Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Topení a zneužívání dětí. Šokující svědectví odhaluje hrůzy v církevním sirotčinci

Autor: nkov - 
30. srpna 2018
12:33

Mučení, zneužívání a dokonce vraždy. Tak popisuje nová detailní zpráva vydaná na serveru Buzzfeed utrpení v sirotčinci v americkém městě Burlington. Děti v zařízení provozovaném církví trpěly od 30. let do roku 1974, kdy sirotčinec oficiálně uzavřel své brány. Podle výpovědí svědků mělo několik dětí na následky brutálního zacházení ze strany jeptišek zemřít. Informace z vyšetřování, které trvá už čtyři roky, přichází v době, kdy i v jiných zemích, především Irsku a Velké Británii, vyplouvají na povrch zvěrstva páchaná na dětech katolickou církví.

Sirotčinec sv. Josefa (St. Joseph’s Orphanage) se nacházel v městečku Burlington státu Vermont na východním pobřeží USA, píše server Daily Mail.

Hlavním svědkem je Sally Daleová, která strávila v sirotčinci vůbec nejdelší dobu ze všech dětí, celkem 21 let. Odešla, když jí bylo 23. Daleová podala hrůzné 19hodinové svědectví, ve kterém popsala například svůj zážitek, kdy viděla, jak jedna z jeptišek vyhodila malého chlapce z okna.

V roce 1944, kdy jí bylo šest let, se procházela po dvoře, když slyšela zvuk tříštícího se skla. Sledovala, jak z okna padá chlapec a dopadá na zem, z okna se přitom nakláněla jedna ze sester. „A pak narazil… dalo by se říct, že se odrazil. Potom už se nepohnul,“ popisuje bezvládné tělo dítěte. Vzpomíná si, že sestra, která ji doprovázela, ji jen chytila za ucho a řekla jí, že se s tím, co viděla, nesmí nikomu svěřit.

Při jiné příležitosti měla být svědkem toho, jak sestra hází z loďky do jezera malého chlapce. Prý to byla v sirotčinci klasická metoda, jak naučit děti plavat. Když se chlapec už nevynořil, svěřila se jedné z jeptišek. „Neboj se, odešel domů už napořád,“ zněla její odpověď.

Na denním pořádku mělo být i bití, kruté tresty nebo pálení sirkami. V několika případech mělo dojít k sexuálnímu zneužívání. Tím nejvíce šokujícím příběhem, který její právník odmítl zahrnout do žaloby, je popis situace, kdy Daleovou donutila sestra políbit spálenou mrtvolu chlapce, který se zabil elektrickým proudem.

"Nikdo nám nechtěl věřit." "Nikdo nám nechtěl věřit." | Facebook

Ať zní příběh sebevíc neuvěřitelně, pravda je taková, že v roce 1955 k případu, který je svědectví Daleové velice podobný, opravdu došlo. Chlapec jménem Joseph Millette (13) se zabil elektrickým proudem, když měl na hlavě kovovou helmu z druhé světové války. Nebyl však svěřencem sirotčince.

Mladé Daleové měla sestra vyhrožovat, že když se pokusí utéct, dopadne stejně. Daleová, která je dnes již po smrti, byla jednou ze 100 svěřenkyň a svěřenců, kteří v 90. letech podali hromadnou žalobu na sirotčinec. Kvůli nedostatku důkazů způsobeným především dlouhou dobou, která od incidentů uplynula, soudce žalobu zamítl. Případy dalších svěřenců pak skončily například směšnou kompenzací 5000 dolarů (asi 110 000 Kč).

Porod v sirotčinci

Jiná svěřenkyně, Sherry Huestisová, popisuje výkřiky, které se jedné noci rozléhaly chodbami sirotčince. Když našla zdroj povyku, viděla dvě sestry naklánějící se nad třetí, která právě rodila. Druhý den měla jedna ze sester dítě udusit polštářem. Poté, co řekla sociální pracovnici v sirotčinci, co viděla, dostala facku přes tvář.

Jindy zase, potom co se jejich kamarád neobjevil na večeři, našli jeho tělo přivázané ke stromu. Chlapec venku mezitím údajně umrzl.

Pět z celkem osmi knězů, kteří na sirotčinec v době jeho fungování dohlíželi, bylo navíc v minulosti obviněno ze sexuálního obtěžování.

Chceme zajistit bezpečí dětí

Diecéze města a komunita Sester prozřetelnosti, která sirotčinec vedla, odmítly obvinění komentovat. Monsignor John McDermott z burlingtonské diecéze vydal pro Buzzfeed následujíc prohlášení: „Burlingtonská diecéze bere všechna obvinění ze zneužívání dětí velice vážně, o případech budou informovány příslušné autority. Přestože minulost již nezměníme, diecéze dělá vše pro to, aby zajistila bezpečí dětí.“

Církev původní pozemek s budovou již nevlastní, před několika lety jej zakoupila developerská firma, která na místě bývalého sirotčince vybudovala luxusní apartmány s ironickým názvem „Dům svobody“.

Chci, aby se omluvili. Podívejte se na útržek ze svědectví Sally Daleové (video je v angličtině):

salto ( 31. srpna 2018 07:41 )

Ve jménu boha - nezáleží, zda jde o křesťanského, muslimského či jakéhokoliv jiného bylo spácháno nejvíc zvěrstev v historii. Pravda, ten křesťanský v tom vede a má víc obětí nežli Hitler, Stalin, Čingischán a jiní krutovládci.

jajas ( 30. srpna 2018 15:11 )

Klasika, prostě církev...... Je to, s menšími obměnami, doteď stejné. Nejsou tam normální lidé......

dostojevskij ( 30. srpna 2018 14:59 )

Irské prádelny -náprava žen, které porodily mladistvé, nebo svobodné, nebo dívky, které byly moc hezké. Děti odváženy do Austrálie - zde byly otroky, zneužívané aj. O tom musela vědět i královská rodina!! Nejeden kněz připravil rodinu o majetek, když na smrtelné posteli umírající podepsal, že vše dává církvi!!! Nejedna vdova s mnoha dětmi zůstala na ulici - žebračka!!!! Majetek má církev z desátek, roboty!!!! Kristus ctil chudobu a lásku k bližnímu!!!! Nikdo dnes nechce, aby byla chudoba, ale církev by měla vzdělávat, opatrovat chudé a připravovat je na normální život. Nač máme tisíce neziskovek!!!! Toto má zvládat církev!!!! Umělecká díla v kostelech (že jich Česko, ač ateistický stát má), mají nevyčíslitelnou hodnotu!!!! To nemůžeme upřít, ale můžeme jen žasnout nad zručností a fantazii...... Církev se musí!!!!! obrodit, je součástí, ale nesmí se již nikdy dopouštět zvěrstev!!!!!

Monikay ( 30. srpna 2018 14:30 )

Hnus a ostuda církve

pekaaaros ( 30. srpna 2018 13:14 )

nesnášet Boha kvůli představitelům církve je podobný jako nesnášet hřiště a balón kvůli zkorumpovanýmu svazu.

Zobrazit celou diskusi