Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro sociální poukázky jezdí penzistce starosta. „Zrušte je, ušetřte lidi posměchu“

Autor: Zuzana Zelenková, bud - 
24. dubna 2018
05:50

Mnoho lidí v republice trpí kvůli sociálním poukázkám. Měly zabránit například tomu, aby si nepoctivci, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi, mohli kupovat třeba alkohol. Mnozí mají ale zásadní problém třeba s tím, aby si poukázky na Úřad práce dojeli vyzvednout. Své o tom ví penzistka (81) ze Švihova. Ženě pro ně jezdí sám starosta Václav Petrus, protože pro seniorku to znamená velké komplikace.

To je jeden z problémů, které na novém způsobu získávání podpory kritizuje i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Nejlepší by podle něho bylo celý systém sociálních poukázek zrušit. Podle odborníka tento krok problém s lidmi, kteří podvádějí, neřeší. Řešení vidí v dostatečné kontrole a větší vzdělanosti lidí.

Národní rada osob se zdravotním postižením se v současné době zabývá řadou důležitých věcí. Jednou z prioritních záležitostí jsou právě sociální poukázky. Část dávky v hmotné nouzi je totiž už několik měsíců vyplácena právě prostřednictvím těchto poukázek. Řada lidí si pro ně musí jezdit na mnoho kilometrů vzdálené úřady a pak je utrácet v obchodech, které znovu mohou být značně vzdálené. Lidé si navíc musejí vytrpět i posměšky.

„Považuji za hrubou chybu, že novela byla připravená tímto způsobem, protože se s tím kšeftuje dál. Osoby, které chtějí podvádět, poukázky stejně prodávají pod cenou a peníze na svoje neřesti tak získají. Ti, kteří si vydělávat nemůžou a jsou na hmotné nouzi, protože si z objektivních důvodů nemohou vydělávat, musí chodit na úřad pro poukázky, a následně je utrácet ve vybraných obchodech,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk Zprávy Krása.

Urážky a posměšky v obchodech

Podle odborníka si potom lidé musejí vyslechnout i řadu posměšků. V obchodech je další zákazníci označují za „socky“ a doporučují, aby šli jinam, urážejí je a obviňují například z předbíhání. Podle Krásy je to smutná situace a lidé by si měli uvědomit, že každý není „vyžírka“ a do hmotné nouze se nedostal vlastním přičiněním.

„Jde o lidi, kteří jsou třeba invalidní a neodpracovali potřebnou dobu, nebo jsou to lidi, kteří o někoho pečují a nemůžou si vydělat, protože mají doma starou maminku nebo tatínka, případně děti se zdravotním postižením a musejí být doma. Vláda s tím moc nesouhlasí. Dala svůj velmi úzký návrh na změnu, a my jsme zvědaví, jak to dopadne v Poslanecké sněmovně. Zda poslanci prokáží empatii vůči občanům, nebo jestli převáží poměrně tvrdý pohled,“ vysvětlil pro Blesk Zprávy Krása.

Lidé dostávají v poukázkách až 65 procent podpory. Své o tom ví důchodkyně ze Švihova, které je vyzvedává sám starosta. Ten upozornil před časem Blesk Zprávy na to, že paní byla celý život na přání manžela v domácnosti. Neměla tak napracované potřebné roky, a když přišel důchod a manžel zemřel, dostala se do hmotné nouze. Jedenaosmdesátiletá důchodkyně by každý měsíc musela jezdit na 10 kilometrů vzdálený úřad, vyhledat odpovědného pracovníka a přebírat si poukázky. A to kritizuje i Krása.

Ten dále upozornil na fakt, že „papírky“ nezabrání „kšeftování“. Podle něho byl už původní návrh nedomyšlený.

Krása je pro zrušení poukázek

„Jsme bohatá země, i když všichni říkáme, že máme málo, tak ve srovnání s jinými zeměmi mimo Evropu i na jihovýchodě Evropy je naše země nesrovnatelná. Musíme být solidární. Mě taky štve, když lidi zneužívají sociální systém. Musíme mít důslednou kontrolu. Je těžké chtít, aby se lidi změnili a měli pozitivní vhled do života, když se řekne: ‚Tady máte dávku‘ a už se s nimi dál nepracuje. S těmi lidmi je potřeba pracovat, nutit je ke vzdělání,“ popsal Krása a dodal:

„Čím jsou vzdělanější, tím je méně pravděpodobné, že se budou vyhýbat práci. To my moc dobře neděláme. Pak je v každé populaci procento lidí, kteří se přiživují na ostatních, což my stejně nevymýtíme. V každé společnosti je takové procento lidí,“ dodal odborník se slovy, že s tím se už holt musíme sžít.

Krása by byl pro úplné zrušení sociálních poukázek, ovšem podle jeho názoru se tak bohužel nestane. Sociální systém je prý mnohem více zneužíván prostřednictvím takzvaného obchodování s chudobou, kdy lidé za malý byt nevalných i hygienických kvalit platí velké peníze.

petrw ( 28. ledna 2019 07:18 )

vsak tento krasa se ma velmi dobre stravenky nepotrebuje

Marse510 ( 25. listopadu 2018 16:50 )

Opravdu jsou ty poukázky k nicemu,ja si pro ne jezdim 10km,pak jdu s detma za ne nakoupit a vsichni si na nas ukazujou,kdyz udelate vetsi nakup a dostanete poukázky 50kc,tak tam hodinu stojite a pocitate,lidu nadavaji ze zdrzujem a ze jsme socky,nejhorsi je ze to musi slyset deti,a i me he trapne za ty deti ,nejradsi bych tam ten nakup z ostudy nechala,bylo by dobrý kdyby je zrusili

Kominik ( 24. dubna 2018 06:47 )

Všichni a hlavně ti odborníci vědí že je to nah-ovno, ale jen melou ty svoje moudra do medií a skutek utek

Zobrazit celou diskusi