Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi pomohli dostat z vězení v Sýrii dva Němce. Úspěch diplomacie dotáhl Hamáček

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, pk, Jakub Veinlich - 
9. srpna 2018
17:20

Vicepremiér a ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) dokončil úspěch české diplomacie. Na pražském letišti Václava Havla předal německému velvyslanci dva německé pracovníky humanitární organizace, kteří byli několik měsíců věznění v Sýrii. Na svobodu se dostali zásluhou naší velvyslankyně v zemi Bašára Asada Evy Filipi. Česko je jedinou zemí EU, která má v Sýrii své diplomatické zastoupení. Dvojice byla zadržena kvůli nelegálnímu překročení syrské hranice.

„Díky úsilí naší diplomacie, zejména naší ambasády a paní velvyslankyni Filipi,  se nám podařilo vyjednat jejich propuštění a já jsem je dnes převzal v Damašku z rukou zástupců syrského ministerstva zahraničí, konkrétně pana ministra,“ řekl hned po příletu na letiště Václava Havla v Praze ministr zahraničí Jan Hamáček. Po jeho boku stál přitom německý velvyslanec Christoph Israng.

Podle Hamáčka jsou právě podobné situace jedním z důvodů, proč Česká republika stále udržuje své velvyslanectví v Damašku. „Není to první případ, kdy naše diplomacie pomohla občanům jiných států z nouze,“ připomněl vicepremiér.

Od syrské vlády je propuštění pracovníků německé organizace podle Hamáčka především gesto dobré vůle. „Je to gesto, které směřuje směrem k České republice, protože syrská strana ví, jakou roli hraje naše velvyslanectví a současně také ví, že Česká republika v minulosti pomáhala a v budoucnosti také bude pomáhat na úrovni humanitární pomoci obyvatelům Sýrie, kteří jsou zasaženi konfliktem,“ okomentoval vyjednávání o propuštění Hamáček.

Česká velvyslankyně podle šéfa Hamáčka v posledním týdnu už jen finalizovala dohodu propuštění obou mužů z nichž je jeden Němec a druhý nechce své občanství prozradit. Jednání ale trvala několik týdnů.  

„Po příletu na Letiště Václava Havla v Praze budou oba propuštění předáni zástupcům velvyslanectví svých zemí,“ avizovalo ministerstvo zahraničí už během dne. Diplomacie oznámila, že s ohledem na zákon o utajovaných informacích a kvůli bezpečí obou pracovníků nebude k případu sdělovat další podrobnosti. 

„Díky cenné podpoře české vlády dnes mohli vycestovat ze Sýrie dva humanitární pracovníci, kteří se angažovali v Sýrii. Mimo jiné i jeden Němec,“ ocenil úsilí české vlády a české diplomacie přímo na letišti německý velvyslanec. 

Christoph Israng byl na letišti Václava Havla dnes už podruhé. Poprév ráno, když Hamáčkova družina odlétala do Damašku a v podvečer, když jeho mise úspěšně skončila. Israng se setkal s oběma pravocníky ještě v letadle, hned po té, co dosedlo v Praze. 

„Opět se ukazuje, že my Evropané stojíme při sobě. Spolupracujeme a pomáháme si a to jak v dobrých, tak i v těžkých časech," ocenil úsilí české diplomacie velvylanec. 

„Jsme rádi, že oba humanitární pracovníci jsou vzhledem k okolnostem v pořádku a že se nyní mohou vrátit ke svým rodinám,“ nastínil velvylanec, že se oba pracovníci potřebují ze svého několika měsíčního zadržování v tvrdých podmínkách psychicky zotavit. Proto také nepřišli před novináře. 

Video  Česká diplomacie pomohla Němcům. V Sýrii vyjednala osvobození dvou humanitárních pracovníků  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Až do této chvíle mluvil Christoph Israng německy. Závěrečnou větu ale pronesl lámanou češtinou. 

„Děkuji mockrát za vaši velkou pomoc,“ obrátil se směrem k Hamáčkovi. 

Podle serveru Aktuálně.cz byli muži ve vězení několik měsíců. Dvojice byla zadržena kvůli nelegálnímu překročení syrské hranice. 

Podle čekého ministra zahraničí Hamáčka byli oba zadržovaní muži věznění v těžkých podmínkách. „Po svém zadržení byli transportování do Damašku, kde byli v rukách bezpečnostních sil, byli v zařízení, které patří asi k nejtvrdším v Sýrii.“ Žádné zdravotní problémy si ale podle prvotní prohlídky těsně před odletem zpět do svých vlastí nepřivážejí. 

Česká republika je jedinou členskou zemí EU, která v Damašku drží diplomatické zastoupení na nejvyšší úrovni. Ostatní státy své velvyslance v průběhu války stáhly. Podle kritiků ČR tím, že zanechává v místě velvyslankyni, legitimizuje režim prezidenta Bašára Asada, kterému jsou přisuzovány válečné zločiny.

V Damašku se šéf české diplomacie krátce setkal se svým syrským protějškem Valídem Mualimem. Podle Černínského paláce Hamáček ocenil humanitární gesto syrské strany. Ministr také důrazně odsoudil použití chemických zbraní v Sýrii s tím, že musí být vyvozena odpovědnost pachatelů těchto útoků.

„Samozřejmě jsem se nevyhnul ani otázkám, které vždy zdůrazňujeme na jednáních a zdůrazňuje je i Evropská unie. Jasně jsem odsoudil použití chemických zbraní na teritoriu Sýrie a požadoval jsem, aby syrská strana maximálně poskytla součinnost při vyšetřování tohoto útoku. Zdůraznil jsem nutnost pokračování mírových jednání a samozřejmě podporu dohodě, která by konflikt ukončila,“ okomentoval asi půl hodinové jednání se svým syrským protějškem po příletu Hamáček. 

Oba politici podle pověřeného šéfa české diplomacie mluvili také o situaci syrských uprchlíků i o pokračování humanitárních letů České republiky. 

Další chystáme v horizontu několika týdnů,doplnil Hamáček.

O cestě ministra byla informována také šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Hamáček při jednání s Mualimem zdůraznil společné postoje Evropské unie k řešení války v Sýrii. EU požaduje nevojenské řešení konfliktu, potrestání válečných zločinů a postupnou stabilizaci Sýrie posilováním demokratických principů.

Video  Češi pomáhají dva roky v Sýrii. Zachraňují tady kulturní památky.  - Eva Fornálová
Video se připravuje ...

jarrek ( 13. srpna 2018 11:20 )

TONU NEmůže uvěřit NIkdo, že se jednalo o humanitární pracovníky !!! Jeden byl němec a ten DRUHEJ, zřejmě OBA agenti a nebo členové teroristů Bílé přilby !!!!! PROČ okolo obyčejných "humanitárních pracovníků" JE takové tajemno ve zprávách a politici předveli jký jsou lháři, stejné jako lhaní o novičoku, použití plynu v Sýrii atd. LHáři !!!!

mandat ( 9. srpna 2018 22:59 )

Vzhledem k tomu, ze v Nemecku zije jen 30% Nemcu, tak by bylo dobre zverejnit foto a jmeno, ten,kdo ma nemecky pas, tak jeste nemusi byt Nemec. Stejne,jako ty orientalci a Arabaci, udajne z Holandska, co zbili cisnika v Praze. A proc se montuje CEska republika do Nemeckeho problemu ? Nemci nemaji sve diplomaty ?

flora ( 9. srpna 2018 18:45 )

Tak snad Němci nezůstanou dlužníky a píchnou nám s tím, dostat dealerku Terezku z Pákistánu zpět do UH. Ve fabrice u pásu už na ní čekají .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa