Co bude dál s terasou, která je podle historických fotek DBK architektonicky nedílnou součástí této budovy a podle všeho stojí za celou vleklou kauzou nepřístupného vestibulu stanice metra na Budějovické? V květnu odborníci z ČVUT na popud DBK realizovali analýzu, podle které je za určitých opatření možné tuto pasáž Pražanům vrátit k využívání. Představitelé magistrátu si tento rozbor na květnovém setkání se zástupci vysoké školy i obchodního domu převzali.

„Zaslali jsme požadavek na znalecký ústav ČVUT, aby nám poslali a garantovali přestojkování vzpěr tak, aby bylo možné otevřít vstup do metra. ČVUT už jsme o zaslání jejich vyjádření urgovali,“ dodal k aktuální situaci vzhledem k odborným posudkům tiskový mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Postará se o terasu někdo jiný?

Společnost DBK Praha podle dostupných informací navrhla pražskému hlavnímu úřadu tři varianty odprodeje „problematické terasy“. Magistrát v tuto chvíli realizuje právní posouzení těchto možností. Znalecký posudek poté určí vlastní prodejní cenu. Je tak možné, že Praha nakonec terasu „pustí“. „Případný odprodej je jednou z variant řešení této situace,“ připustil Vít Hofman.

O koupi terasy má zájem právě Dům bytové kultury. „Nabídka na odkup některých prostor v bezprostřední blízkosti DBK je iniciativou obchodního centra, které je po odkupu připraveno převzít odpovědnost za opravu, údržbu a provoz prostor, o které se dosud vlastník nestaral,“ uvedl předseda představenstva DBK Miroslav Velfl. Smyslem nabídky prý bylo odblokovat patovou situaci po zákazu průchodu. „Ten způsobil nejen velké potíže téměř 100 000 procházejícím, ale zejména některým nájemcům, kterým v důsledku dlouhodobé uzávěry výrazně klesly tržby,“ uvedl.

Myšlenka na demolici terasy nad vestibulem metra v tuto chvíli stále zůstává další variantou řešení. Magistrát dokončil projektovou dokumentaci na její odstranění. „Aktuálně soutěžíme ‚inženýring‘ na povolení odstranění. V místě se nemohou žádné práce uskutečňovat, neboť nařízené zajištění havarijního stavu již bylo provedeno a na další jakékoliv práce zatím nemáme potřebná povolení. Pro řešení situace děláme maximum. Časově to však bohužel nelze odhadnout,“ dodal k současnému stavu věci na Budějovické Vít Hofman.

Ani po téměř sedmi měsících, tedy od 19. ledna tohoto roku, kdy se část Budějovické uzavřela veřejnosti, není jasné, jestli terasa zůstane zachována. 

Fotogalerie
10 fotografií