Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Babiš ocenil ochranu evropských hranic. Sirotkům chce stavět školu v Sýrii

Autor: ČTK, Mii - 
15. října 2018
14:45

Premiér Andrej Babiš (ANO) zmírnil své výhrady vůči Evropské agentuře pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) po pondělní návštěvě její varšavské centrály. Šéf české vlády ocenil monitoring a přehled agentury o situaci na unijních hranicích. Nadále však pochybuje o účelnosti navýšení pracovníků a rozpočtu Frontexu. Odmítl také kritiku šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera ohledně neochoty ujmout se alespoň osiřelých dětí uprchlíků. Podle Babiše je záhodno pomoci těmto dětem přímo v Sýrii.

„Jsem vlastně první premiér v Evropské unii, po polském premiérovi, který Frontex navštívil,“ řekl Babiš. „Návštěva byla důležitá, protože jsem získal informace, které jsem neměl,“ dodal.

„Viděl jsem přímo v centru akci, kdy byl identifikován kamion, jeho řidič telefonoval, za chvíli přišli migranti, naložil je. Frontex podal zprávu dané zemi a ta ten kamion zadržela,“ řekl. „Z hlediska monitoringu dělají skvělou práci, připustil Babiš s tím, že nejde jen o pašování lidí, ale i drog, zbraní či cigaret.

Ocenil také, že „dobrou práci“ Frontex odvádí i při návratu migrantů: v roce 2014 vypravil čtyři desítky letů, v roce 2017 430 letů, a to v EU podle Babiše pobývá nelegálně na 700 000 lidí.

Pochybnosti nad navýšením stavu

Babiš si ale není jistý, zda je správné navýšit počet pracovníků a rozpočet Frontextu. Evropská komise navrhla, aby se počet zaměstnanců zvedl z 1500 na 10 tisíc do roku 2020 a rozpočet se navýšil na deset miliard eur v sedmi letech. 

„Když nám klesla migrace o 90 procent, tak je otázka, proč máme navyšovat (početní stav Frontexu) z 1500 na 10 tisíc lidí,“ řekl s tím, že potřebné posily by v případě potřeby mohly dodat postižené zemi ostatní členské státy.

Sirotkům postavíme školku, říká Babiš

Babiš také odmítl kritiku šéfa EK Jeana-Clauda Junckera ohledně neochoty ujmout se alespoň osiřelých dětí uprchlíků. Podle Babiše je záhodno pomoci těmto dětem přímo v Sýrii.

„Pomůžeme dětem tam, kde se narodily a žily, tedy v Sýrii,“ řekl premiér, podle kterého v utečeneckých táborech žádní sirotci nejsou. „Mám projekt. Momentálně tam hledáme pozemek, že bychom tam pro ty děti postavili byty, školu, školku, jídelnu,“ dodal. Sýrie podle něj potřebuje mír i Marshallův plán obnovy, čemuž Česko hodlá napomáhat. A Junckerovi vzkázal, že „je zbytečné, aby se míchal do politiky, protože to není jeho role“.

knihomol ( 15. října 2018 16:50 )

Babiš neser lidi nestačí hovada jako Kalousek,Srojdrová,Fiala,Farský,Gazdík,Bartoš atd.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa