God of War a jeho druhý díl jsou bezpochyby těmi nejlepšími hrami, které kdy na PlayStation 2 vyšly. Poté, co se v HD edici dostaly i na třetí generaci konzolí od Sony, si cestu našly i na handheld PlayStation Vita. I když je to pořád zábava, nelze přehlédnout, že tato verze je ze všech nejhorší.

První God of War vypráví příběh Sparťana Kratose, který zaprodal svou duši bohu války Áresovi a na oplátku získal čepele chasu. Mocné sečné zbraně připevněné na rukách řetězy. Jenže Kratose popadl amok a v krvavé řežbě zabil nevědomky i svou ženu s dcerkou. V prvním díle se tak vydává zabít samotného boha války.

V druhém díle proti sobě Kratos poštval snad všechny bohy z Olympu a ve své nabubřelosti se postaví všemu a všem. Příběh obou her je poutavý, udrží vaši pozornost a představí vám celou řadu bájných postav z řecké Mytologie. Utkáte se s Medusou, Minotaurem i Hydrou.

Celá série je typická výraznými souboji s bossy, což platí i o prvních dvou dílech. Postupem času získáte nové chvaty, zlepšíte si zdraví a s novými předměty se dostanete i dál, kam byste jinak nemohli. Oba díly jsou propracované hry s životností šplhající přes 15 hodin. Z technického hlediska však občas požitek z hraní kazí poklesy plynulosti.

Souboj ve vzduchu na zádech Gryfona.
Autor: Sony

Vizuálně vypadají hry na displeji PS Vita díky vyššímu rozlišení lépe než na PlayStation 2, kvalit kolekce na PS3 však nedosahují. Navíc videa jsou dosti rozmazaná a nekvalitní. Při hraní druhého dílu si však všimnete, že je hezčí než ten první. Pokrok byl znát i na PS2.

Ovládání prošlo několika změnami, i když díky přítomnosti dvou analogových páček zůstává téměř identické. Přibyly však dotykové funkce, pomocí zadní plochy otevíráte bedny a interagujete s předměty. Využití je fajn, ale hry se na Dualshocku 2 i 3 ovládaly lépe. Někdy je těžké se pohybovat a operovat se zadní dotykovou plochou zároveň.

Fotogalerie
6 fotografií
Výhodou této kolekce je, že pokud si ji stáhnete z PlayStation Network, získáte ji na PS3. To samé platí i naopak, pokud si pořídíte PS3 verzi nebo ji už máte, získáte novinku pro PS Vita zdarma. A to se vyplatí. Toto jsou prostě stále jedny ze dvou nejlepších her na PlayStation konzole vůbec. Pokud se smíříte s tím, že přenosné verze jsou nejhůře zpracované, nic už vám nebude v zábavě bránit.

Hodnocení Blesk.cz: 7/10 

 

Plusy:

Dvě perfektní klasické hry v jednom
Hry vypadají na malém displeji lépe než na PS2
Nové dotykové funkce PS Vita verze
Výhodný cross-buy
Poutavé prostředí řecké mytologie

 

Minusy: 

Na PS2 i PS3 se hry ovládaly lépe
Poklesy plynulosti
Rozmazaná videa

 

Infobox

Datum vydání:  8. květen 2014

Platformy: PlayStation Vita

Cena: 699 Kč

Výrobce: SCE Santa Monica Studio / Bluepoint Games

Vydavatel: Sony

Distributor v ČR: Sony

Jazyk: AJ