Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Rath může mít z eráru až 41 800 korun měsíčně. I když mu tah Senátem nevyšel

Autor: Zuzana Štíchová - 
10. října 2018
05:30

V senátních volbách nezískal ani pět procent hlasů, do zastupitelstva středočeských Hostivic ale souzený exhejtman David Rath usedne. A přijít si díky tomu může podle zjištění Blesk Zpráv až na 41 800 korun měsíčně. O jeho platu ale rozhodne až ustavující zasedání místního zastupitelstva. To mu může výdělek výrazně skrouhnout.

Platy politiků, kteří usednou po volbách v místních zastupitelstvech se odvíjí od nařízení vlády a závisí také na počtu obyvatel města či obce. V případě Davida Ratha to tak může být až 41 821 korun. To by byl jeho plat v případě, že by se stal uvolněným zastupitelem - očekávalo by se tedy, že se bude své práci věnovat „na plný úvazek“ a odloží lékařský plášť.

Pokud se naopak stane neuvolněným členem zastupitelstva, může se těšit pouze na necelé dvě tisícovky. Kdyby ve stejné funkci usedl do komise či jiného zvláštního orgánu, dostal by další tisícovku navíc. O jeho platu rozhodne zastupitelstvo na své ustavující schůzi.

Na exministra Chládka místo už nezbylo

V současnosti jsou za Hostivice uvolněnými zastupiteli pouze starosta a místostarosta města, které obývá 8300 obyvatel. Rath se do zastupitelstva dostal jako lídr kandidátky Zdravá Hostivice. Uskupení skončilo sedmé. Záda mu kryl exministr školství Marcel Chládek, na nějž už místo nezbylo. 

Rath bude jedním ze 17 členů zastupitelstva. Že by se stal starostou nebo místostarostou není příliš pravděpodobné. Tyto posty si rozdělí vítězní HOme - Hostivice město a Středočeši.cz, kteří získali šest, respektive pět mandátů.

Rath přitom v předvolební debatě Blesku k senátním volbám, ve kterých také kandidoval, tvrdil, že by do horní komory nešel ani kvůli penězům, ani kvůli imunitě. Senátorům by dokonce plat sebral. Tato funkce by podle něj měla být za odměnu. Že bude i on brát svou funkci, i když pouze v zastupitelstvu, jako službu veřejnosti, bude moci David Rath ukázat už brzy.

Video  Imunita je na ho*no, dušuje se Rath před volbami a senátorům by sebral plat  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Bývalý hejtman v Hostivici žije a má tam svoji ordinaci. Ve městě vybudoval také restauraci. Právě v Hostivici byl zadržen v květnu 2012. Tehdejší poslanec měl u sebe v krabici od vína 7 milionů korun. Za korupci byl nepravomocně odsouzen na 8,5 roku do vězení. Má už za sebou 18měsíční vazbu.

Z nevzhledného baráku udělal Rath luxusní restauraci. Z nevzhledného baráku udělal Rath luxusní restauraci. | Foto: Ladislav Křivan

x88x ( 12. října 2018 15:25 )

Copak copak to včera práskal Ráth na Babiše???????

bigscrotum ( 10. října 2018 09:29 )

To co provádí za politiku ODS je na urovni komunistu v 50letech křivárny,podrazy,špína,intriky,zrada.Jak jim někdo muže věřit politika ODS je třicet let založená na tunelování,zlodějinách,korupci ojebavání národa.Zapomínáte co prováděli s národem rozkradli stovky miliard,platy hruzy,obrovská nezaměstnanost,ožebračování rodin,duchodcu,sebevraždy ekonomika na urovni Pakistánu a gauneři ODS TOP KDU CSSD jsou dneska mnoho násobný milionáři i miliardáři oni založili politickou mafii,organizovaný zločin, Mrázku,Kožených,Pitru,Krejčí,Bakalu atd Topolánek,Klaus,Langer,Bem,Novák,Němcová,Fiala,Rath,Paroubek,Gros,Kalousek Bělokřivák,Juračka,Herman, Schwarzenberk,Drahoš a stovky dalších! hergot lidé proberte se copak zapomínáte!! Pokud pustíte plíživou mafi jmenovaných spátky do politiky,korytum budete litovat chrante své rodiny před nenažranými vlky kteří cíti kořist,koryta.Až odejde Babiš poznáte jak se prasata rvou o koryta! a příjde spátky ekonomika hruzy,zlo!Pražská kavárna diktuje celému Česku, jsme ovce?

knihomol ( 10. října 2018 09:02 )

To je ta vaše demokracie zloděju,tunelářu,soudcu,státních zástupcu,politické mafie Rath nám názorně předvádí že demokracie naších politiky jsou zloději,tuneláři,udavači,křiváci,špíny ODS TOP CSSD KDU nám třicet let vnucují jejich demokracii a všichni držíte huby a ještě je volíte jen více Rátu,Bemu,Bakalu,Topolánku,Grosu,Nováku,Peltu, at se národ zblije!

4552 ( 10. října 2018 08:07 )

To je do nebe voající a občan jenom čumí co se tady děje.Rath se má jak prase v žitě kriminál v nedohlednu dík naší "SPRAVEDLNOSTI" klidně kandiduje do senátu krabice nekrabice, to je tady hnus.Když to člověk vidí nemůže si tady z těch komediantů nikoho vážit je to sebranka - jen si nahrabat a pryč.Jediná spravedlnost je že všichni zdechnou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa