Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obchody o svátcích zavřou, ale ne vždy. S plošným zákazem prodeje přišli lidovci

Autor: ivm - 
31. března 2018
11:50

Velikonoce jsou typickým příkladem zmatků, kterým musí Češi i obchodníci čelit při svátečních nákupech. Velký pátek je státním svátkem, ale obchodní řetězce mají běžnou otevírací dobu. Oproti tomu o Velikonočním pondělí, dalším svátku, musí prodejny s plochou nad 200 metrů čtverečních ze zákona zůstat zavřené. Lidovecký poslanec Jiří Mihola proto připravil návrh zákona, který by velké obchody zavřel o všech státních svátcích v roce, uvedl v sobotu web iDnes.cz.

„Návrh je připravený a podepsaný všemi poslanci KDU-ČSL, ale chystáme se oslovit další poslanecké kluby. Bude záležet na ostatních poslancích, zdali návrh podpoří. I kdyby se nepodepsali, stejně návrh předložím,“ řekl Mihola pro iDnes.cz.

„Pokud se někdo tváří, že se zastaví život a nebude ani kde koupit rohlík, tak to není pravda, malé obchody mohou mít otevřeno, pokud chtějí. Myslíme hlavně na rodiny s dětmi, aby mohly trávit čas se svými nejbližšími,“ uvedl dále Mihola.

Mihola: Jde jen o svátky, ne o všechny neděle

Lidovecký poslanec zmínil nákupní chaos. Lidé podle něj mohou mít mylné informace o tom, kdy je v obchodech zavřeno a kdy ne. „Takže by se to týkalo všech svátků. Žádných dalších dnů, nikdy nebyla řeč třeba o nedělích,“ dodal Mihola, který počítá s tím, že návrh předloží v průběhu dubna.

Zákonodárci se změnou zákona o prodejní době zabývali už v lednu. Nicméně šlo o opačnou snahu, a to obchody opět otevřít a omezení týkající se vybraných svátků zrušit. Zákon ale poslanci ANO, KSČM, ČSSD a lidovců smetli pod stůl.

„Klíče ke kase“ drží ANO

Nový návrh o rozšíření počtu dnů, kdy by měly obchody nad 200 metrů čtverečních zavřeno, má ale v nové Sněmovně menší šanci na schválení než v minulém volebním období – oslabili totiž lidovci, sociální demokraté i komunisté. Situace bude záležet na hnutí ANO, ke kterému táboru se nakonec přikloní. Drží tak fakticky „klíče ke kase“.

Jenže hnutí Andreje Babiše je ale v tomto případě zdrženlivé. „Už tenkrát kolem toho byla velká debata. Byla to podobná debata jako o kouření, i když možná méně bouřlivá, a nakonec z toho vznikl jakýsi kompromis, který byl dán složením koalice. Nechci se do toho znovu pouštět, nechal bych to tak, jak to je,“ řekl o návrhu zákona o změně prodejní doby vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec.

Kdy je zavřeno, a kdy otevřeno?

Svátky, kdy musí mít obchody nad 200 metrů čtverečních zavřeno:

 

  • 1. ledna – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
  • Velikonoční pondělí
  • 8. května – Den vítězství
  • 28. září – Den české státnosti
  • 28. října – Den vzniku samostatného československého státu
  • 24. prosince – otevřeno jen do 12:00
  • 25. prosince – 1. svátek vánoční
  • 26. prosince – 2. svátek vánoční

 

 

Ostatní státní svátky, kdy obchody zůstávají otevřené:

  • Velký pátek
  • 1. května
  • 5. července – Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje
  • 6. července – Den upálení mistra Jana Husa
  • 17. listopadu – Den boje za svobodu a demokracii

 

Prema M ( 31. března 2018 15:17 )

 Vážený poslance, přestaňte okrádat lid o peníze. Vás zákon o svátcích který začal platit způsobil že nám chyběl 1 den na splnění planu. Pri splnění planu mohlo přes 100 lidí z našeho marketu brát obratové prémie přes 10000 kc x 100 = 1000000kc ktere mohli tito lidé dostat k hrubé mzdě. Z této částky by byli odvedeny daně. V tomto případě tato částka připadla zaměstnavateli, který si ji odvedl do Německa.Dale by mě zajímalo kde jsou všichni aktivisté, víte vůbec kolik se kvůli zavřeným dnům vyhodí prošlého jídla. Když je zavřeno 1/2 24.12 pak 25 a 26 .12 vždyť toho musí být tuny. Pokud zavřete všechny svátky donutíte akorát lidí nakupovat v jiné zemi opět odliv financí. A nejlepší na tom je, že já jako prodavač v hobby marketu mám 12 hodinovou směnu nemám čas si nakoupit a pak mám nucené volno, ale sám si pak nemůžu nakoupit, takže mě nutite nakupovat třeba na 3 dny dopředu. Pokud chcete přilepšit prodavačku a ostatním lidem spravedlivě tak prikazte prace ve svátek 300% . Jenže to byste pak museli platit policii hasičům a doktorům a to se vám nechce že?

jirimat ( 31. března 2018 13:43 )

Slabomyslnost KDU-ČSL nezná mezí! Už dohání HOP 0,009 a TIRÁKY, o OOSSDD nemluvě!

djaba ( 31. března 2018 12:26 )

 A já , z principu mé pracovní doby ,vymetám sedmdesát procent svátků ,mnohdy i na noční .Mám za to však adekvátní volno ve všední dny .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa