Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Okamurovec u Moravce: „Co je vlastně pravda?“ Chovanec se bránil za Zemanův štáb

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. února 2018
14:42

Nestrašíme, upozorňujeme na věci, které by se mohly stát. To tvrdí Okamurův poslanec Radek Koten (SPD), šéf bezpečnostního výboru ve Sněmovně. Zapolemizoval si o tom, co je to vlastně pravda, a na sociálních sítích to schytal. Do SPD se ve studiu pustil i Milan Chovanec (ČSSD), který upozornil, že Okamurova strana získala za 12 migrantů v Česku 22 poslaneckých křesel. Sám však vysvětloval, proč byl společně s Okamurou na jednom pódiu - ve štábu Miloše Zemana. 

„Kdo řekne, co je vlastně pravda?“ uvedl v České televizi Radek Koten (SPD), předseda Výboru pro bezpečnost. On sám v minulosti šířil na sociální síti např. konspirační teorii o škodlivosti mikrovlnných trub. Ale i další dezinformace. „V případě, že chcete říkat pravdu, obvykle se dostanete do nějaké zprávy, ale to nesouvisí s tím, že by to byla pravda,“ zabrousil Koten u Václava Moravce na tenký led.

Video  „Ruský agent“ Koten z Okamurovy SPD: S Putinem jsem na kafi nebyl  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Do studia k debatě o bezpečnosti odmítl přijít ministr v demisi Lubomír Metnar (za ANO), odůvodnil to pracovní vytížeností, uvedl moderátor Václav Moravec.

A tak šlo o sólo pro politiky z SPD a ČSSD. „My jsme pořád nálepkováni jako extremistická strana, xenofobní strana apod. Nicméně my pouze chceme upozornit - a to ne, že bychom tady někomu říkali, co si má myslet, a nebo nemá myslet - ale my hlavně chceme upozorňovat na to, že tady jsou různé možnosti nebezpečí. A my vidíme nebezpečí v islámské ideologii,“ bránil Koten Okamurovu SPD. A právě z této ideologie by podle něj mohl vzejít velký problém pro ČR, varoval. 

„Dva a půl tisíce je jich, jsou velmi klidní,“ kontroval ohledně českých muslimů exministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který pro změnu upozorňoval, že mezi ČSSD a SPD je veliký rozdíl. „Naše světy jsou úplně odlišné. My s SPD v rámci politického vnímání světa máme tak málo společného, že mě fascinuje, že někoho napadá, že bychom spolu byli schopni tvořit nějaké vládní uskupení, to úplně, naprosto vylučuji,“ uvedl v ČT Chovanec.

 

Koten strašil atentátem osamělého vlka

Společně se ve studiu bavili o bezpečnostní situaci v Česku. „Jsme šestá nejbezpečnější země a zaplať pánbůh za to. A vděčíme tomu předešlým vládám a především sborům a specialistům, které  tady máme,“ upozornil Chovanec.

„Takhle to vychází, že jsme šestá nejbezpečnější země. Nicméně bude stačit jakýkoliv atentát, byť osamělého vlka, a tou šestou nejbezpečnější zemí nebudeme,“ strašil Koten podobně, jako to dělá šéf SPD Tomio Okamura. „My to nechceme přivolávat, chceme udělat taková opatření, aby se tyto atentáty u nás nestaly,“ odmítl strašení Koten. Na Moravcův dotaz, o jaká opatření jde, odpověděl bezelstně: „Bezpečnostní.“ A poté se pustil mezi okamurovci již tradičně do EU.   

Koten za přístup k uprchlické krizi chválil Maďarsko. „U nás se ta situace zklidnila i díky panu premiérovi Orbánovi,“ uvedl Koten. Chovanec děkoval naopak Makedoncům, kde slouží i čeští policisté. „Mají 12tisícový policejní sbor, jejich policisté mají 10 let staré boty a přesto se tahle malá země, která stojí mimo EU, zaplať pánbůh za ní, postavila do čela tohoto proudu. Tohle je ten zázrak,“ říkal.

 

Chovanec: Rozšířili lži. Za 12 migrantů získali 22 křesel

Chovanec i v souvislosti s uprchlickou krizí označil SPD za parlamentní stranu, která prošla testem voleb, a je přesvědčen, že SPD byla schopna rozšířit „poměrně rozsáhlou lež mezi voliče“. „Tady je 12 migrantů v rámci kvót a oni za to získali 22 poslanců,“ podotkl Chovanec, jehož ČCS si naopak pohoršila na 15 mandátů. 

Exministr připomněl také moment, kdy politička SPD Jana Levová dala na svůj Facebook informaci, že jela do práce a viděla, jak z autobusu na Plzeňsku vystoupilo u lesa 40 migrantů a rozprchli se. „My jsme půl dne zjišťovali, co se vlastně stalo,“ podotkl Chovanec. Pak to prostřednictvím cizinecké policie dementovali. „Byla to linka, která se rozbila, a lidé, kteří jeli za prací, většinou Češi, vystoupili z autobusu a poodešli někam čekat na náhradní spoj,“ připomněl Chovanec.

„Místo, aby tato dnes stávající poslankyně napsala: Já se omlouvám, spletla jsem se, prostě se stane, tak napsala: Lidi, přece vím, co jsem viděla. Jak s tímto chcete bojovat? Jak chcete bojovat s tím, že oni jsou schopni de facto dezinterpretovat cokoliv? Je potřeba ty věci uvádět na pravou míru a je otázka, jestli lidé časem uvěří více prohlášení státu nebo prohlášení politických stran, populistů,“ dodal Chovanec.

„Já jsem je neviděl, ani jsem neviděl ten autobus, takže to nemohu žádným způsobem posoudit, zda to tak bylo, nebo to tak nebylo,“ reagoval Koten. Chovanec označil za absolutně absurdní, aby migranti jeli společně linkovým autobusem a prchali do lesa. „To je taková fantasmagorická zpráva, že to snad ani není možné,“ říkal exministr, zatímco se tomu Koten jen smál a s vážnou tváří pak mluvil o relokaci migrantů do Německa.

 

Proč stál na pódiu se Zemanem i Okamurou?

I sám Chovanec však čelil dotazu, proč tedy stál s Tomiem Okamurou na jednom pódiu ve štábu Miloše Zemana během 2. kola prezidentské volby.

„Já jsem šel povzbudit svého přítele Miloše Zemana a to, koho on pozve na pódium, nemám ani možnost, ani chuť, nějakým způsobem zasahovat do toho, koho on tam pozve, a nebo nepozve. Kdybych si měl vybrat, jestli tam pan Okamura stát má, a nebo nemá, tak by tam stát nemusel. Ale já nebudu lustrovat toho, koho pozve prezident ČR,“ vysvětloval Chovanec. 

Doporučí prý zároveň hlasovat pro odvolání šéfa SPD Okamury z postu místopředsedy Sněmovny po výrocích ohledně romského koncentračního tábora v Letech u Písku. Podle Chovance jsou Okamurovy výroky přespříliš.

„Ty výroky Tomia Okamury jsou natolik za hranou -a ne za jednou, asi za pěti,“ míní Chovanec. Podle něj záleží, jak k celé záležitosti bude přistupovat hnutí ANO - a zda pak půjde jen o „mediální show“ a „plácnutí do vody bez výsledku“.

Koten stále nemá prověrku

Koten Okamuru bránil. „Tohle je ryze účelová věc,“ tvrdil, rýpl si pro změnu do lidovců, kteří hlasování o Okamurovi iniciují, a připomněl pro změnu účast politiků KDU-ČSL na sjezdech sudetských Němců.

Vysvětloval také, proč stále ještě nemá bezpečnostní prověrku, ač usedl do čela Výboru pro bezpečnost. „Budeme žádat v dohledné době, to znamená během dvou, tří měsíců,“ uvedl Koten. Požádá prý pravděpodobně o prověrku na stupni přísně tajné - tu, kterou nemá hradní kancléř Vratislav Mynář.

corsa ( 12. února 2018 23:18 )

To se mi snad zdá! My se nakonec budeme bát říkat, že muslim je nositelem zla, jen aby se jich to nedotklo??? Tak ať nevraždí proboha a ti umírněnější - i když muslim je muslim a označení umírněnější je iluze.....ať se od teroristů distancují! Ale proč mít obavu říkat ve své zemi pravdu? Kam to spějeme?

roboct ( 12. února 2018 01:26 )

Tady má ale pravdu, taky ho nemusím ač je chytrej.

roboct ( 11. února 2018 23:23 )

Není jich moc? 20 tisíc???

pivotman ( 11. února 2018 22:42 )

https://www.novinky.cz/domaci/463052-kalousek-zeman-bazi-po-moci-babis-to-bude-mit-tezke.html

pivotman ( 11. února 2018 22:35 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa