Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

O sprostých poslancích i receptu na Babiše: Co prozradil šéf Sněmovny Hamáček?

Autor: Marcel Mihalik - 
3. března 2017
16:06

Nakolik jsou vztahy mezi šéfy ANO a ČSSD na ostří nože? A je možné vyhodit sprostého poslance z jednání Sněmovny? Nejen na tyto otázky v rozhovoru pro Blesk.cz odpovídal její šéf Jan Hamáček (38, ČSSD).

Ojeb*l stát – to byla „ozdoba“ nedávné komunikace na sociálních sítích mezi šéfy koaličních partnerů: ČSSD a hnutím ANO. Tváří v tvář prý Sobotka s Babišem spolu ani nepromluví. Jak to je?

Oba dva pánové jsou úplně odlišné osobnosti. Jsem ale přesvědčen, že kdyby nebylo nekonečné trpělivosti Bohuslava Sobotky, tak už vládu v té současné konstelaci nemáme. Takže jestli za něco především patří dík Bohuslavu Sobotkovi, tak za to, že to s Andrejem Babišem vydržel.

Svého času zákonodárci ve Sněmovně hodnotili i zmenšená prsa Petry Buzkové… Změnil se slovník poslanců i jejich chování?

Mohu porovnávat buď s dřívějšími volebními obdobími, nebo s jinými parlamenty v Evropě a ve světě. Ve srovnání s jinými parlamenty jsme na tom dobře. Jsou takové, kde není daleko k fyzické inzultaci. Například polská opozice vlastními těly bránila ve fungování parlamentu. Co se týká slovníku, nemyslím si, že by to bylo k horšímu. Nevzpomínám si na situaci, kdy bychom museli někoho zásadně napomínat. Ty předchozí dvě Sněmovny byly tvrdší.

Jsou nějaké sankce, které můžete jako předseda za nevhodné chování udělit?

Čistě teoreticky můžete poslance vykázat z jednacího sálu. Ale nevzpomínám si ani historicky, že by to bylo potřeba použít.

Co je schopna Sněmovna do konce volebního období, tedy začátku října, ještě schválit?

Abychom stihli schválit zákony, tak buď už musí ležet v Poslanecké sněmovně, nebo musí dorazit do měsíce. To, co nepřijde do konce března, už Sněmovna nestihne projednat.

Návrh na útratu 250 milionů předložila Národní komise vedená šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD). Návrh na útratu 250 milionů předložila Národní komise vedená šéfem Sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD). | ČT a archiv

Je mezi čekajícími zákony takový, který by se dal stihnout a je ho nutně zapotřebí?

Je tu celá řada zákonů z ministerstva zdravotnictví, například změna vzdělávání zdravotních sester. To je zákon, který řeší problém, kdy jsou na zdravotní sestry kladeny možná až příliš velké nároky, což dělá problém v reálném životě. Zákon by vyňal podmínku, aby všechny zdravotní sestry měly vysokou školu.

Jak je to s odchodem kancléře Petra Kynštetra? Poté, co Blesk upozornil na několik přešlapů kancléře Poslanecké sněmovny, se vyrojily spekulace, že končí.

Informoval jsem organizační výbor Sněmovny o tom, že jsem dostal dopis od pana kancléře Kynštetra, který mě žádá, aby k 30. 6. tohoto roku byl uvolněn z výkonu funkce kancléře. On argumentuje tím, že je v této funkci od začátku fungování Poslanecké sněmovny, dokonce tu samou funkci vykonával i v České národní radě, a asi se rozhodl tuto etapu svého života ukončit.

Já jeho rozhodnutí respektuji. Pokládám ho za velmi kvalifikovaného státního úředníka. Nás teď čeká hledání jeho nástupce. Požádal jsem ho, aby připravil způsob výběru svého nástupce, to znamená výběrové řízení, jehož podmínky budou záhy zveřejněny. Poté, co výběrové řízení proběhne, jmenuji jeho nástupce.

Máte tipy?

Můžeme se podívat na výběrové řízení v Senátu a předpokládám, že podobný okruh lidí, který se hlásil tam.

Mohl by tam být i bývalý hradní kancléř Jindřich Forejt?

Já se obávám, že pan Forejt by to být nemohl, protože nemá vysokoškolské vzdělání.

Šéf Sněmovny Jan Hamáček vítá prezidenta Miloše Zemana. Šéf Sněmovny Jan Hamáček vítá prezidenta Miloše Zemana. | ČTK

Máte šance utkat se ve Středočeském kraji se šéfem hnutí ANO a ministrem financí Andrejem Babišem. S čím ho chcete porazit?

Pokud budu zvolen lídrem středočeské kandidátky ČSSD, tak se utkám s Andrejem Babišem. Myslím si, že to může být zajímavý souboj. Chci pozitivní kampaň a stavět ji především na tom, jak chce ČSSD reálně zlepšovat život našich občanů. Zaměříme se zejména na rodiny s dětmi, zaměstnance i seniory. 

hejhej ( 5. března 2017 14:37 )

Pane Hamáčku, zase budete slbovat nesplnitelné, jako před minulými volbami do PS. Vám už se věřit nedá, nejméně stávajícímu předsedovi Sobotkovi a jeho podržtaškám Chovancovi a Zaorálkovi. Tuto stranu nevolit - už dlouho sedí na prameni.

joudajoudovy ( 4. března 2017 09:15 )

hamacku!!!! a co jste tech 27.let ve snemovne delali, kdyz jste sproste poslance nechavali vycintavat, gestikulovat a urazel lidi? vam jiz nestaci narodu davkovat antikoncepci, aby se mohla zdrave rozvijet, ale uz se chovate jak stara andelickarka, ktera hackem, za cizi penize, chce vyskrabnout nechteny plod z luna, aby se zabranilo vzniku noveho, lepsiho zivota. hnus....

zdunekk ( 3. března 2017 20:11 )

zdenekk nesnaž se být vtipný, nemáš na to, trapko.

zdunekk ( 3. března 2017 20:07 )

Mirek-Kalousek tak už víme, čím se retarda zdenekk živí

zdunekk ( 3. března 2017 20:04 )

Lidský odpad, jako je zdenekk, ignotus, informatik, partyzanka.michel atd. netřeba brát jako člověka, ale pouze jako nemocnou lidskou shnilou hnídu, která se ukájí zde na diskusích tím, že provokuje. On totiž nic jiného neumí. Je to malej zakomplexovanej srab plnej záště a zloby, bezmocný kriplík na tabletu, kterého každý zbil a nenáviděl odmalička pro jeho křivý ksicht i charakter, každý s ním opovrhoval a opovrhuje i dnes a tak tu ubožák háže jedovaté sliny a myslí si, že někoho vytočí. Blbeček netuší, že je všem k smíchu a všichni jím opovrhují. Doma, v práci na Hl. nádraží, kde kouří ptáky za pivo a fet, nemá nikoho a proto je jeho jediný smysl života být idiot a to jediné mu jde

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa