufalá žena v klimakteriu (přepracovaná a neurotická)

hejhej ( 5. listopadu 2018 20:20 )

A že samolibému Fialovi nevadí převlečení komunisté v ODS, kteří byli aktivní za totáče. Fiala je trapný žvanil

cezar8 ( 4. listopadu 2018 19:00 )

Fiala opět planě žvaní a ze všeho nejvíc se předvádí v celé své nabubřelosti, no a Gazdík škoda slov, jen potvrdil, že je pouhým politickým aktivistou ve službě globalistům a evropským eurounijním neomarxistům, ač nejsem příznivce komunistů, nejlépe v debatě uspěl Filip. No, a Moravec už dávno měl dostat padáka.....

andorea ( 4. listopadu 2018 15:41 )

Na dědinách a malých městech je potřeba, aby obec fungovala a nehledí se na nějaké Fialovy stranické tanečky. Na to si hrajte ve Sněmovně, pro radnice je potřeba aby se spolu lidé domluvili a vše šlapalo. Takže i ve volbách jsem volila podle jmen, a ne tupě jednu stranu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa