První generace brýlí však byla určena pouze pro vývojáře a se značně vysokou cenovkou 3 000 dolarů. HoloLens se tak mezi obyčejné lidi zatím vůbec nedostaly a zůstalo hlavně u efektivní prezentace.

Microsoft se chystal v roce 2017 uvést druhou generaci brýlí, ale z důvodů malé konkurence v tomto segmentu a nedodělané technologie se vedení společnosti rozhodlo projekt přeskočit a zaměřit se na vývoj generace třetí, která by snad měla už být určena i pro koncové uživatele. Tento projekt je v Microsoftu interně označován kódovým jménem Sydney a uvedení je plánováno na první čtvrtletí roku 2019.

Co nového můžeme čekat od nové generace holografických brýlí HoloLens? Hlavní devízou nových Hololens by měl být odlehčený design a lepší rozlišovací schopnosti průhledových displejů. Velký skok se čeká od nové generace holografického procesoru (tzv. HPU 2.0), který řídí zobrazovací a programovatelné funkce brýlí. HPU by měl být výkonnější a získat nové funkce, které využijí jak programátoři, tak uživatelé.

Dále se objevují informace, že nové HoloLens budou využivat technologie založené na Kinectu a budou spolupracovat s cloudovou platformou Azure. Zejména mají využívat novou generaci umělé inteligence, kterou Microsoft v rámci cloudové platformy vyvíjí.

Nejlepší zprávou pro uživatele je informace, že cena nových brýlí by se měla pohybovat na úrovni ceny nového iPhone X či dražších VR headsetů. Cenovka by neměla překročit 1 000 dolarů (22 000 korun). To už může být pro mnohé potenciální zákazníky akceptovatelná cena.

Microsoft nemusel s vývojem a uvedením Hololens příliš spěchat, protože v tomto segmentu defakto neexistovala konkurence. Nyní se však Microsoft s uvedením konkurečních holografických brýlí MagicLeap One dostává pod tlak, aby uvedl HoloLens v dohledné době.