Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jarka (31) si při kojení našla bulku. Její nemoc odstarovala unikátní projekt

Autor: ula - 
23. dubna 2017
16:15

Jarka, matka dvou dětí, si v září v roce 2016 nahmatala při kojení bulku v prsu. Její kamarádka Markéta jí chtěla pomoci s domácností, aby měla klid na náročnou chemoterapii. Nenašla ale organizaci, která by se něčemu podobnému věnovala. Tak se zrodil nápad unikátní onlinový prostor, který má pomoci onkologicky nemocným pacientům.

Jarka ve třiceti letech zjistila, že má rakovinu mlékovodu. V té době měla tříletou dceru a devítiměsíčního syna. Stejně jako všechny onkologické pacienty ji čekala náročná léčba, která se dá jen těžko skloubit se starostí o domácnost a péčí o děti, které mámu potřebují.

Markéta, její kamarádka, jí chtěla pomoci s domácnosti a s dětmi, aby měla čas na léčbu. „Nenašla jsem organizaci, která by se podobným službám pro onkologicky nemocné lidi věnovala,“ vzpomíná Markéta.

Markétě se začal rodit v hlavě nápad – chtěla zapojit do aktivní pomoci onkologicky nemocným lidem co nejvíce lidí z jejich rodiny i blízkého okolí, aby největší zátěž a péče neležela dlouhodobě jen na partnerovi a rodičích nemocného. Tak vznikla vize, jak by iPatronka.cz mohla vypadat.

 

Každý rok onemocní rakovinou prsu více žen:

Video  Hrozivá čísla: Každý rok 7 tisíc žen s nádorem prsu!  - Eva Faňková, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Online pomoc pro onkologicky nemocné

„iPatronka.cz je bezpečný onlinový prostor pro sdílení a utřídění informací o nemoci/nemocném, mírnění strachu z léčby a osamocení, zprostředkování váznoucí komunikace s rodinou a také pomoc s ujasňováním kompetencí, které se v onemocnění mění,“ vysvětluje Markéta, které se podařilo její nápad zrealizovat pomocí jednoho z telefonních operátorů a společnosti Neposeda z.ú.

„Vedli jsme hloubkové rozhovory s pacienty a jejich rodinami a jejich nejčastějším problémem je doprava do onkologických center, hlídání dětí, komunikace a informace,“ říká zakladatelka iPatronky.cz. Právě v tomto má online prostor nemocnému pomoci.

Ve webové aplikaci si bude moci nemocný nebo jeho pečovatel (partner, rodiče, kamarádka) vytvořit svůj internetový účet, do kterého přizve jen osoby, které bude chtít do pomoci zapojit. Ti pak prostřednictvím iPatronky.cz budou mít možnost sledovat, jak se pacient v daný den cítí, například jestli je vyčerpaný po chemoterapii a nechce být rušen.

Pomoc s dětmi i nákupy

„A hlavně lidé zjistí, jaké potřeby v rámci domácnosti/rodiny je potřeba aktuálně vyřešit – hlídání dětí během a po chemoterapii, odvoz k lékaři, úklid, nákup, dovézt obědy apod.,“ představuje hlavní ideu projektu Markéta a dodává: „Nyní se zaměřujeme na rodiny s malými dětmi, kde onkologické onemocnění zasáhlo dospělého. Zde tato potřeba vzešla. Vidíme ovšem potenciál i v dalších oblastech, kdy je člověk dlouhodobě vyřazen z běžného života a potřebuje zorganizovat a zkoordinovat pomoc od svého nejbližšího okolí.“

Chrapot jako signál rakoviny? Podívejte se na rozhovor:
Video  Chrapot jako signál rakoviny: Kvůli kouření a alkoholu!  - Andrea Ulagová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ne každý má štěstí na širší rodinu

iPatronka.cz je momentálně ve fázi vývoje.  Ostrý start celé aplikace se plánuje na konec tohotoho roku. Podrobnější informace naleznete na facebookovém profilu aplikace.

„Chápeme, že ne každý má to štěstí, že má kolem sebe širší rodinu a přátele. Proto chceme vytvořit tzv. komunitu, kde budou zapojené organizace, spolky, dobrovolníci, ale i firmy,“ plánuje do budoucna autorka a realizátorka projektu Markéta.