Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schwarzenbergovi (80) se udělalo zle a upadl: První slova po transportu do nemocnice

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, Jakub Veinlich, kal - 
12. září 2018
15:55

Čestného předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga (TOP 09) postihla při schůzi nejspíš nevolnost a upadl. Poslanci kvůli tomu přerušili jednání, o nic závažného nešlo, uvedli kolegové. Lékaři mezi poslanci se ovšem hned k někdejšímu ministrovi zahraničí seběhli a zavolali mu sanitku. Ze sálu už soupeř Miloše Zemana z první přímé prezidentské volby v roce 2013 odešel po svých. Lékaři ho ale odvezli do nemocnice, kde si ho podle informací Blesk Zpráv nechávají přes noc na pozorování. 

„Ano, prosím, zavolejte záchrannou službu,“ reagoval na volání o pomoc ostatních poslanců místopředseda Sněmovny Petr Fiala (ODS). A přerušil jednání dolní komory.

Video  Schwarzenberg (80) upadl ve Sněmovně: Vyděšení poslanci přerušili schůzi.  - PSP
Video se připravuje ...

„Byla to krátká indispozice a už je v péči lékařů,“ řekla Blesk Zprávám ke Schwarzenbergovu krátkému kolapsu tisková mluvčí TOP 09 Lenka Brandtová s tím, že se někdejšímu prezidentskému kandidátovi a čestnému předsedovi TOP 09 zatočila hlava.

„Zaplať pánbůh to vypadá na opravdu kratičkou nevolnost. Je u něj sice lékař a vyšetřuje ho, ale byla to jen opravdu chvilková indispozice přímo v sále,“ doplnil víc předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který je ve Sněmovně sám krátce po náhlé a akutní operaci tenkého střeva. „Už vypadá dobře, co to bylo, musí teď zjistit lékař,“ doplnil Kalousek.

Schwarzenberg: Už zase blbnu

Kolem 15:00 hodiny potvrdil zlepšení stavu pro Blesk Zprávy i sám Schwarzenberg. „Děkuju za optání, už je vše v pořádku. Už zase blbnu,“ řekl a se smíchem se rozloučil. 

Mluvčí záchranné služby Jana Poštová ČTK sdělila, že záchranná a lékařská posádka do Sněmovny dorazila sedm minut po tísňovém volání. „Záchranná služba osmdesátiletého muže důkladně vyšetřila. Šlo o standardní vyšetření, natočili jsme EKG a zavedli žilní vstup,“ popsala Poštová.

Feri ocenil pomoc lékařů přímo v sále

Pád nejstaršího poslance ve Sněmovně viděl i jeho stranický kolega a zároveň jeden z nejmladších členů poslaneckého klubu TOP 09, který ocenil pohotovost lékařů-politiků. „Omdlel, ale pohotově mu poskytli pomoc kolegové poslanci-lékaři. Po pár minutách již zvládl vyjít ze sálu a nyní jede přivolanou sanitkou na vyšetření,“ řekl Blesk Zprávám Dominik Feri.

„Je mu lépe, už prý nadává, že chce zpět do jednacího sálu, že mu je dobře,“ doplnil Feri později pro Blesk Zprávy.  

Záchranka nicméně převezla někdejšího ministra zahraničí na vyšetření do Ústřední vojenské nemocnice v Praze. 

„Ať je Karel Schwarzenberg opět brzy fit. Hodně síly!“ vzkázal na Twitteru někdejšímu prezidentskému soupeři Miloše Zemana hradní mluvčí Jiří Ovčáček

Hospitalizace po prezidentských volbách

Podle informací Blesk Zpráv byl Karel Schwarzenberg v nemocnici také těsně po prezidentských volbách. Tehdy ho lékaři hospitalizovali údajně s podezřením na zápal plic. 

Schwarzenberg se také zapojil do horké fáze kampaně před komunálními volbami. V Praze podporuje na post primátora předsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila a účastní se akcí Na pivo s Karlem. Ve středu měl lákat voliče v Praze 1. 

Loni v prosinci si Schwarzenberg redaktorce Blesku posteskl, že už ho zdraví příliš neposlouchá. „Je to blbé, popravdě řečeno. Bude mi osmdesát a v poslední době ty důsledky stáří cítím. Pajdám jako prezident, ohluchl jsem jako pan prezident, teď mi budou operovat šedý zákal,“ prozradil na sklonku roku nejstarší poslanec. 

Video  Kníže a politik Karel Schwarzenberg: Stavím si poslední dům v Praze! Cena: 100 milionů.  - Tereza Kühnelová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Obhájil jste funkci poslance. Upřímně: budete to vzhledem k věku zvládat?“ ptala se dál redaktorka Schwarzenberga. 

„Ve Sněmovně si občas pro něco musím dojít, ale není to běžecký závod, takže to, že pajdám, není problém. A řeknu vám anekdotu: Potkali se kdysi náš kardinál Špidlík, kterého zlobily nohy, a papež Jan Pavel II. na chodbě. A papež říká: podívejte na nás dědky. Já když byl prvním rokem papež, lyžoval jsem v Alpách, a teď mě také bolí nohy. A Špidlík mu odpověděl: Svatý otče, teď se pomodlíme k Pánu Bohu a poděkujeme, že to u nás začalo v nohou,“ zažertoval. 

Kolapsy mezi poslanci

V roce 2009 zkolabovala ve Sněmovně tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. I tehdy kvůli tomu poslanci přerušili schůzi. Ošetřil ji poslanec David Rath.

V únoru 2004 zkolaboval ve Sněmovně při jednání poslaneckého klubu ČSSD někdejší premiér Vladimír Špidla, tehdy mu bylo 52 let. Ihned ho ošetřili pracovníci sněmovní lékařské služby a záchranné služby, ještě tentýž den podstoupil vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici a poté byl propuštěn. Špidla na pár dní zrušil pracovní program a odpočíval doma.

estebacek ( 13. září 2018 07:55 )

jentakjenstb ( 13. září 2018 07:33 )

To tvůj mozek taky.

europa ( 13. září 2018 05:32 )

Už umřel?

sovca ( 13. září 2018 04:47 )

Dobrej fór.

pekaaaros ( 12. září 2018 23:37 )

tak hlavně že furt řešíte zdravotní stav Miloše Zemana, Topáci!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa