Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Části „parťáků“ Merkelové vadí způsob její vlády či limit pro migranty. Půjde s ní SPD?

Autor: ČTK, simao - 
15. ledna 2018
17:35

Kancléřka Angela Merkelová (CDU) i předsedové Horst Seehofer (CSU) a Martin Schulz (SPD) sice na sklonku minulého týdne avizovali, že svým stranám doporučí zahájit koaliční rozhovory, situace však není zdaleka tak jasná. Kritice možná koalice čelí i z řad samotných sociálních demokratů, kdy některým členům SPD nevoní dosavadní styl vlády Merkelové. Ale i dohodnuté body včetně horního limitu pro příjem běženců.  

Jednání o vytvoření koaliční vlády chce Angela Merkelová uzavřít do poloviny února, uvedla agentura Reuters s odvoláním na zdroj křesťanských demokratů. „Jsem přesvědčen, že jsme dosáhli výborných výsledků,“ řekl Schulz. Sondovací rozhovory, které v Německu tradičně předcházejí vlastnímu koaličnímu vyjednávání, charakterizoval jako dlouhé, napínavé a turbulentní.

Merkelová: Aby se v Německu dobře žilo i za 15 let

Merkelová, která je optimistická, pokud jde o další vývoj, zase hovořila o intenzivních a vážných sondovacích rozhovorech, které jdou do hloubky. Chce prý také dát SPD dostatek času na korespondenční hlasování mezi jejími členy o koaliční dohodě. Schválený 28stránkový dokument podle ní vytváří předpoklady k tomu, aby se v Německu i za 10 či 15 let dobře žilo.

Země kvůli tomu bude muset v některých ohledech postupovat rychleji, ať už jde o rozvoj digitální infrastruktury nebo podporu dostupného bydlení, míní dlouholetá šéfka německé vlády. Zdůraznila také význam evropské politiky pro spolkovou republiku.

Napjatě čekají na sjezd SPD

Podle Seehofera několikadenní sondovací rozhovory ukázaly, co dokáže politika a efektivní spolupráce v tak krátkém čase. „Dali jsme dobrou odpověď na září minulého roku,“ poznamenal k parlamentním volbám, v nichž všechny tři strany výrazně oslabily.

Závěry rozhovorů schválili vyjednávači trojice stran jednomyslně. Nyní se jimi zabývají i další straníci. S napětím se čeká především na sjezd sociálních demokratů, který má 21. ledna rozhodnout, zda SPD zahájí koaliční rozhovory.

V Schulzově sociální demokracii totiž není situace zdaleka tak jasná. Ze 13 vyjednavačů SPD se sice proti výsledkům sondovacích rozhovorů nikdo nepostavil, na předsednictvu strany už ale bylo několik hlasů proti. „Kdo si myslí, že výsledek sondovacích rozhovorů je automaticky koaliční smlouvou, ten se samozřejmě mýlí,“ uvedl místopředseda SPD Thorsten Schäfer-Gümbel.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Šéf mladých sociálních demokratů je proti velké koalici

Ozývají se přitom i hlasy, že SPD v dosavadních vyjednáváních s konzervativní unií CDU/CSU kancléřky Merkelové nepodařilo prosadit dostatek ze svého programu, a měla by se proto postavit proti pokračování dosavadní velké koalice, míní šéf mladých sociálních demokratů Kevin Kühnert (28), který se o tom snaží přesvědčovat své spolustraníky.

Předseda strany Martin Schulz mezitím Německo objíždí s opačným poselstvím. „Cíl pro tento týden je jasně daný. Od pátku máme na stole výsledky sondovacích rozhovorů, a teď je tak možné diskutovat o tom, na čem se konzervativní unie a SPD dohodly. Dopředu jsem vyjadřoval velkou skepsi nad další velkou koalicí, teď se to dá bohužel ještě jednodušeji zdůvodnit. Řada centrálních cílů SPD totiž v dohodě není,“ řekl dnes Kühnert zahraničním novinářům v Berlíně.

Maximálně 220 tisíc běženců ročně

Vyjednávačům za SPD se podle Kühnerta nepodařilo prosadit důležité požadavky ve zdravotnictví nebo daňové politice a naopak museli skousnout hořké pilulky třeba v migrační a azylové oblasti, kde se strany dohodly na tom, že by do Německa nemělo ročně přicházet více než 180 tisíc až 220 tisíc běženců. „Podle našeho chápání je to horní hranice (pro příjem běženců) a něco, co SPD nemůže přijmout,“ uvedl.

Mladý politik Kühnert, který však má v zádech organizaci se 70 tisíci členy, se vymezuje i proti stylu vládnutí velké koalice, kterou Německo mělo 8 let z uplynulých 12 let. Pod vedením kancléřky Merkelové podle něj velká koalice neřešila důležité otázky budoucnosti, ale stále je odkládala, ať už to byla důchodová reforma nebo přijetí razantních opatření pro ochranu klimatu.

Video  Rok poté: Berlín odhalil památník obětem teroristického útoku  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, hudba: hudebnibanka.cz/Martin Haene, Lisle Moore - Nebula
Video se připravuje ...

Mladý sociální demokrat připomíná také, že zatímco v roce 2005 šla SPD do velké koalice s volebním ziskem více než 34 procent hlasů, v loňských parlamentních volbách už jich získala jen 20,5 procenta. Postupné oslabování strany, které vedle Kühnerta i řada dalších sociálních demokratů přičítá působení ve velké koalici pod Merkelovou, je podle něj potřeba zastavit. 

CSU je pro zahájení koaličních rozhovorů

O dalším postupu dnes jednalo i předsednictvo CSU v Mnichově - a jasně se vyslovilo pro zahájení koaličních rozhovorů se sesterskou CDU a se sociální demokracií. SPD předsednictvo bavorské CSU zároveň vyzvalo, aby se nesnažili měnit to, na čem už byla jednou shoda. „I my jsme jasně hlasovali pro zahájení koaličních vyjednávání, protože jsme velmi spokojeni s výsledky sondovacích rozhovorů,“ uvedl generální sekretář CSU Andreas Scheuer v narážce na sondovací rozhovory ukončené v pátek, s jejichž závěry už souhlasilo vedení CDU i SPD.

Zobrazit celou diskusi