Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

17. listopad jako poděkování studentům. Svátek může změnit název, kývl sněmovní výbor

Video se připravuje ...
Autor: base, ČTK - 
10. října 2018
12:03

Sněmovna by mohla schválit doplnění názvu svátku 17. listopadu. Oficiálně by se připomínal podle poslanecké novely nejen jako Den boje za svobodu a demokracii, ale i jako Mezinárodní den studentstva. Schválení předlohy ve středu doporučil plénu garanční školský výbor. Obdobné snahy v minulosti v dolní komoře nakonec neuspěly.

Novelu předložila skupina poslanců z pěti klubů v čele k Karlem Raisem (ANO), který to zdůvodnil mimo jiné zájmem Studentské komory Rady vysokých škol. „Jde o politickou akceptaci názorů studentů vysokých i středních škol,“ uvedl. Úpravu názvu svátku podpořil v debatě také Lukáš Bartoň (Piráti), jenž v komoře působil asi před deseti lety. „Studenti o toto usilují dlouhodobě. Svátek 17. listopadu jsme považovali za svůj a chtěli jsme to mít i v jeho názvu,“ řekl.

Naopak předseda výboru Václav Klaus mladší (ODS) míní, že změna by snížila význam 17. listopadu. Podotkl, že student Jan Opletal v roce 1939 i studenti v roce 1989 bojovali za svobodu a demokracii. Poslanec SPD Lubomír Volný míní, že drtivá většina studentů si případné změny názvu svátku vůbec nevšimne.

Předlohu ve výboru podpořilo 11 z 15 přítomných členů. Proti byl jeden, zbylí tři se hlasování zdrželi.

Mezinárodním dnem studentstva se 17. listopad stal na památku represí nacistů vůči českým vysokým školám v tehdejším protektorátu v roce 1939. Nacisté tehdy popravili studentské funkcionáře a uzavřeli české vysoké školy v souvislosti s demonstrací proti německé okupaci, v níž se změnil pohřeb studenta Jana Opletala. Opletal podlehl zranění, které utrpěl při manifestaci ke vzniku Československa. O 50 let později se v Praze konala pietní studentská demonstrace, následný pochod jejích účastníků byl násilně zastaven komunistickou policií. Odstartovalo to pád socialistického režimu v tehdejším Československu.

Pokud by zákonodárci předlohu schválili, oficiální název svátku 17. listopadu by zněl Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. Vláda se k návrhu postavila neutrálně.

Video  Podívejte se, jak to vypadal 17. listopad 2017 na Národní třídě  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

ohrazenice ( 10. října 2018 13:03 )

Souhlas. Havel utekl z Prahy 16.11. 1989 na svou chalupu kde 3 dny prochlastal a do Prahy se vrátil v pondělí 20. 11. 1989. To jsou fakta!!!!!!!!

ohrazenice ( 10. října 2018 13:01 )

17.listopad 1989 komedie. 8. prosince 1988 při návštěvě Francouzského prezidenta Mitteranda v ČSSR bylo dohodnuto že chátra 77 v čele s ochlastou Havlem se budou podílet na vládě s KSČ.

dragomira ( 10. října 2018 12:15 )

To co provádí za politiku ODS atd od roku 89 je na urovni komunistu v 50letech křivárny,podrazy,špína,intriky,zrady.Jak jim někdo muže věřit politika ODS atd je třicet let založená na tunelování,zlodějinách,korupci a ojebavání národa.Zapomínáte co prováděli s národem rozkradli stovky miliard,platy hruzy,obrovská nezaměstnanost,ožebračování rodin,duchodcu,sebevraždy ekonomika na urovni rozvojoveho státu a gauneři ODS TOP KDU CSSD jsou dneska mnohonásobný milionáři i miliardáři,to oni založili politickou mafii,organizovaný zločin, Mrázku,Kožených,Pitru,Krejčí,Bakalu,Topolánku,Klaus,Langer,Bem,Novák,Němcová,Fiala,Rath,Par oubek,Gros,Kalousek Bělokřivák,Juračka,Herman, Schwarzenberk,Drahoš a stovky dalších! HERGOT lidé proberte se copak zapomínáte!??! Pokud pustíte plíživou mafi jmenovaných zpět do politik ke korytum, budete litovat chrante své rodiny před nenažranými vlky kteří cíti kořist a koryta a na lid kašlou.Až odejde Babiš, poznáte jak se prasata rvou o moc a koryta a příjde zpět ekonomika hruzy zla!Pražská kavárna pár zločinců diktuje celému Česku! Co jsme, ovce? A ted do mě kavarníci,pravda se čte těžko co???Anebo argumentuje lží..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa