Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komentář: ANO vrací podraz ČSSD, velkoobchody o svátcích možná otevřou

Autor: Petr Holec - 
12. září 2018
05:13

Sněmovna podpořila novelu zákona poslance ANO Patrika Nachera, podle níž by velkoobchody mohly znovu otevřít o vybraných svátcích. ANO ovšem novelu neposlalo dál s ČSSD, s níž je v koalici, ale s většinou tzv. Demokratického bloku, jak si po volbách říkali ODS, TOP 09, lidovci a STAN, než zjistili, že spolu stejně nikdy nebudou spolupracovat. Od vzniku vládní koalice ANO a ČSSD je to poprvé.

Proti novele teď byli spolu s ČSSD i komunisté a lidovci, s nimiž sociální demokraté zákaz prodeje o svátcích protlačili v roce 2016, když byli rovněž v koalici s ANO. Hnutí premiéra Andreje Babiše tak ČSSD vrátilo menší koaliční podraz, když teď novelu poslalo dál ČSSD navzdory.

Sociální demokracie sice ještě zkoušela protestovat, nakonec na ni ale znovu zbyli lidovci a komunisti, kteří ovšem v loňských sněmovních volbách utrhli podobné fiasko. I KDU-ČSL ale znovu ukázala, že když je potřeba, hodí se komunisti úplně každému.

Pravda, téma otevření nebo zavření obchodů o svátcích není v koaliční smlouvě, takže kvůli tomu vláda jen dva měsíce poté, co ve Sněmovně získala důvěru, nejspíš nepadne. ANO se prostě jen vrátilo ke svým byznysovým kořenům, zatímco ČSSD drží pakt s odbory. Lidovci mají svátky prostě posvátné a komunisti stále žijí v době, kdy obchody bývaly zavřené skoro pořád. Navíc zavírat o svátcích i velkoobchody moc nedává smysl.

Důvodem, proč politici rádi zavírají o různých svátcích maloobchody, je to, aby tam rodiče nechodili šmejdit s dětmi, když si můžou společně zajít třeba do fast foodu. Ve velkoobchodech ale nakupují živnostníci nebo podnikatelé a zvlášť třeba restaurace nebo hotely se potřebují zásobovat i o svátcích, kdy mívají dost plno. Zavření velkoobchodů jim to znemožnilo.

ČSSD a lidovci sice argumentují křesťanským Německem nebo Rakouskem, kde si nejen v neděli nekoupíte ani housku, v jiných zemích ale naopak bývá o různých svátcích otevřeno.

Novela zatím prošla jen do druhého čtení a nejen TOP 09 ji tam pustila s tím, aby nakonec padl celý zákon zavírající o svátcích všechny obchody. ANO ale novelu vztáhlo jen na velkoobchody, nechce totiž ČSSD dráždit víc, než je potřeba. Spor o neministra zahraničí ČSSD Miroslava Pocheho, jehož jmenování zatracuje Babiš i prezident Miloš Zeman, úplně stačí. A zvlášť před komunálními a senátními volbami, po nichž vše zase může být úplně jinak.

Jarabak ( 12. září 2018 08:50 )

Co to mektáš, Holec? Zákaz prodeje ve svátek tehdy prosadila čssd společně s ANO. Proč lžeš, že za to bureš nemůže?

xxxx678 ( 12. září 2018 08:45 )

Pište za sebe, občane. Já mám svůj rozum.

michalfiser ( 12. září 2018 08:39 )

Holec neustále dokazuje, jakej je blbec.

Zobrazit celou diskusi