Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ivanka Trump slaví v Jeruzalémě ambasádu USA. Při protestech mezitím zemřelo přes 50 lidí

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
14. května 2018
20:48

V pondělí odpoledne se oficiálně otevřelo velvyslanectví Spojených států v Jeruzalémě. Izraelské ministerstvo zahraničí se rozhodlo při té příležitosti uspořádat slavnostní recepci. Té se účastní i dcera amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka se svým manželem Jaredem Kushnerem. Podle listu Haarec přijal pozvání izraelského premiéra Netanjahua i český velvyslanec Ivo Schwarz. Izraelští vojáci mezitím při pondělních protestech v Gaze i proti otevření amasády zastřelili nejméně 52 Palestinců a dalších nejméně  2200 lidí bylo zraněno. 

Slavnostní recepce na izraelském ministerstvu zahraničí je součástí oslav Dne Jeruzaléma, státního svátku, kdy si Izrael připomíná obsazení východní části města za války v roce 1967. Připojení východní části Jeruzaléma k Izraeli mezinárodní společenství neuznalo.

Recepce, kterou ze své funkce ministra zahraničí uspořádal premiér Netanjahu, se účastní delegace USA, která přijela kvůli pondělnímu otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Členy delegace jsou mimo jiné Trumpova dcera Ivanka, její manžel a prezidentův poradce Jared Kushner, ministr financí Steven Mnuchin a dvanáct členů Kongresu.

Novou ambasádu formálně otevřel velvyslanec USA David Friedman. Trump v poselství reprodukovaném během slavnosti uvedl, že „Spojené státy zůstávají plně oddány úkolu usnadnit dosažení trvalé mírové dohody“. Trumpův poradce a zeť Jared Kushner dodal, USA tímto krokem ukázaly světu svoji důvěryhodnost. Netanjahu americkému prezidentovi poděkoval za odvahu plnit své sliby.

Ivanku Trump do Izraele doprovodil manžel Jared Kushner Ivanku Trump do Izraele doprovodil manžel Jared Kushner | Reuters

Kromě zástupců Spojených států se podle listu Haarec se akce zúčastnili i zástupci čtyř členských zemí EU: Česka, Maďarska, Rumunska a Rakouska. Účast českého velvyslance v Izraeli Iva Schwarze potvrdila na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Němci, Francouzi, Britové i Rusové přijít odmítli

Zbylé státy evropské osmadvacítky včetně Německa, Francie či Británie pozvání odmítly. Své zástupce nevyšle například ani Rusko, Austrálie či Egypt. Podle seznamu zveřejněného listem Haarec jsou mezi hosty kromě představitelů čtyř zemí EU především zástupci zemí Jižní Ameriky, Afriky a jihovýchodní Asie, ale například i Ukrajiny, Srbska či Makedonie.

Česko, Maďarsko a Rumunsko zablokovaly v minulých dnech přípravu společného prohlášení osmadvaceti zemí EU, které mělo být kritické k pondělnímu stěhovaní amerického velvyslanectví do Jeruzaléma. Evropská unie dlouhodobě zastává názor, že jediným realistickým řešením izraelsko-palestinského konfliktu je vznik dvou států, kromě Izraele tedy i palestinského, s Jeruzalémem jako hlavním městem obou z nich.

Protesty v Praze

Desítky lidí v pondělí večer demonstrovaly v centru Prahy za práva Palestinců, proti jejich zabíjení v Pásmu Gazy a proti přesunu americké ambasády do Jeruzaléma. Podle účastníků protestu má sice každý stát právo vybrat si své hlavní město, avšak nikoliv na cizím území. Demonstranti došli vyjádřit své rozhořčení před české velvyslanectví USA.

Účastníci protestu se sešli na Václavském náměstí, kam si přinesli české a anglické transparenty s nápisy jako „Zastavte zabíjení v Palestině“ nebo „Svobodu Palestině“. Řečníci na shromáždění mimo jiné Gazu označili za „střelnici Izraele“

Na hranici mezi Izraelem a Gazou se mezitím odehrávaly krvavé střety mezi palestinskými demonstranty a izraelskou armádou. Zabito při nich bylo nejméně 52 Palestinců. Izraelská armáda obvinila radikální hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne, z podněcování protestů s cílem prolomit hraniční plot.

Palestinci v Gaze manifestují od konce března za konec blokády enklávy a za možnost vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale která se teď nacházejí v Izraeli. Protesty se dosud většinou konaly v pátek. V pondělí se ale v souvislosti s otevřením amerického velvyslanectví v Jeruzalémě očekávaly dosud největší nepokoje.

Izraelští vojáci během protestů v Gaze zastřelili nejméně 10 Palestinců. Izraelští vojáci během protestů v Gaze zastřelili nejméně 10 Palestinců. | Reuters

V Jeruzalémě byla v důsledku očekávaného otevření velvyslanectví posílena bezpečnostní opatření. Ráno bylo kolem nového zastupitelství zablokováno několik silnic. Okolí objektu během zahajovacího ceremoniálu střežilo na 1000 policistů.

USA rovněž vyslaly další příslušníky námořnictva na své základny na Blízkém východě. 

Pro velvyslanectví byl vyčleněn prostor ve stávajícím objektu amerického konzulátu. Před budovou byly vysázeny červené a bílé květiny do pruhů americké vlajky s modrými květy v horním rohu. Na budovy a městské autobusy bylo umístěno 150 billboardů s hesly oslavujícími Trumpa.

Železná opona v Izraeli

Izraelský ministr školství Naftali Bennett v rozhovoru pro izraelský rozhlas řekl, že Izrael bude k hraničnímu plotu v Gaze přistupovat jako k železné oponě a každého, kdo se k němu přiblíží, bude považovat za teroristu.

Izrael se stal terčem mezinárodní kritiky za používání ostrých nábojů při střelbě na palestinské demonstranty. Při protestech podle agentury Reuters nebyl dosud zabit ani jeden izraelský občan. Izrael trvá na tom, že má právo se bránit, a tvrdí, že nejde o nepřiměřené reakce ozbrojených sil. 

Izraelští vojáci během protestů v Gaze zastřelili nejméně 10 Palestinců. Izraelští vojáci během protestů v Gaze zastřelili nejméně 10 Palestinců. | Reuters

Češi otevřou v Jeruzalémě honorární konzulát

Česko by podle premiéra Andreje Babiše mělo do konce května v Jeruzalémě otevřít honorární konzulát a do konce roku Český dům jako prostor pro česko-izraelskou kulturní, obchodní a mezilidskou výměnu. Pro přesunutí ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma po vzoru USA se opakovaně vyslovil prezident Miloš Zeman. 

Demonstranti na místech protestů zapalovali pneumatiky. Demonstranti na místech protestů zapalovali pneumatiky. | ČTK

Mimořádná jednání

Arabská agentura MENA dnes s odkazem na arabského diplomata informovala, že Liga arabských států svolala své mimořádné zasedání. Středečního jednání se podle agentury zúčastní velvyslanci členských států při organizaci a řešit se bude otázka „nelegálního rozhodnutí Spojených států přesunout ambasádu do Jeruzaléma“.

Přesun americké ambasády

V Jeruzalémě byla v důsledku očekávaného otevření velvyslanectví posílena bezpečnostní opatření. Ráno bylo kolem nového zastupitelství zablokováno několik silnic, které budou opět zprovozněny později odpoledne. Okolí objektu bude během zahajovacího ceremoniálu střežit na 1000 policistů.

USA rovněž vyslaly další příslušníky námořnictva na své základny na Blízkém východě. Důvodem jsou podle izraelského listu The Times of Israel obavy z eskalace napětí v důsledku otevření velvyslanectví v Jeruzalémě.

Pro velvyslanectví byl vyčleněn prostor ve stávajícím objektu amerického konzulátu. Před budovou byly vysázeny červené a bílé květiny do pruhů americké vlajky s modrými květy v horním rohu. Na budovy a městské autobusy bylo umístěno 150 billboardů s hesly oslavujícími Trumpa.

iFender ( 15. května 2018 07:16 )

Ja jako katolik rikam nechte zidy konecne v klidu uzili a uzivaji si toho dost.Brani si svoje male historicke uzemi a Davidovo mesto Jerusalem.Kdyz zide zili na tomto uzemi,ktere se nikdy nenazyvalo Palestina,neexistovalo jeste nabozenstvi zvane ISLAM.Jak znamo vznikl po krestanstvi.Me nezajima co napisi kritici Israele.Historie je historie a kazdy stat ma pravo se branit proti barbarum.Drive takrka polopoust dnes vzkvetajici stat a turisticky velice atraktivni a zajimava.Muj nazor BASTA!

peste ( 14. května 2018 23:17 )

JE VIDĚT, ŽE MÉDIA V ČECHÁCH PRACUJÍ DOBŘE. PROPAGANDA IZRAELE ZABÍRÁ VŠUDE,I KDYŽ JEHO POLITIKA JE NACISTICKÁ A VÁLEČNÁ. PROSÍM, PŘEČTĚTE SI KNIHY OD ILAN PAPPE (IZRAELSKÝ HISTORIK), A POTÉ PIŠTE VAŠE NÁZORY. PROSÍM, INFORMUJTE SE A NEKONZUMUJTE JAKO STÁDO OVCÍ TELEVIZNÍ POLOPRAVDY.

Antonin Blaha ( 14. května 2018 22:15 )

 Izrael neni nici pritel,Izrael ma pouze sve zajmy a svet to jeste pozna👿

oshona ( 14. května 2018 20:50 )

Antonin Blaha ( 14. května 2018 19:35 )

 Takze to vypada ze predpovedi se zacinaji naplnovat,ted teprve zacne tanec😢

Zobrazit celou diskusi