Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Konspirátora“ Kotena nepustil ke slovu Okamura. SPD vyjela po novinářích

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
30. listopadu 2017
17:07

Radek Koten ze Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury (SPD) se stal předsedou bezpečnostního výboru Sněmovny. Potvrdili to poslanci hlasováním na plénu. Krátce na to ho ale jeho stranický šéf Tomio Okamura téměř nenechal odpovídat na novinářské dotazy. Na otázku, zda by v referendu podpořil vystoupení ČR z Evropské unie, mu tak nezbylo než naznačit souhlas pokyvováním hlavy. Zda považuje šíření ruské propagandy za nebezpečí, se následně novináři také nedozvěděli.

„Česká armáda je pouze drahý expediční sbor a bohužel je v současnosti schopna bránit pouze území velikosti Středočeského kraje, a to po omezenou dobu. Bez NATO bychom v případě nějakého konfliktu neuspěli, pouze s naší armádou,“ reagoval Koten na dotaz, zda by Česko mělo zůstat členem severoatlantické aliance. Dál už ho ale ke slovu jeho stranický šéf v podstatě nepustil. Proč? O tom lze jen spekulovat. Možná chce být jedinou tváří SPD, možná chce mít mediální výroky pod vlastní kontrolou.

Na dotaz novinářů, jak by Koten osobně hlasoval v referendu o vystoupení z NATO a EU, pak pouze odpověděl, že až přijde ta chvíle, tak se nad tím zamyslí. Okamura následně podrážděně reagoval: „Netlačte nás prosím vás do hloupých otázek a hloupých odpovědí!“

Je Rusko přítel? „Domlouváte se s lidovci a STAN“

Koten také rozporoval zprávy BIS o sílícím vlivu ruské propagandy, podle něj tlačí na Česko podobným způsobem i jiné státy. „Asi by bylo bláhové předpokládat, že v České republice se nenachází rozvědky z jiných států,“ reagoval nový předseda bezpečnostního výboru a neodpověděl tak na dotaz, zda považuje ruskou propagandu za nebezpečí.

Opakovanou otázku pro změnu nevydržel místopředseda SPD Radim Fiala: „To snad nemyslíte vážně, vy se domlouváte na otázkách s lidovcema, s panem Bartoškem (předseda poslanců KDU-ČSL, pozn. red.), s panem Gazdíkem ze Starostů a nezávislých. Nechcete dát panu předsedovi alespoň nějaký prostor, aby se seznámil s těma zprávama?“

„Pan předseda Koten byl zvolen včera, jak víte, tak k těmto podrobným bezpečnostním informacím se dostanete až jako člen výboru,“ snažil se ho podpořit Okamura. Jenže výroční zprávy BIS jsou veřejné a dostupné na internetu. SPD poslala Kotena do boje o post v čele bezpečnostního výboru s tím, že jde o odborníka.

„Konspirátor“ šéfem výboru, podpořil ho Klaus ml.

Koten ve volbě předsedy bezpečnostního výboru na plénu podpořili komunisté, ANO i SPD. Jako jediný ze stran Demokratického bloku podpořil Kotena Václav Klaus mladší. Naopak za ANO se naopak zdrželi například ministr Martin Stropnický, známý moderátor Aleš Juchelka nebo moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Člen SPD to i tentokrát schytal od členů Demokratického bloku, tedy od poslanců za TOP 09, ODS, STAN nebo od lidovců. „Znovu se ptám. Budoucí pane předsedo Kotene, jste pro vystoupení z NATO, EU a trváte na tom, že Rusko je náš opravdový přítel?“ apeloval na Kotena předseda STAN Petr Gazdík. Koten ale neměl v této fázi hlasování možnost reagovat. Na otázky však podle opozice neodpověděl ani během jednání výboru.

Jan Bartošek (KDU-ČSL) se zase trefoval do témat, která pod vedením Kotena zřejmě budou na pořadu dne. Narážel tak na konspirační teorie, které člen SPD na svém profilu na Facebooku sdílel. „Nebezpečí mikrovlnek s dopadem na zdraví člověka, dalším tématem předpokládám, že v rámci civilní obrany budeme fasovat hliníkové čepičky na ochranu proti chemtrails. Za klub KDU-ČSL nepodpoříme tohoto předsedu,“ prohlásil u řečnického pultíku. Bartošek se také ucházel o post v čele bezpečnostního výboru.

Video  „Ruský agent“ Koten z Okamurovy SPD: S Putinem jsem na kafi nebyl  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Vácha pak zopakoval požadavek, aby si Koten nechal udělat bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň.

„Sami všichni cítíte, že tyto argumenty jsou směšné. Nejsou hodné, aby se tady o takových věcech hovořilo. Toto si snad ani nezaslouží odpověď. Od roku 1989 neměl žádný předseda bezpečnostního výboru bezpečnostní prověrku, nepotřeboval ji. My to ale kolegovi Kotenovi doporučíme,“ bránil svého člena místopředseda SPD Radim Fiala.

Fakta ale uvedl na pravou míru předseda poslanců ODS a exministr dopravy Zbyněk Stanjura. „Minulý předseda ji měl. Nově zvolená předsedkyně pro obranu ji také má. Souhlasím s tím, že zákonná podmínka to není,“ poukázal tak na prověrky Jany Černochové (ODS), která byla zvolena do čela výboru pro obranu, a Romana Váňu (ČSSD), který výbor pro bezpečnost vedl v minulém volebním období.

luckykubrt ( 1. prosince 2017 22:36 )

No, ona může spadnout na leckoho,... čistě náhodou i na hovádka Boží, kteří nesnáší Okamuru. :P

luckykubrt ( 1. prosince 2017 22:33 )

A tuhle znáte ? Spetz Natz spadla, spetz Natz spadla, kdopak se jí postaví ? Starý imám není doma a mladý to neumí. :P

luckykubrt ( 1. prosince 2017 22:17 )

Lepší být neonacista než fašista. Říká se... do třetice všeho dobrého i zlého. Doufám ve vítězství Ruska. Alláh Jehova akbar. Ta Merkelová přivede Německo do záhuby.

dzery ( 1. prosince 2017 10:08 )

A co monais?

moiaza ( 30. listopadu 2017 22:29 )

Víte co je na té demokracii krásné? To, že zde do diskuze může psát kdejaký psychopat. A tak se tu můžou se svými slinty vyblít takoví ubožáci, jako je socan68, rego, tatazdenek se svou rodinou a další.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa