Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bělobrádek promluvil o selhání Babiše a Zemana. „Na urážky jsem zvyklý z jatek“

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. ledna 2018
16:00

Mluví o blamáži či kabaretu ve Sněmovně. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek se naváží do Miloše Zemana a Andreje Babiše za jejich „manažerské selhání“. A kritikou nešetří ani v momentě, kdy přijde řeč na zdanění finančních náhrad za církevní restituce. Bělobrádek po posledním sněmovním dění zkrátka nešetří kritikou. Na druhou stranu upozorňuje, že by si Česko zasloužilo většinovou vládu. A do ní by lidovci usedli rádi, za splnění určitých podmínek.

Sněmovna zažila ve středu další podivný den. Po návštěvě Miloše Zemana a dlouhém projevu premiéra Andreje Babiše (ANO) měla jeho menšinová vláda požádat o důvěru. K hlasování o ní však vůbec nedošlo. „Kabaret,“ glosoval to šéf lidovců Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Do hry se totiž vložilo jednání mandátového a imunitního výboru, ve kterém na stole leží policejní žádost o vydání Babiše s Jaroslavem Faltýnkem k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo, kde jde o dotaci 50 milion korun. A diskutuje se tam i o zprávě OLAFu, unijního úřadu pro prošetřování podvodů s dotacemi.   

Surikaty z Čapího hnízda

„V úterý, až bude pokračovat Poslanecká sněmovna, navrhneme, aby byl předřazen bod vydání či nevydání těchto poslanců před jednáním o hlasování důvěře vlády,“ přidává se ke stejným návrhům Pirátů či STAN i šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek.

Právě ten při sněmovní přestřelce s komunisty s narážkou na Čapí hnízdo, ale i zdanění finančních náhrad v rámci církevních restitucí, pobavil poslance slovy: „Zábavu pro lid lze určitě zajistit i jiným způsobem než předhazováním křesťanů lvům. Myslím, že stačí pozvat lidi, aby se podívali na surikaty, a splní to účel stejně.“ O tom, že jsou na Čapím hnízdě mj. surikaty, mluvil v minulosti několikrát Babiš, když vyzýval lidi, ať se tam přijedou podívat.

Byli to lidovci, kdo umožnili jednání mandátového a imunitního výboru, protože si vzali ve Sněmovně přestávku. Učinili tak proto, že během jednání o důvěře vlády vyšlo najevo, že výbor zcela nečekaně vydal pozvánku na mimořádné jednání, které odsouhlasili členové SPD a ANO. A sice že zasedne 10 minut po skončení Sněmovny - lidovci nechtěli členy výboru zneklidňovat, kdy Sněmovna skončí, říká Bělobrádek.

Čestní lidé ve Sněmovně a zkušenosti z jatek

Právě ANO se nyní dušuje, že mandátový a imunitní výbor stihne projednat doporučení k vydání či nevydání Babiše s Faltýnkem do startu úterní schůze Sněmovny, která začíná v 14 hodin. Čelí kritice, že společně s SPD se postaralo v tomto výboru o obstrukce a oddalování verdiktu, kterým se poslanci následně při hlasování mohou, ale také nemusí řídit. Členka výboru Taťána Malá (ANO) dala prý čestné slovo na výboru, že se to stihne. Slova o obstrukcích odmítá.

O vydání či nevydání Babiše i důvěře vládě se nicméně bude jednat až po 1. kole prezidentských voleb, ve kterém bude šéf lidovců Bělobrádek volit v pátek v rodném Náchodě. Při dotazu, zda průtahy mohou být záměrné, Bělobrádek s narážkou na křesťanské zásady prohodil: „My určitě nechceme spekulovat, my jsme tak bezelstní, že by nás ani nenapadlo, že by to mohlo mít nějakou takovouhle rovinu. My si myslíme, že jsou tady samí čestní a prima lidi. A když se náhodou zklame, tak zase máme znova naději.“ 

V rozhovoru pro Blesk Zprávy promluvil Bělobrádek o aktuálním dění ve Sněmovně, ale i svém současném vztahu s bývalým koaličním partnerem Andrejem Babišem. „Já jsem se vždycky snažil mít korektní vztahy, nikdy jsem ho neurážel, což se nedá úplně říct o něm, ale na druhou stranu, já si to tak neberu, já jsem dělal na jatkách, takže jsem zvyklý na různé typy chování,“ řekl. Přes osobní věci se však prý dokáže přenést, myslí si, že politici by být osobní neměli. „Já se o to snažím, ale myslím si, že panu Babišovi to tak nejde,“ dodal.

Jednání o koalici se lidovci nebrání

Ve Sněmovně přitom vystoupil ve středu i prezident Zeman. Bělobrádek zmínil, že jeho projev byl do značné míry předvolební. Zeman však také mluvil o tom, že důvěru menšinová vláda Andreje Babiše podle všeho nedostane, ale možnosti pro většinovou koalici tu jsou. „Je zde několik variant takové podpory. Nebudu ty strany jmenovat, ale řeknu vám čísla: 103, 108, 115 a 140. Nic jste neslyšeli,“ říkal Zeman.    

Týká se některá z těchto koalic i KDU-ČSL? „Tak bezpochyby,“ zareagoval Bělobrádek a upozorňuje: „KDU-ČSL máme svoje podmínky, za kterých jsme ochotni do vlády vstoupit.“ Připomíná však i otázku církevních restitucí. „Podle mě je to zase nějaké divné politikaření ze strany hnutí ANO. Taktiky, jak možná nalákat komunisty, aby jim vyslovili důvěru, nebo je nějakým způsobem tolerovali. Možná vyvinuli tlak na nás, abychom byli hodnější a chtěli s nimi jít do vlády, abychom tomu zabránili,“ uvedl Bělobrádek.  

Bělobrádek: Zeman a Babiš dobře věděli, jak to bude probíhat

10. ledna se mělo rozhodnout o vyslovení důvěry či nedůvěry menšinové vládě Andreje Babiše. Jak vy vnímáte to, že k tomu nakonec vůbec nedošlo?

Mně to je líto, protože my jsme byli připraveni jednat až do pozdních nočních hodin. S tím, že poněkud podivně, přesto, že na minulém jednání mandátového a imunitního výboru bylo navrženo několik termínů, kdy by měl zasedat, tak byl svolán v době zasedání Poslanecké sněmovny, kdy se jedná o důvěře vlády. My jsme usoudili, že je dobré, aby tento výbor měl čas na projednání a nebyl znervózňován probíhající Sněmovnou a eventuálním hlasování o důvěře vlády.  A tak jsme si vzali pauzu, abychom se o tom mohli poradit.

Ve finále celá Sněmovna nakonec uznala, že je dobré dát čas, ať si to projedná mandátový a imunitní výbor s tím, že hnutí ANO prostřednictvím svých zástupců slíbilo, že v úterý odpoledne bude už usnesení, které bude z mandátového a imunitního výboru. A to je důvod, proč my chceme navrhnout, aby se přerušilo jednání o důvěře vlády a zároveň, aby se předřadil bod hlasování o vydání či nevydání pánů Babiše a Faltýnka. Já v tom mám tedy jasno, ale jsou poslanci, kteří říkají, že čekají na usnesení mandátového a imunitního výboru. Tak aby byli všichni komfortní při tom hlasování.

V závěru jednání padala silnější slova typu ostuda, manažerské selhání, obstrukce. Co jste říkal na to poměrně divoké zakončení schůze o důvěře vlády, která začala v 10 hodin dopoledne a po 20. hodině večerní skončila bez výsledku?

Takoví zkušení politici, jako je prezident republiky Zeman a premiér Babiš, dobře věděli, že to takhle bude probíhat, protože pověřit sestavováním vlády a potom jmenovat premiéra, který nemá zajištěnu důvěru ve Sněmovně – ať už podporou nebo tolerancí – tak to ani jinak dopadnout nemohlo. A obzvláště když programové prohlášení vlády je skutečně, jako když pejsek s kočičkou vařili dort.

A navíc je to naprostá blamáž, protože nikdo nemohl věřit, že to bude něco, co někoho přesvědčí, protože od začátku bylo jasné, že to je jenom získávání času a možnost, jak dostat premiéra Babiše do funkce. S tím, že jak se vyjádřil i prezident republiky, nechá ho tam tak dlouho, dokud se nenajde stojednička. A když pan Babiš nechce koaliční vládnutí, tak se asi nikdy nenajde.

Co jste říkal na projev prezidenta Zemana před poslanci?

Byl to – kromě asi dvou pasáží, kdy poděkoval a hovořil o pokoře – předvolební projev kandidáta na prezidenta. S tím, že vysvitlo i potom z těch následujících slov, když odešel ze sálu a dal prohlášení novinářům, že skutečně je tady pán, eventuálně nechá i měsíce vládnout vládu v demisi a bez důvěry s tím, že bude mít v podstatě celou republiku jako rukojmí.

Jsem přesvědčen, že to je manažerské selhání jak prezidenta republiky, tak předsedy vítězné strany, protože tady už dávno měla být většinová koaliční vláda, která už mohla skutečně pracovat na plné obrátky. Teď se nejspíš zabývá tato vláda tím, jak rozbít funkční týmy na ministerstvech a zřejmě tam dosadit svoje lidi. Nebo nevím, co tam teď vyvádí.

Každopádně to zásadní je, že pro stabilitu ČR – a ty možnosti tady jsou – má vzniknout většinová koalice. A nebyly vyčerpány nejenom všechny možnosti, ale dokonce ani neproběhlo jednání. A to považuji za skutečné selhání jak premiéra, tak prezidenta, který by to měl moderovat. A měl jmenovat premiéra, který má už zajištěnou předběžnou podporu, jako to bylo před čtyřmi lety.

Prezident Zeman nicméně přednesl možnosti většinové koalice. Začal u čísla 103 a skončil u čísla 140, co se počtu mandátů možných koalic týče. Týkala se některá z možností i vás?

Bezpochyby. Myslím, že všichni umí počítat do 200, takže to není zase velká matematika. Každopádně my jako KDU-ČSL máme svoje podmínky, za kterých jsme ochotni do vlády vstoupit. Řekli jsme je před volbami, teď ještě určitě budou další, protože jsme řekli, že je to podmínka nutná, nikoli však postačující.

Určitě jsou to otázky programové, poměru ve vládě, to znamená: Je jich celá řada. A bezpochyby my jsme připraveni tu vládní zodpovědnost převzít. Ale i kdybychom ji nepřevzali a kdyby si nás hnutí ANO nevybralo, což předpokládám a myslím si, že i to schválení komunistického návrhu na zdanění náhrad za nevydaný církevní majetek je prostě takový krok, který nám má ukázat, že o nás nestojí.

My to respektujeme, ať si vítěz vybere, koho chce. Ale rozhodně tady má několik dalších možností – ať už s ODS, s Piráty nebo sociální demokracií – vytvořit většinovou vládu. Nebo alespoň vládu, která bude mít většinovou podporu či toleranci ve Sněmovně.“

Kdyby tedy přišlo ANO a řeklo: Chceme lidovce do vlády. Jste ochotni na tuto nabídku kývnout?

My jsme jednou z mála stran – myslím, že se sociálními demokraty – kdy jsme řekli, že s hnutím ANO koalici nevylučujeme. Ale že máme nějaké podmínky a na nich pořád trváme. Je to také to, že tam nemá být člověk, který nemá oplétačky s policií. My si myslíme, že to si ČR a její reputace nezaslouží.

Co říká Bělobrádek na zdanění finančních náhrad za církevní restituce? Na svůj vztah s Babišem? A má jasno, koho bude volit za prezidenta? Podívejte se na celý rozhovor:

marmat ( 12. ledna 2018 18:54 )

Tak to ale trvalo, než tata zabrousil na svůj oblíbený nik, i kdy je ho 1/2

marmat ( 12. ledna 2018 18:46 )

cezare -chybíte

marmat ( 12. ledna 2018 16:11 )

Vy a Kalousek je jasně vidíte i s NEVIDITELNOU a nerespektovanou presumpcí neviny

marmat ( 12. ledna 2018 16:09 )

Tady máte v hlavince s prominutím velký HOKEJ! Pokud říkáte "kriminálník " Andrejovi, tak ten je pro zdanění restitucí z dílny Bělobrádka

cezar8 ( 12. ledna 2018 08:38 )

...na to se docela těším

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa