Stal se jedním ze symbolů protinacistického odboje v Čechách. Václav Morávek, člen legendární odbojové skupiny Tří králů, která sestávala z něho, Josefa Mašína a Václava Balabána, byl ztělesněním boje dobra proti zlu.

Předurčen k životu v uniformě

Morávek se narodil 8. srpna 1904 v Kolíně. Od mládí inklinoval k pořádku a zodpovědnosti, a tak když konečně mohl, se po složení maturity dobrovolně přidal v roce 1923 k vojsku. Díky své cílevědomosti stoupal na žebříčku hodností, a koncem 30. let zastával hodnost štábního kapitána.

Když se v roce 1938 schylovalo k pomyslnému střetu s německou armádou, byl Morávek jedním z těch, kteří byli připraveni nepříteli vzdorovat. Mnichovská smlouva, ve které bylo Československo nuceno vzdát se svého pohraničí, pro něj představovala hrubé zklamání. V roce 1939, kdy celé území obsadili nacisté a kdy bylo československé vojsko demobilizováno, se s touto skutečností nesmířil, a připojil se k vznikajícímu protinacistickému odboji.

Legenda Tří králů

Morávek nalezl zvláštní citové souznění s dalšími dvěma dalšími československými důstojníky - Josefem Mašínem a Václavem Balabánem. Svými protinacistickými riskantními činy si vysloužili nebývalou pozornost gestapa. Morávek byl z trojice nejmladší, a údajně byl i nejlepším střelcem.

Video
Video se připravuje ...

Na počest Václava Morávka, jednoho z hrdinů protinacistického odboje, se v pátek u jeho pomníku v Dejvicích konala pietní akce. David Zima

Tři králové činili mnohá příkoří nacistům, kteří nebyli schopni je polapit. Kolikrát unikli se značným štěstím. „20. prosince 1941 byl v domě (Karlova 145/25 - poblíž Staroměstského náměstí - pozn. redaktora) překvapen Václav Morávek,” píše v publikaci Tři králové badatel a ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět. „Přesile osmi příslušníků gestapa se postavil se zbraněmi v rukou (...). Václavu Morávkovi se podařilo přes pavlač a půdu seběhnout vedlejším domem do přízemí a před domem střelit úředníka gestapa Alfreda Jägera do pánve a uniknout.”

Morávek se v odboji činil, jak jen to bylo možné. Šířil ilegální tisk, spolupracoval se zahraničním odbojem, předával výbušniny, nebo na hřbitově v dnešní Evropské ulici v Praze schovával zbraně pro budoucí použití.

Konec pobožného střelce

Neohroženost přiváděla Morávka k častému riziku. To poslední se událo 21. března 1942. Tehdy se měl v nynějším parku Maxe von der Stoela ve Střešovicích sejít Morávek s jedním z dalších agentů. Příslušníci gestapa však v daných místech zrovna zatýkali jednoho z Morávkových spolupracovníků, a Morávek se mu pokusil pomoci. Marně.

Nakonec se pokusil z parku prchnout. Přesile ale vzdorovat nedokázal. V místech dnešního Morávkova parku poblíž zastávky MHD Prašný most Václav Morávek skonal se 6 kulkami v těle, s pistolemi v rukou. Takový byl konec posledního ze Tří králů. Hrdiny, který se stal ztělesněním vzdoru proti nacistické okupaci.
Pomník hrdiny protektorátního odboje Václava Morávka.
Autor: David Zima

Tentýž den před svou smrtí přitom pomáhal uskutečňovat atentát na Reinharda Heydricha. Ještě „Kolem 13. hodiny se v bytě Ludymily Peršínové a Oldřícha Peršína (bydlištěm na Staroměstském náměstí 478/26 - pozn. redaktora) sešli Josef Gabčík a Jan Kubiš s Václavem Morávkem,” uvádí Jiří Padevět.

Pieta na jeho počest

V pátek v 15 hodin proběhla u pomníku Václava Morávka poblíž Prašného mostu pietní akce, při které se vzpomínaly činy nejen jeho, ale i jeho spolubojovníků. „Hrdinou se člověk stává z vlastního rozhodnutí, ale nikoliv dobrovolně, nýbrž protože nemá na výběr,” uvedla při té příležitosti náměstkyně primátorky Eva Kislingerová (ANO). „Lidé jako Václav Morávek si za své hrdinství zaslouží náš vděk.”

„Václav Morávek je bezpochyby zcela mimořádnou osobností našich nejnovějších dějin,” uvedl pro Blesk.cz historik Jiří Plachý z Vojenského historického ústavu. „To, že od jara 1940 udržoval kontakt Londýna s agentem A-54 z něj činilo jednoho z nejvýznamnějších mužů českého domácího odboje. Svými mimořádnými osobními vlastnostmi si takové postavení zasloužil. Patřil k nejobávanějším protivníkům gestapa a této své pověsti dostál až do samého konce.”


PRÁVĚ V PRODEJI! KNÍŽKA Z EDICE BLESKU ZRADA V MNICHOVĚ. KUPUJTE NA STÁNCÍCH NEBO OBJEDNÁVEJTE PŘED SMS:

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

ZRADAW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: ZRADAW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 60 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.czwww.platmobilem.cz.

Právě v prodeji! Knížka Blesku Zrada v Mnichově
Autor: Blesk

Fotogalerie
24 fotografií