Už jako dvouměsíční štěňátko si přišla Fanynka 27. září 2012 prohlédnout svůj budoucí rajón. Roztomilý zlatý retrívr dostal za úkol pomáhat psycholožce Lence Procházkové v péči o pacienty. Ze všeho nejdřív však musela absolvovat náročný trénink a zvyknout si na nemocnici.

Podle Lenky Procházkové není pro pejska vůbec snadné pohybovat se v nemocnici. Všude je spousta lidí a mnoho neznámých pachů. Proto musela Fanynka pravidelně docházet do nemocnice, aby se pro ni stala přirozeným prostředím. Krom náročného tréninku musela také splňovat přísné hygienické předpisy.

Chlupatý pracant

Nakonec ale vše zvládla a zhruba po roce a půl začala „léčit“: „S Fanynkou je to úžasné, jak v práci, tak v osobním životě, protože ona je takový hrozně laskavý, příjemný, přítulný pejsek, který je hodně sociálně kontaktní. A v práci s pacienty mi hrozně moc pomáhá,“ prozradila usměvavá Lenka Procházková.

Fanynka při výcviku a závěrečných zkouškách.
Autor: Blesk:Ringier Axel Springer / Mária Rušinová

Nejprve prý Fanynka navštěvovala pacienty, kteří se na Bulovce léčili dlouhodobě, obzvlášť starší lidi. Později začala chodit i na neurologii. „Do nemocnice dochází denně. Je nesmysl, aby pracovala osm hodin. To ani nejde. Dvakrát denně se mnou krátce chodí za pacienty a pomáhá jim,“ vysvětluje psycholožka.

Podle ní je velmi důležitý kontakt pejska a člověka. Když si s ním pacient hraje a mazlí se s ním, často to pak přeroste do rozhovoru s psychologem: „V době, kdy jsem začínala, mi vůbec nedošlo, že i personál nemocnice bude za Fanynku rád. Že se zastaví, pohladí ji a ,popovídají si',“ směje se Procházková.

Užovka, králík a prasátko

Rok 2019 bude pro Fanynku náročný. Svoje roky si už totiž odpracovala a po pravidelných „vizitách“ bývá unavená. Postupně chodí za pacienty méně a bude se muset naučit, jak zůstat sama doma. „Předtím se mnou chodila denně do práce, a proto neumí to, co běžní pejsci,“ řekla Lenka Procházková. Fanynka v současnosti patří neziskové organizaci Pomocné tlapky, která fenku předá psycholožce. U ní už zůstane.

Fanynka se poprvé přišla podívat do nemocnice.
Autor: Lenka Pokorná, Nemocnice Na Bulovce

Psí léčba má v Česku dlouho tradici. Začínalo se pokusy v psychiatrických léčebnách v devadesátých letech, Fanynka byla první, která začala pomáhat přímo v nemocnici. V posledních letech se podle Procházkové stalo víceméně normální, že pejsci dochází za pacienty.

Léčbě za asistence psů se říká canisterapie. Podle Procházkové je už hodně nemocnic, kam pejskové dochází, čím dál častěji se ale do léčebných procesů zapojují i další zvířata - kočičky, králíci, prasátko, nebo dokonce červená užovka.

 

Fotogalerie
15 fotografií