Ve stanici metra B Zličín začal dopravní podnik s testováním automatické bezpečnostní stěny. Cestující si ji prozatím nevyzkouší, přes zábrany ale mohou nahlížet, jak nové opatření bude nejspíš vypadat. Dopravní podnik ho totiž plánuje instalovat na linku C, která bude v budoucnu plně automatická. Tedy metro bude jezdit bez řidiče. S plně automatickou linkou počítá dopravní podnik i na nově budované lince D.

Pilotní projekt

Automatická bezpečnostní stěna na Zličíně je nyní v místě, kde u nástupiště zastavuje první vagon soupravy jedoucí směrem do centra. Než se celý systém dokonale otestuje, funguje opravdu jen na malé části nástupiště, výhledově by stěny mohly pokrýt celé nástupiště směrem do centra.

I přes dočasné ohrazení mohou cestující zkoumat, jak dveře fungují. Pokud přijede metro a zastaví ve stanici, automatické dveře se rozsvítí zeleně, otevřou se a v horním rámu se rozsvítí nápis „nástup“. Jakmile se začnou dveře zavírat, rám začne červeně blikat a pro změnu se rozsvítí upozornění „ukončete nástup, dveře se zavírají.“ Pro zájemce je u testovacího stanoviště připravena nejen stručná tabule s vysvětlením, oč se jedná, ale dokonce ve smyčce běží i video s animacemi.

Stěna je vytvořená z kombinace hliníkových profilů, ocelové výztuže a skla. Doplněná je o potřebnou o elektroniku a kabeláž. S využitím bezpečnostních stěn počítají všechny stanice nyní budované linky metra D.

„Jedná se o instalaci v rámci projektu komplexního bezpečnostního systému metra. Chceme otestovat možnost zajištění bezobslužných obratů vlaků metra, tj. obrat vlaků a jejich příjezd do první stanice bez strojvedoucího či manipulační čety,“ okomentoval instalaci vedoucí odboru komunikace Dopravního podniku hl. m. Prahy Daniel Šabík.

„Stěny na nástupištích v metru jsou podmínkou pro metro s automatickým provozem bez řidičů. Nyní probíhá testování této moderní technologie v podmínkách Prahy. Uvidíme, jak to bude v praxi fungovat včetně vzájemné komunikace mezi systémy. Podle toho se rozhodne o dalším postupu,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Video
Video se připravuje ...

Ve vestibulu stanice metra A Můstek se objevila nová instalace s květinami Veronika Foltová

Fotogalerie
13 fotografií