V pondělí totiž hlasoval o poloze stanice Jihomoravský kraj, jehož je Vokřál zastupitelem. I když samotné hlasování Vokřál kvůli ministerské schůzce ve vile Tugendhat nestihl, předstoupil pak před novináře. Svoji podporu odsunuté varianty zdůvodnil potřebou brzkého zahájení stavby.

Názor primátora je ve shodě s míněním krajského zastupitelstva. Je však naprosto rozdílný od stanoviska jeho dvou magistrátních náměstků Martina Andera (Zelení) a Matěje Hollana (Žít Brno). „Ano, máme protichůdné názory na polohu nádraží, netřeba to skrývat,“ přiznal Ander.

Primátorovo stanovisko je v pondělí zaskočilo. Zelení a Žít Brno totiž spolu s neziskovkami dlouhá léta tvrdošíjně podporují  výstavbu nádraží pod katedrálou v Petrově.

Vokřál: U řeky může žít 30 000 lidí

„Je třeba začít stavět co nejdříve. Pokud možno za peníze z Evropské unie. Uvolní se tím konečně rozvoj města směrem na jih, což se kvůli poloze a diskusím od roku 1928 dosud nepodařilo," zdůraznil Vokřál.

K zveřejnění osobního stanoviska primátora Vokřála vyprovokoval fakt, že jeho koaliční kolegové z města ze Strany zelených podpořili v pondělí na krajském zastupitelstvu nádraží pod Petrovem. Tu však jasně odmítl nejen Jihomoravský kraj, ale i expertní stanovisko Kanceláře architekta města Brna.

Brnu podle Vokřála chybí kultivované jižní centrum. „Podle architektů tam může vzniknout plnohodnotná městská část s bydlením pro 20 000 až 30 000 lidí," tvrdí Vokřál. Stavba nádraží pod Petrovem by naopak celé Brno zatížila na mnoho let obrovskými dopravními výlukami.

Položí Zelení a Žít Brno koalici?

Město Brno zatím oficiální stanovisko k variantám o nádraží nedalo. V ulicích běží průzkum veřejného mínění u 3 % Brňanů. Město bude o nádraží hlasovat v únoru.

Náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno) na dotaz Blesku uvedl, že Vokřálova podpora nádraží u řeky zatím konec koalice na magistrátu neznamená. „Pro nás bude důležité, co vyjde z průkumu veřejného mínění a jak se potom koalice zachová,“ řekl.

Koalice na magistrátu v Brně má k dispozici 34 mandátů z 55 zastupitelů. Tvoří ji ANO (12 mandátů), KDU-ČSL (7), Žít Brno (7), Strana Zelených (4) a TOP 09 (4). V opozici jsou ČSSD (11), ODS (5), a KSČM (4). Nezařazený je Tomáš Kratochvíl (vyloučen z ANO).

Fotogalerie
18 fotografií