Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Politici plánují omezit si růst platů. Škodní ale nebudou ani s novou úpravou

Autor: peb, ČTK - 
10. října 2018
16:55

Sněmovna asi schválí návrh, který má od příštího roku zpomalit růst platů vrcholných politiků. Předlohu ještě jednobarevné vlády ANO dnes podpořily garanční rozpočtový výbor i ústavně-právní výbor. Rozpočtový výbor neschválil pozměňovací návrhy, se kterými přišli místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD) a Jakub Michálek (Piráti). Michálkovy úpravy nepodpořil ani právní výbor. Ministerstvo práce zaujalo ke všem poslaneckým návrhům záporný postoj.

Okamura navrhl zmrazit platovou základnu představitelů státní moci na 70 195 korunách, a to až do konce roku 2021. Od platové základny se vypočítávají platy ústavních činitelů. S podporou se nesetkal ani Michálkův návrh, aby se mzdy ústavních činitelů odvíjely od průměrné mzdy v celé ekonomice a aby poslanci v době nemoci dostávali 60 procent svého platu. Oba poslanci budou mít možnost přednést své návrhy ještě v druhém čtení na plénu Sněmovny.

Druhé čtení může přijít na řadu až na říjnové schůzi, která začne za dva týdny. Závěrečné schvalování ve Sněmovně by mohlo přijít na řadu v půlce listopadu. Není jisté, zda zákon projde celým schvalovacím procesem tak, aby mohl začít platit od 1. ledna.

V právním výboru kritizoval vládní předlohu zejména Marek Benda (ODS). Podobně jako Jan Farský (STAN) poukazoval na rozevírání nůžek mezi platy představitelů jednotlivých mocí ve státě, případně i úředníky. „Úspora ze státního rozpočtu je nula nula nic. Ale zato my se tady budeme všichni bičovat,“ řekl Benda. Poslankyně ANO Helena Válková podotkla, že jde o politické rozhodnutí, s nímž nesouhlasí, ale které již prakticky nastalo. 

Vládní předlohu podpořili v právním výboru z přítomných poslanců tři členové za ANO, dva Piráti a Dominik Feri z TOP 09. Proti byl Benda, dvě poslankyně ANO se hlasování zdržely.

Platy poslanců a senátorů porostou o tisíce

Platy ústavních činitelů se podle návrhu od příštího roku sice mají zvýšit, ale pouze v návaznosti na růst průměrné hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře. Nezvýší se koeficient, kterým se tato mzda násobí. Plat poslance a senátora tak podle zástupců ministerstva vzroste asi o 6 000 korun. Pokud by předloha schválena nebyla, vzrostl by o dalších 8 000 korun.

Pro výpočet platů politiků je zásadní platová základna, od níž se odvíjí. Pro letošní rok se základna počítá jako 2,5násobek průměrné hrubé měsíční mzdy v nepodnikatelské sféře. V minulých letech byl koeficient nižší a od roku 2015 postupně narůstal. Příští rok a v následujících letech měl vzrůst koeficient podle platného zákona na 2,75. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale navrhlo, aby do budoucna zůstal na letošních 2,5. Pokud parlament předlohu schválí, bude se růst platů odvíjet pouze od růstu mzdy v nepodnikatelské sféře a platová základna se bude vypočítávat podle stejného koeficientu jako letos.

sores ( 10. října 2018 18:49 )

To jsem se zasmála, ježíš ti už berou tolik a pořád si zvyšují-syslují. Jídlo za hubičku, auto zadarmo s řidičem, bydlení zadara tak co by ještě ta pakáž slibotechna chtěla ? Na občany s mizerným platem a důchodem pečou z vysoka!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa